Michal_G Napisano 27 Marca 2021 Share Napisano 27 Marca 2021 Czy zdjęcia PT-76 z oznaczeniami 5brozp 8 DZ i kotwicą 7 ŁDD mogą pochodzić z nieco późniejszego okresu, po przeformowaniu 8 DZ na 8 DOW? To by wyjaśniało oznaczenia. To tylko moja hipoteza, poprawcie mnie jeżeli brednie napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 27 Marca 2021 Share Napisano 27 Marca 2021 Prosto z ZN,-u 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 27 Marca 2021 Share Napisano 27 Marca 2021 Rąb to 5. Saska Dywizja Pancerna, a więc może to wóz z 2.brozp? Ale najprawdopodobniej na którychś ćwiczeniach wprowadzono takie 5. cyfrowe numery taktyczne, bo 7.ŁDD też takie miała (zobacz zdjęcie), nawet gdzieś miałem, ale teraz nie mogę go naleźć, zdjęcie PTSa z dwoma ZPU-2 (lub jak kto woli PKM-2) na pokładzie w czasie desantowania, który również miał taki 5. cyfrowy nr taktyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 27 Marca 2021 Share Napisano 27 Marca 2021 Skórzane kombinezony i naszywka 7DD, fajne zdjęcie.Czy ktoś posiada informacje o pięciocyfrowym numerze który zaczyna się inaczej niż 10XXX. 5DPanc ,tak poziomy romb z rzymską cyfrą jednostki szczebla pułk ,inne arabskie cyfry, to są lata 80-te. Wcześniejsze to też romb ze znakiem graficznym ,ukośna kreska ,krzyżyk ,ale nie wszystkie jednostki posługiwały się rombem ,były też okrąg z krzyżykiem i pozioma kreska w okręgu. 13Pzmech to całkowity odlot ,połączenie prostokąta i rombu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 27 Marca 2021 Autor Share Napisano 27 Marca 2021 22 godziny temu, dei napisał: Temat interesujący ,tym bardziej ,że materiał fotograficzny jeśli chodzi o PT-76 w batalionach rozpoznawczych jest skromny. Ja w swoich zbiorach mam tylko jedną fotografię PT-76B, najprawdopodobniej z 25 batalionu rozpoznawczego 4 DZ. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 27 Marca 2021 Share Napisano 27 Marca 2021 8 godzin temu, Michal_G napisał: Czy zdjęcia PT-76 z oznaczeniami 5brozp 8 DZ i kotwicą 7 ŁDD mogą pochodzić z nieco późniejszego okresu, po przeformowaniu 8 DZ na 8 DOW? To by wyjaśniało oznaczenia. To tylko moja hipoteza, poprawcie mnie jeżeli brednie napisałem. Nie ma takiej opcji. 8.BDOW została sformowana 1993 roku. W tym czasie nie było już w jednostkach rozpoznawczych czołgów PT-76. Wycofano je w 1974 roku i przekazano do 7.ŁDD i tak powstał 11.bczpł, a w zasadzie został przeformowany z wcześniejszego 11.bczśr - T-54 i T-55 zastały zamienione na PT-76. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 27 Marca 2021 Share Napisano 27 Marca 2021 To się Koledze Szupryt`owi wątek rozkręcił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 27 Marca 2021 Share Napisano 27 Marca 2021 W dniu 26.03.2021 o 13:24, Adams M1A1 napisał: A TSZ to chyba raczej Tajne Ścisłego Zarachowania I tu kolega Szupryt ma rację!A "zarachowanie" to chyba tylko w zbrodniczych formacjach się używało,ale o służbie w nich to chyba Adams wie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 27 Marca 2021 Share Napisano 27 Marca 2021 Tuż przed wkroczeniem ,jeszcze w kraju. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 28 Marca 2021 Autor Share Napisano 28 Marca 2021 15 godzin temu, JFM napisał: To się Koledze Szupryt`owi wątek rozkręcił... Cieszę, że mój model stał się pretekstem do ciekawej i merytorycznej dyskusji. Tu jeszcze obiecany cytat z książki "Czołgiści, czołgiści", opisujący obsługę sezonową czołgów w 29. pcz: "Drugim etapem obsługi były prace konserwacyjno-lakiernicze. Czyszczenie i konserwacja uzbrojenia i optyki, naprawa tapicerki przy siedziskach załogi i wiele innych, drobnych. Prace blacharsko lakiernicze polegały na uzupełnianiu uszkodzonej powłoki lakierniczej, zerwanych zaczepów i uchwytów. Przedostatnią czynnością obsługi było czernienie gąsienic. Rozpinano jedną z gąsienic, czołg zjeżdżał z niej, wówczas młotami wybijano zaschnięte błoto. Szczotkowano dokładnie każde ogniwo. Potem na poszczególne ogniwa gąsienicy za pomocą pędzla, najczęściej do golenia, nanoszono lakier bitumiczny. Praca była żmudna i czasochłonna. Naftą myto koła i podwozie. [...] Końcowym akordem było konserwowanie silników i talkowanie bandaży kół nośnych oraz złączek gumowych na zewnątrz wozu; założenie papieru konserwacyjnego na żaluzje wlotowe i wylotowe płyty nadtransmisyjnej i kolektor wylotowy. Uzupełnienie powłoki lakierniczej na numerach taktycznych i szachownicach. Wymiana na nowe pokrowce na wylot armaty i wielkokalibrowy karabin maszynowy. Po umyciu posadzki i wprowadzeniu czołgów pozostałe prace w garażu wykonywano, poruszając się tylko w tenisówkach lub nawet w skarpetkach. Żadnych śladów i zabrudzeń być nie mogło." 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 22 godziny temu, dei napisał: Tuż przed wkroczeniem ,jeszcze w kraju. No to jest super zdjęcie i dla mnie malowanie. Czy nie masz przypadkiem więcej zdjęć tego wozu? A tak w ogóle to skąd pochodzi fotka? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 6 godzin temu, Szupryt napisał: Cieszę, że mój model stał się pretekstem do ciekawej i merytorycznej dyskusji. Jak widać jest zapotrzebowanie na takie tematy. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 3 godziny temu, Endrju napisał: No to jest super zdjęcie i dla mnie malowanie. Czy nie masz przypadkiem więcej zdjęć tego wozu? A tak w ogóle to skąd pochodzi fotka? Pozdrawiam Andrzej Niestety tylko jedno znalezione na Facebook miejscowości na południu kraju ,nazwy nie pamiętam .To pewnie pojazd 25 brozp, brak numerów i szachownicy na obu zdjęciach,jedynie znak taktyczny, dziwne , pułki zmechanizowane 4DZ w tym czasie posiadały pełny zestaw oznaczeń.Zamieszczałem już zdjęcie T-34/85 z 11Pzmech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi