Skocz do zawartości

PT-76B 35. pułk desantowy Trumpeter 1:35

Szupryt

Rekomendowane odpowiedzi

Czy zdjęcia PT-76 z oznaczeniami 5brozp 8 DZ i kotwicą 7 ŁDD mogą pochodzić z nieco późniejszego okresu,  po przeformowaniu 8 DZ na 8 DOW? To by wyjaśniało oznaczenia. To tylko moja hipoteza, poprawcie mnie jeżeli brednie napisałem.

Rąb to 5. Saska Dywizja Pancerna, a więc może to wóz z 2.brozp? Ale najprawdopodobniej na którychś ćwiczeniach wprowadzono takie 5. cyfrowe numery taktyczne, bo 7.ŁDD też takie miała (zobacz zdjęcie), nawet gdzieś miałem, ale teraz nie mogę go naleźć, zdjęcie PTSa z dwoma ZPU-2 (lub jak kto woli PKM-2) na pokładzie w czasie desantowania, który również miał taki 5. cyfrowy nr taktyczny.

image.jpeg.0db0413c5cb7678d7e1e38a36c52bb77.jpeg

Skórzane kombinezony i naszywka 7DD, fajne zdjęcie.Czy ktoś posiada  informacje o pięciocyfrowym numerze który zaczyna się inaczej niż 10XXX. 5DPanc ,tak poziomy romb z rzymską cyfrą  jednostki szczebla pułk ,inne arabskie cyfry, to są lata 80-te. Wcześniejsze  to też romb ze znakiem graficznym ,ukośna kreska ,krzyżyk ,ale nie wszystkie jednostki posługiwały się rombem ,były też okrąg z krzyżykiem i pozioma kreska w okręgu. 13Pzmech to całkowity odlot ,połączenie prostokąta i rombu.

Zrzut ekranu 2020-10-30 o 13.33.52.png

823517_340863452700139_1721086082_o.jpg

• Like 1

22 godziny temu, dei napisał:

Temat interesujący ,tym bardziej ,że materiał fotograficzny jeśli chodzi o PT-76  w batalionach rozpoznawczych jest skromny.

Ja w swoich zbiorach mam tylko jedną fotografię PT-76B, najprawdopodobniej z 25 batalionu rozpoznawczego 4 DZ.

20210327_193912.jpg

• Like 2

8 godzin temu, Michal_G napisał:

Czy zdjęcia PT-76 z oznaczeniami 5brozp 8 DZ i kotwicą 7 ŁDD mogą pochodzić z nieco późniejszego okresu,  po przeformowaniu 8 DZ na 8 DOW? To by wyjaśniało oznaczenia. To tylko moja hipoteza, poprawcie mnie jeżeli brednie napisałem.

Nie ma takiej opcji. 8.BDOW została sformowana 1993 roku. W tym czasie nie było już w jednostkach rozpoznawczych czołgów PT-76. Wycofano je w 1974 roku i przekazano do 7.ŁDD i tak powstał 11.bczpł, a w zasadzie został przeformowany z wcześniejszego 11.bczśr - T-54 i T-55 zastały zamienione na PT-76.

• Thanks 1

W dniu 26.03.2021 o 13:24, Adams M1A1 napisał:

A TSZ to chyba raczej Tajne Ścisłego Zarachowania

I tu kolega Szupryt ma rację!A "zarachowanie" to chyba tylko w zbrodniczych formacjach się używało,ale o służbie w nich to chyba Adams wie lepiej :mrgreen:

15 godzin temu, JFM napisał:

To się Koledze Szupryt`owi wątek rozkręcił...🙃

Cieszę, że mój model stał się pretekstem do ciekawej i merytorycznej dyskusji.

Tu jeszcze obiecany cytat z książki "Czołgiści, czołgiści", opisujący obsługę sezonową czołgów w 29. pcz:

"Drugim etapem obsługi były prace konserwacyjno-lakiernicze. Czyszczenie i konserwacja uzbrojenia i optyki, naprawa tapicerki przy siedziskach załogi i wiele innych, drobnych. Prace blacharsko lakiernicze polegały na uzupełnianiu uszkodzonej powłoki lakierniczej, zerwanych zaczepów i uchwytów. Przedostatnią czynnością obsługi było czernienie gąsienic. Rozpinano jedną z gąsienic, czołg zjeżdżał z niej, wówczas młotami wybijano zaschnięte błoto. Szczotkowano dokładnie każde ogniwo. Potem na poszczególne ogniwa gąsienicy za pomocą pędzla, najczęściej do golenia, nanoszono lakier bitumiczny. Praca była żmudna i czasochłonna. Naftą myto koła i podwozie. [...] Końcowym akordem było konserwowanie silników i talkowanie bandaży kół nośnych oraz złączek gumowych na zewnątrz wozu; założenie papieru konserwacyjnego na żaluzje wlotowe i wylotowe płyty nadtransmisyjnej i kolektor wylotowy. Uzupełnienie powłoki lakierniczej na numerach taktycznych i szachownicach. Wymiana na nowe pokrowce na wylot armaty i wielkokalibrowy karabin maszynowy. Po umyciu posadzki i wprowadzeniu czołgów pozostałe prace w garażu wykonywano, poruszając się tylko w tenisówkach lub nawet w skarpetkach. Żadnych śladów i zabrudzeń być nie mogło."

• Like 2

22 godziny temu, dei napisał:

Tuż przed wkroczeniem ,jeszcze w kraju.

1378841_516501125119177_6304829627933740015_n 2.jpg

No to jest super zdjęcie i dla mnie malowanie. Czy nie masz przypadkiem więcej zdjęć tego wozu? A tak w ogóle to skąd pochodzi fotka?

Pozdrawiam

Andrzej

6 godzin temu, Szupryt napisał:

Cieszę, że mój model stał się pretekstem do ciekawej i merytorycznej dyskusji.

Jak widać jest zapotrzebowanie na takie tematy.

Pozdrawiam

Andrzej

3 godziny temu, Endrju napisał:

No to jest super zdjęcie i dla mnie malowanie. Czy nie masz przypadkiem więcej zdjęć tego wozu? A tak w ogóle to skąd pochodzi fotka?

Pozdrawiam

Andrzej

Niestety tylko jedno znalezione na Facebook miejscowości na południu kraju ,nazwy nie pamiętam .To pewnie pojazd 25 brozp, brak numerów i szachownicy  na obu zdjęciach,jedynie znak taktyczny, dziwne , pułki zmechanizowane 4DZ w tym czasie posiadały pełny zestaw oznaczeń.Zamieszczałem już zdjęcie T-34/85 z 11Pzmech.

1280px-BMP1_WPT_6_87.jpg