Skocz do zawartości

Umundurowanie czołgistów LWP w okresie wojennym (1944-1945)

Havoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pracuję obecnie nad podstawka do T-60 LWP z okresu 1944-1945. Chce ożywić podstawkę dodając figurki. Posiadam zestaw ICM:

https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-tank-crew-1939-1942.html

Zastanawiam się, na ile mundury tankistów z zestawu ICM będą odpowiadały rzeczywistemu wyposażeniu czołgistów LWP z tamtego okresu? Co do samych mundurów raczej nie powinno być różnicy, zwłaszcza z tego co czytałem, to nasi dostawali sorty "z drugiej" ręki a nie najnowsze czy nawet nowe umundurowanie. Zastanawiają mnie najbardziej wszelakie dodatki, typu klamra pasa z gwiazda itd. Do zdjęć historycznych nie udało mi się dogrzebać w sieci. Śledząc forum widzę, że jest tu kilku ekspertów z zakresu  LWP. Proszę o poradę.

Pozdrawiam!

Wielkie dzięki! Komandira mam w planach zostawić tak jak jest, czujne oko wielkiego brata nie było wtedy niczym niebywałym, a nasi byli traktowani na równi z karnymi batalionami.  Z tego co się orientuję to np. zwłaszcza w początkowym okresie funkcjonowania 1BP cala kadra dowódcza była tylko radzieckiej proweniencji. Na podstawce, sowieta będzie taka  przypominajaką jakie to nasze wojsko ze wschodu było niezależne. Planuje go zrobić w całego w zielonym mudrze armii, bo niebieskich gaci NKWD nie zniosę.

W kwestii formalnej - BP to brygada piechoty, brygada pancerna to BPanc.

Havoc czyś ty aby za bardzo na IPN się nie zapatrzył? Przepraszam że ostro ale naprawdę bzdury historyczne wypisujesz. Oczywiście że radzieckiej kadry było sporo. Bo niby skąd było brać oficerów - czołgistów i to znających radziecki sprzęt? Ale pisanie "cała kadra" jest po prostu nadużyciem.  Wymienię tylko kilku oficerów - Polaków z początku 1 BPanc (powiedzmy że nawet nie 1 BPanc tylko 1 pułku czołgów który był użyty pod Lenino (podporządkowany 1 DP). Za "Warszawską Pancerną" Przytockiego:

ppor. Aleksander Remski

ppor. Julian Artymowski

ppor. Jan Kalenin

por. Franciszek Turzionek - zastępca dowódcy pułku ds. technicznych

Dowódcami kompanii zostali:

kpt. Zygmunt Boll

por. Tadeusz Klimczak

por. Michał Paśnicki.

To tak na szybko, na początek. Było takich dużo więcej.  Choćby dowódca 1 BPanc gen. Mierzycan - ewidentnie polskiego pochodzenia. Wraz z formowaniem 2 pułku czołgów (który wraz z 1 pułkiem i dodatkami utworzył 1 BPanc) polskich oficerów przybywało. Docierali Polacy z Armii Czerwonej, potem pierwsi absolwenci podchorążówki.

Więc Kolego nie pisz bzdur. Co było to było (niedobrego też) ale dokładać więcej niż było naprawdę nie trzeba.

Heh, nie ma sprawy. Zawsze miło podyskutować. Z linia poglądową do obecnego IPN to mi daleko. I nie jestem zwolennikiem twierdzenia, że nasze wojsko formowane na wschodzie to zło i nic więcej. Wręcz przeciwnie, uważam że powinno więcej się mówić na ten temat i pokazywać to co Ci ludzie przeszli ponieważ również walczyli i ginęli za ten kraj. Napisałem "z tego co się orientuję" więc chyba nie stawiałem tez na zasadzie jedynej prawdy objawionej. Swoją wiedzę opieram głównie  na książce Kacpra Śledzińskiego "Tankisci" gdzie sprawy były przedstawione mniej więcej w ten sposób, oczywiście moja pamięć mogła przeinaczyć trochę pewne fakty ale chyba mimo wszystko nie odbiegają one aż tak znacząco od tez przedstawionych w książce.

Pozdrawiam.

Uff, no to mi ciśnienie spadło. Podyskutować zawsze można, nawet warto.  Już się obawiałem że IPN-owy obraz LWP i na tym forum zagościł. A na to mam jako rekonstruktor 6 PDPD (sformowanej na bazie 6 DP - Wał Pomorski, Łaba) alergię i to mocną. "Tankistów" Śledzińskiego nie czytałem, po recenzji na

http://www.dws-xip.pl/LWP/recenzja3.html

uznałem że nie warto (akurat dws-a redagują ludzie z dużą wiedzą "w temacie").

Dużo lepsza zdaniem dws-iarzy jest "1. Warszawska Brygada Pancerna im. Bohaterów Westerplatte" Kamila Anduły (jak mi wpadnie w oko w rozsądnej cenie to pewnie kupię i przeczytam). Ze starszych pozycji (oczywiście trzeba czytać z poprawkę na "poprzedni ustój") polecam "Warszawską Pancerną" Przytockiego.

T60 był tylko w szkole dowódców nie na froncie.W szkole to jeździli w waciakach, albo drelichach zoboczych aby sortu mundurowego nie niszczyć, ko konbinezonów cołgowych też były braki.Co do klamer pasów to w modie i cenie były niemieckie pasy bez zmieniania klamry, powodzenia i pozdrawiam OLO.

W dniu 23.04.2021 o 17:12, Michal_G napisał:

Uff, no to mi ciśnienie spadło. Podyskutować zawsze można, nawet warto.  Już się obawiałem że IPN-owy obraz LWP i na tym forum zagościł. A na to mam jako rekonstruktor 6 PDPD (sformowanej na bazie 6 DP - Wał Pomorski, Łaba) alergię i to mocną. "Tankistów" Śledzińskiego nie czytałem, po recenzji na

Dużo lepsza zdaniem dws-iarzy jest "1. Warszawska Brygada Pancerna im. Bohaterów Westerplatte" Kamila Anduły (jak mi wpadnie w oko w rozsądnej cenie to pewnie kupię i przeczytam). Ze starszych pozycji (oczywiście trzeba czytać z poprawkę na "poprzedni ustój") polecam "Warszawską Pancerną" Przytockiego.

Dzięki za namiary na literaturę. Z chęcią zgłębię temat bo uważam, że naprawdę warto.

W dniu 23.04.2021 o 17:24, OLO napisał:

T60 był tylko w szkole dowódców nie na froncie.W szkole to jeździli w waciakach, albo drelichach zoboczych aby sortu mundurowego nie niszczyć, ko konbinezonów cołgowych też były braki.Co do klamer pasów to w modie i cenie były niemieckie pasy bez zmieniania klamry, powodzenia i pozdrawiam OLO.

Wow, dzięki za bardzo ciekawe informacje. To są moje pierwsze próby z podstawką i jeden z pierwszych modeli, więc na rzecz ćwiczenia warsztatu poświecę prawdę historyczna. Figurki zostaną te które mam, chce po prostu dobrnąć do końca z projektem, a samo pomalowanie figurantów będzie dość sporym wyzwaniem.

• Like 1

W dniu 23.04.2021 o 17:12, Michal_G napisał:

Wbrew pozorom, mimo wszystko polecam Ci "Tankistów" Śledzińskiego. Poza faktycznymi błędami (nie chciałbym nazywać tego brednią) i potknięciami zawiera dużo faktów historycznych, a jako osoby myślące umiemy je zinterpretować czy zrozumieć.  Podobnie monografia T-34 Michulca  może razić język czy sformułowania, co nie zmienia faktu, że jest skarbnicą wiedzy i szkoda, że nie wydano III tomu, a przynajmniej ja nic na ten temat nie wiem.