georg1973 Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Witam szanowne koleżeństwo. Zamierzam "przyozdobić" składany transporter zwojem drutu kolczastego. Zakupiłem w tym celu blaszkę fototrawioną. Mam w związku z tym pytanie. Czy ktoś może robił coś takiego? Niby proste, ale nie do końca wiem jak się za to zabrać. Jak go zwinąć? Czy zwyczajnie wyciąć z blaszki i uformować w zwój? Drut wytrawiony jest jednym ciągiem. Obawiam się więc jak zachowa się w czasie zwijania na zagięciach. Czy może trzeba wyciąć jego proste odcinki i z nich składać zwój? I czy pomalować go przed zwinięciem czy po? Dziękuję za każdą podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Normalnie wyciąć, uformować w zwój (tak jak np. na transporterze). Liny plecione metalowe ja przed wklejeniem ucha, opalam nad gazem, są wtedy miękkie i łatwiej układają się na modelu. dodatkowy bonus tego zabiegu -to naturalny kolor starej, używanej liny holowniczej. Spróbuj tak zrobić z fragmentem ramki, na której wytrawiono drut i zobacz jak to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Delikatnie opalaj bo możesz spalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
georg1973 Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Rozumiem, że można opalić nad zapalniczką? A czy zagięcie drutu (widoczne na krawędzi ramki) nie spowoduje w trakcie nawijania na szblon nienaturalnych załamań albo przełamania elementu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
georg1973 Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Przepraszam, zapomniałem dodać zdjęcia w poprzednim poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 19 Kwietnia 2021 Super Moderator Share Napisano 19 Kwietnia 2021 nawet bez odpuszczania będzie ok, btw odpuszczanie dla kolorowych metali z tego co pamiętam jest odwrotne jak dla stali czyli grzejesz i do wody robi się plastyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi