Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jako że już dawno nic nie pokazywałem na forum z budowy modelu, zamierzam zbudować Miga 21 MF w irackim malowaniu. Narazie fotek nie posiadam (brat pożyczył cyfrówkę), ale postaram się wstawić jakiegoś in-boxa noi poprowdzić relację z budowy oczywiście z waszą pomocą.

Samolot będzie w tym malowaniu (pierwszy od góry):

http://www.czfree-ol.cz/latal/kamuflaze/foto2/mig-21mf-kamo2.jpg

Może zacznijmy od in-boxa znalezionego w necie:

1) pudełko:

http://www.hobbysta.pl/mikoyan-mig21-mf-fishbed-pi-7031.html

2) wypraski:

http://www.ipmsdeutschland.de/FirstLook/Mastercraft/Mastercraft_MiG-21MA/Mastercraft_MiG-21MA.html

To by było na tyle. W miarę z postępem prac będe się starał wszystko relacjonować.

Napisano

No i pięknie. Idealnie kolory Forum. A kalki na irackie malowanie masz oddzielnie?

Powodzenia!

Napisano

Mam tez, ten model... gdzieś leży w szafie...

Dwa słowa odnośnie kalkomanii- ''1114+ kobieta''- w życiu bym tego nie nałożył na model. Ta ''kobieta'' to- twarz faceta, palce wampira, i nogi zapożyczone z filmu o Oświęcimiu... a i nawet nagie piersi nie są tu argumentem Kto to wogóle malował??

Napisano

Tak, kalki już mam więc dzisiaj albo najpóźniej jutro wystartuje z relacją , mam jeszcze problem ze znalezieniem blaszek z odwzorowanym kokpitem bo ten z wyprasek jest po prostu irytujący... .

Tak więc zacząłem męczyć miga i niestety fotki z postępu prac będą dopiero jutro przed południem . Jak narazie zrobiłem kokpit; dodałem pasy, poprawiłem zagłówek, poprawiłem trochę fotel. Następnie wszystko pomalowałem.

Pozdrawiam

Napisano

Blaszki do teego Miga???:neutral: Oj, pachnie mi to tym samym co zakładaniem alufelg, do rozklekotanego, fiacika Ale można spróbować.

Napisano

To może uda mi się samemu coś poprawić, bo naprawdę fotel, tablica przyżądów i cały kokpit jest do wymianu . A najbardziej negatywnie po otwarciu pudełka zaskoczył mnie właśnie fotel... Wygląda tak jakby ktoś tylko wygioł kawałek prostego plastiku pod odpowiednim kątem i dokleił zagłówek. To woła o pomstę do nieba

Napisano

Witaj owszem kopit razi ale nie widziełeś tego co jest w mig-23 z italeri w 48 !! Tam praktycznie niema wnetrza masakra poprostu sam model jest nie najgorszy chodzi mi o spasowanie części do planów nie zaglądałem.

Napisano

Wkońcu udało mi się zrobić kilka fotek , ale niestety są trochę niewyraźne (nie mam lepszego aparatu). Kokpit wygląda trochę brudno co na fotkach wydaje się zbyt wyolbrzymione ale to było zamierzone.

Do fotela dodałem pasy i poprawiłem zagłówek (trochę mi to nie wyszło ale nigdzie nie mogłem znaleźć fotek całego fotela ), na tablicę przyżądów nie było kalek więc postanowiłem ją trochę urozmaicić. A z resztą sami zobaczcie i oceńcie:

ab52f488e9c8c311.jpg

8359734a3f105baf.jpg

28fdaf0b9a6993c1.jpg

acfa1548eb45ca89.jpg

47ee14ef15782a65.jpg

0927bdd21af24e58.jpg

8503f4e166cd1f03.jpg

dd424d2a7e6fd3f9.jpg

763bab8a41c3ac8a.jpg

b69dff48d412a018.jpg

A tu taka mała przymiarka z drugą połówką kadłuba:

51b2ae1ccea0dcee.jpg

923ef679ef63a824.jpg

a6aeb77d808eb94c.jpg

Napisano

Witam, przedstawiam efekty dzisiejszej dłubaniny . Mig jest juz poszpachlowany i gotowy do nałożenia podkładu.

e9eebb706f7a116c.jpg

b981058c5f420ad7.jpg

a1da13f54a7e35fe.jpg

e011177d63a6108d.jpg

6ae9d393efad49b6.jpg

Napisano

Witam, potrzebuje zdjęć wnęk podwozia. Gdyby ktoś takowe posiadał to niech da znać na pw. Z góry dziękuje.

Napisano

Byłem na wielu stronkach i nigdzie nie było zdjęć podwozia, ale poratowałeś mnie tą stronką, wielkie dzięki erkamo

Napisano

Witam,

dzisiaj udało mi się pomalować model podkładem. Noi niestety wyszły małe niedociągnięcia , ale jeszcze wprowadzę małe poprawki.

Poniżej dwie foty tuż przed malowaniem:

a2c735e43008bc4b.jpg

ba970bdbb31bad51.jpg

A tu po nałożeniu podkładu:

f26e5066e874f5cd.jpg

237529501016259c.jpg

405936cdbc2530db.jpg

dd738067616de738.jpg

89b17ca7359d014e.jpg

d61bbea58f5c829b.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Hmmm widać co prawda pewne niedociągnięcia, ale i tak brawa za upodobnienie tego zestawu do Miga. :RESPECT: Podjąłeś naprawdę trudne wyzwanie, z tym kiepskim produktem Mastercraft'u. Jednak widzę, że radzisz sobie bardzo dobrze, nie jestem obeznany w samolotach, ale po nałożeniu tego podkładu, Mig prezentuje się bardzo ciekawie. Myślę, że malowanie pustynne doda mu jeszcze ładniejszego wyglądu.

Pozdrawiam, powodzenia w dalszym zmaganiu...

Napisano (edytowane)

Witam,

pora na przedstawienie kolejnych postępów nad migiem. Dodałem parę szczegółów i zdążyłem nałożyć preshading (poprawcie mnie jeżeli napisałem niepoprawnie). Oto foty:

5fc8434277b9ecbc.jpg

c99e1cdf94e32d7c.jpg

6666efdba0a313bb.jpg

09c03808cd134ccc.jpg

88586de7fcd32219.jpg

Jeżeli coś by było nie tak to proszę o wskazanie błędów.

c.d.n.

Edytowane przez Gość
Napisano
(poprawcie mnie jeżeli napisałem niepoprawnie)

Z terminologią wszystko ok, gorzej z ortografią...

(...)szczegułów(...)

"szczegółów"

Napisano
(poprawcie mnie jeżeli napisałem niepoprawnie)

Z terminologią wszystko ok, gorzej z ortografią...

(...)szczegułów(...)

"szczegółów"

Wiem, wiem. Staram się pisać poprawnie ale czasami każdemu może nię zdażyć .

Ps. Już poprawione

Napisano

O to mi właśnie chodziło

Tak więc:

-kolor kabiny: starałem się dobrać jakiś kolor z tych co miałem, noi ten najbardziej przypominał oryginał, ale wyszło tak jak wyszło ,

-fotel: chyba tak, ale na szczęście jest jeszcze możliwość wprowadzenia małych poprawek,

-dysza: miałem nadzieje że przez wstawienie kawałka blaszki aluminiowej efekt się choć troche poprawi ale jednak myliłem się, a w dodatku ciężko będzie cokolwiek z tym zrobić, chyba że masz jakiś pomysł.

Napisano (edytowane)

Moje uwagi, jako, że popelniłem już kilka Fishbedów:

- Oba fabryczne IFF-y sa do wymiany

- OCP wymaga poprawienia

- Nie wiem czy dobrze widzę, ale... nie widzę wszystkich dodatkowych wlotów powietrza na kadłubie

- Bardzo też rzuca sie w oczy niezaszpachlowane łączenie w komorze podwozia przedniego

- Czy mam rozumieć, że osłona kabiny juz jest przymocowana?

Edytowane przez Gość