marcinw49 Napisano 21 Maja 2008 Share Napisano 21 Maja 2008 Witam, jako że już dawno nic nie pokazywałem na forum z budowy modelu, zamierzam zbudować Miga 21 MF w irackim malowaniu. Narazie fotek nie posiadam (brat pożyczył cyfrówkę), ale postaram się wstawić jakiegoś in-boxa noi poprowdzić relację z budowy oczywiście z waszą pomocą. Samolot będzie w tym malowaniu (pierwszy od góry): http://www.czfree-ol.cz/latal/kamuflaze/foto2/mig-21mf-kamo2.jpg Może zacznijmy od in-boxa znalezionego w necie: 1) pudełko: http://www.hobbysta.pl/mikoyan-mig21-mf-fishbed-pi-7031.html 2) wypraski: http://www.ipmsdeutschland.de/FirstLook/Mastercraft/Mastercraft_MiG-21MA/Mastercraft_MiG-21MA.html To by było na tyle. W miarę z postępem prac będe się starał wszystko relacjonować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 21 Maja 2008 Share Napisano 21 Maja 2008 No i pięknie. Idealnie kolory Forum. A kalki na irackie malowanie masz oddzielnie? Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perdidos Napisano 21 Maja 2008 Share Napisano 21 Maja 2008 Mam tez, ten model... gdzieś leży w szafie... Dwa słowa odnośnie kalkomanii- ''1114+ kobieta''- w życiu bym tego nie nałożył na model. Ta ''kobieta'' to- twarz faceta, palce wampira, i nogi zapożyczone z filmu o Oświęcimiu... a i nawet nagie piersi nie są tu argumentem Kto to wogóle malował?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 21 Maja 2008 Share Napisano 21 Maja 2008 A ja nakleiłem z 2 strony jest fajniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 21 Maja 2008 Autor Share Napisano 21 Maja 2008 Tak, kalki już mam więc dzisiaj albo najpóźniej jutro wystartuje z relacją , mam jeszcze problem ze znalezieniem blaszek z odwzorowanym kokpitem bo ten z wyprasek jest po prostu irytujący... . Tak więc zacząłem męczyć miga i niestety fotki z postępu prac będą dopiero jutro przed południem . Jak narazie zrobiłem kokpit; dodałem pasy, poprawiłem zagłówek, poprawiłem trochę fotel. Następnie wszystko pomalowałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perdidos Napisano 21 Maja 2008 Share Napisano 21 Maja 2008 Blaszki do teego Miga??? Oj, pachnie mi to tym samym co zakładaniem alufelg, do rozklekotanego, fiacika Ale można spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 21 Maja 2008 Autor Share Napisano 21 Maja 2008 To może uda mi się samemu coś poprawić, bo naprawdę fotel, tablica przyżądów i cały kokpit jest do wymianu . A najbardziej negatywnie po otwarciu pudełka zaskoczył mnie właśnie fotel... Wygląda tak jakby ktoś tylko wygioł kawałek prostego plastiku pod odpowiednim kątem i dokleił zagłówek. To woła o pomstę do nieba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 21 Maja 2008 Share Napisano 21 Maja 2008 Witaj owszem kopit razi ale nie widziełeś tego co jest w mig-23 z italeri w 48 !! Tam praktycznie niema wnetrza masakra poprostu sam model jest nie najgorszy chodzi mi o spasowanie części do planów nie zaglądałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 z postępu prac będą dopiero jutro przed południem Confused Czyli teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 22 Maja 2008 Autor Share Napisano 22 Maja 2008 Za 20 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 Czekam, czekam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 22 Maja 2008 Autor Share Napisano 22 Maja 2008 Wkońcu udało mi się zrobić kilka fotek , ale niestety są trochę niewyraźne (nie mam lepszego aparatu). Kokpit wygląda trochę brudno co na fotkach wydaje się zbyt wyolbrzymione ale to było zamierzone. Do fotela dodałem pasy i poprawiłem zagłówek (trochę mi to nie wyszło ale nigdzie nie mogłem znaleźć fotek całego fotela ), na tablicę przyżądów nie było kalek więc postanowiłem ją trochę urozmaicić. A z resztą sami zobaczcie i oceńcie: A tu taka mała przymiarka z drugą połówką kadłuba: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 22 Maja 2008 Autor Share Napisano 22 Maja 2008 Witam, przedstawiam efekty dzisiejszej dłubaniny . Mig jest juz poszpachlowany i gotowy do nałożenia podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 22 Maja 2008 Autor Share Napisano 22 Maja 2008 Witam, potrzebuje zdjęć wnęk podwozia. Gdyby ktoś takowe posiadał to niech da znać na pw. Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 Oprocz tego co dostaniesz na pw zajrzyj jeszcze tu: http://www.primeportal.net/hangar/philip_homann/mig-21mf/index.php?Page=2 No chyba, ze juz tam byles. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 22 Maja 2008 Autor Share Napisano 22 Maja 2008 Byłem na wielu stronkach i nigdzie nie było zdjęć podwozia, ale poratowałeś mnie tą stronką, wielkie dzięki erkamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 23 Maja 2008 Autor Share Napisano 23 Maja 2008 Witam, dzisiaj udało mi się pomalować model podkładem. Noi niestety wyszły małe niedociągnięcia , ale jeszcze wprowadzę małe poprawki. Poniżej dwie foty tuż przed malowaniem: A tu po nałożeniu podkładu: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 Hmmm widać co prawda pewne niedociągnięcia, ale i tak brawa za upodobnienie tego zestawu do Miga. :RESPECT: Podjąłeś naprawdę trudne wyzwanie, z tym kiepskim produktem Mastercraft'u. Jednak widzę, że radzisz sobie bardzo dobrze, nie jestem obeznany w samolotach, ale po nałożeniu tego podkładu, Mig prezentuje się bardzo ciekawie. Myślę, że malowanie pustynne doda mu jeszcze ładniejszego wyglądu. Pozdrawiam, powodzenia w dalszym zmaganiu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 24 Maja 2008 Autor Share Napisano 24 Maja 2008 (edytowane) Witam, pora na przedstawienie kolejnych postępów nad migiem. Dodałem parę szczegółów i zdążyłem nałożyć preshading (poprawcie mnie jeżeli napisałem niepoprawnie). Oto foty: Jeżeli coś by było nie tak to proszę o wskazanie błędów. c.d.n. Edytowane 24 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 (poprawcie mnie jeżeli napisałem niepoprawnie) Z terminologią wszystko ok, gorzej z ortografią... (...)szczegułów(...) "szczegółów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 24 Maja 2008 Autor Share Napisano 24 Maja 2008 (poprawcie mnie jeżeli napisałem niepoprawnie) Z terminologią wszystko ok, gorzej z ortografią... (...)szczegułów(...) "szczegółów" Wiem, wiem. Staram się pisać poprawnie ale czasami każdemu może nię zdażyć . Ps. Już poprawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 Jeżeli coś by było nie tak to proszę o wskazanie błędów Co to za kolor w kabinie? Fotel zostanie w tym kolorze? Co to za "sreberko" tam gdzie powinna być komora dopalacza wraz ze zwieraczem dyszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 24 Maja 2008 Autor Share Napisano 24 Maja 2008 O to mi właśnie chodziło Tak więc: -kolor kabiny: starałem się dobrać jakiś kolor z tych co miałem, noi ten najbardziej przypominał oryginał, ale wyszło tak jak wyszło , -fotel: chyba tak, ale na szczęście jest jeszcze możliwość wprowadzenia małych poprawek, -dysza: miałem nadzieje że przez wstawienie kawałka blaszki aluminiowej efekt się choć troche poprawi ale jednak myliłem się, a w dodatku ciężko będzie cokolwiek z tym zrobić, chyba że masz jakiś pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 (edytowane) Moje uwagi, jako, że popelniłem już kilka Fishbedów: - Oba fabryczne IFF-y sa do wymiany - OCP wymaga poprawienia - Nie wiem czy dobrze widzę, ale... nie widzę wszystkich dodatkowych wlotów powietrza na kadłubie - Bardzo też rzuca sie w oczy niezaszpachlowane łączenie w komorze podwozia przedniego - Czy mam rozumieć, że osłona kabiny juz jest przymocowana? Edytowane 24 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 -dysza: miałem nadzieje że przez wstawienie kawałka blaszki aluminiowej efekt się choć troche poprawi ale jednak myliłem się, a w dodatku ciężko będzie cokolwiek z tym zrobić, chyba że masz jakiś pomysł. Jak zrobić dyszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi