toled Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Postanowiłem spróbować sił w lotnictwie. Po długim namyśle padło na Heinkla 111 z Hobby 2000/ Hasegawy (jak zwał tak zwał) Malowanie pudełkowe, model na kołach, bez bomb i torped. Jedyna waloryzacja to pasy do fotela. Osobiście projekt ten traktuję jako wyzwanie, czy podołam? Zobaczymy:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 O z chęcią popatrzę na Twoje zmagania z Łopatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Chyba nie będzie tak prosto. Już na dzień dobry oglądam część A11 i to jak zdecydowanie nie ma się do rzeczywistości - uproszczenie level Hasegawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Dlatego polecam podstawowe blaszki do wnętrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2021 (edytowane) Może się skusze:)(Edit: zamówiłem z Eduarda, do wersji H6, liczę, że będą pasować) Póki co na podstawie zdjęć dorabiam elementy, np. miejsce na mapy, jakieś przewody, do krzesełka dojdą jeszcze nóżki etc. Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez toled 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2021 Jestem na etapie czekania na blaszki, więc całość stoi. Nurtuje mnie jednak jedna sprawa - czy robić Preshading góry? O ile od spodu ma to sens, bo tam jest w miarę jasny kolor, to góra to dwa w miarę ciemne kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 27 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2021 (edytowane) Wracamy do części A11 - z blaszkami wygląda tak jak powinna:) Dodatkowo parę wajch doszło do wnętrza. Ogólnie garba można się nabawić od tego. Edytowane 27 Kwietnia 2021 przez toled 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 Ładnie to zaczyna wyglądać Malowałeś już wnętrze czy to po prostu czarny podkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 27 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2021 27 minut temu, Juffre napisał: Ładnie to zaczyna wyglądać Malowałeś już wnętrze czy to po prostu czarny podkład? Tak, wstępnie malowałem odcieniem German Grey jeszcze zanim zdecydowałem się na blachy, dość ciemny, ale podobny do tego na zdjęciach oryginalnego wnętrza. Teraz wklejam te blaszki, które mogę pomalować z aero, potem przelecę jeszcze całość jedna warstwą koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 ładnie, ładnie..... marnujesz się w tych autach - może po tej 111 jakiś okręcik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 27 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2021 1 minutę temu, M.A.V. napisał: ładnie, ładnie..... marnujesz się w tych autach - może po tej 111 jakiś okręcik? Nie ma nic seksowniejszego niż ogarnianie barierek w 1/700 Po 111 albo motorek albo takie cudo: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 tu się nawet nie ma co zastanawiać - dawaj trzmiela ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 28 Kwietnia 2021 Share Napisano 28 Kwietnia 2021 15 godzin temu, toled napisał: Tak, wstępnie malowałem odcieniem German Grey I błąd. Jest za ciemna ta farba. Powinno być malowane RLM 66. Jest znacznie jaśniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 28 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2021 20 minut temu, neptun1939 napisał: I błąd. Jest za ciemna ta farba. Powinno być malowane RLM 66. Jest znacznie jaśniejsza. RLM 66 ma tyle odcieni co tęcza A tak na poważnie - pomysły są trzy: 1. rozjaśnić German Grey 2. użyć jaśniejszej Tamiya XF22 - RLM Grey 3. użyć xf-24 tamiyi - dark grey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 28 Kwietnia 2021 Share Napisano 28 Kwietnia 2021 Sprawdz xf-24 jeżeli masz, to z tego co widze odpowiednik rlm-66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 29 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2021 Taki mi wyszedł ten drugi kolor. Moim zdaniem jest lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 29 Kwietnia 2021 Share Napisano 29 Kwietnia 2021 Kolor jest OK. Wywal te części co są z przodu, albo coś z nimi zrób, bo w porównaniu do tych kabelków to strasznie straszą. Tak jakby pół modelu było waloryzowane, a pół żywcem wyrwane z modelu z głębokiego PRLu... Niefajnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 2 Maja 2021 Autor Share Napisano 2 Maja 2021 Szybkie pytanie - czy łączenie skrzydeł z kadłubem się szpachluje, czy zostawia jako normalny podział linii kadłuba? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 Bez szpachli, pytanie czy dasz radę dobrze wkleić okienka teraz po złączeniu połówek kadłuba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 2 Maja 2021 Autor Share Napisano 2 Maja 2021 Raczej tak - wszystkie okienka są nakładane od zewnątrz. Całe szczęście nie ma też przesunięcia form. Najwięcej roboty mam teraz ze szpachlowaniem, potem szybki podkład, by zobaczyć czy trzeba poprawić łączenia. Przyznam, że najpierw miałem podejście do tego modelu - szybki projekt na weekend - jednak tak łatwo nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 9 Maja 2021 Autor Share Napisano 9 Maja 2021 Powolutku do przodu. Świecenie lakieru występuje z uwagi, że świeży. Jak wyschnie będzie mat. Ze dwa weekendy jeszcze przede mną, trzeba skleić do kupy, zrobić wash, brudzing, odraping Ogólnie z mojej strony szacunek dla tych co ciągle takie sklejają - ja już mam dosyć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 Nie wiem czy to tylko kwestia niekorzystnego zdjęcia ale mam wrażenie że model jest dosłownie "zalany" farbą. Wygląda na strasznie grubą powłokę lakierniczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 17 minut temu, sjr napisał: Nie wiem czy to tylko kwestia niekorzystnego zdjęcia ale mam wrażenie że model jest dosłownie "zalany" farbą. Wygląda na strasznie grubą powłokę lakierniczą Mam podobne wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 10 Maja 2021 Autor Share Napisano 10 Maja 2021 Uspokajam - wszystko w normie - kwestia świeżości farby i odbić światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 13 Maja 2021 Autor Share Napisano 13 Maja 2021 (edytowane) Zabrałem się za brudzenie dołu. Dość intensywnie, ale chyba nie przesadzilem? Chciałem robić odrapania, ale zapomniałem, że nie nałożyłem srebrnego. Suchy pędzel da radę, pomimo braku tego efektu 3D? Edytowane 13 Maja 2021 przez toled 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi