Skocz do zawartości

Panzer I ausf. A - 1/35 - Hobby Boss

eLCe

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Pewnie jakaś część z Was miała okazję obejrzeć już poniższą galerię na jakiejś grupie na Facebooku ale powody dla  których umieszczam zdjęcia tutaj mam jasne :)  Mianowicie - FB jest fajnym miejscem, gdzie można się podzielić uwagami, postępami z prac itp ale ma jedną zasadniczą wadę - wszyscy wszystko tam chwalą. W związku z tym, nie chcąc popadać w samozachwyt, chciałbym Was serdecznie poprosić o udzielenie mi konstruktywnej krytyki i wskazania co zrobiłem źle i jak można by było zrobić to inaczej/lepiej. Ze swojej strony od razu dokonam samobiczowania i zaznaczę, że kalki (w szczególności ta przednia) odstają, mimo wylania na nie większej ilości lakieru i szlifowania (traktowałem je też płynem zmiękczającym). Chciałem też dorzucić luźną ziemię/pył/drobne kamienie w zakamarkach na poziomych powierzchniach ale niestety jedyne co udało mi się uzyskać to tą "kamienistą" masę osadzającą się na resorach (faktycznie na zdjęciach zbierało się tam sporo ziemi) i darowałem sobie dalsze próby.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. 

c3TGMie.jpg

rKXjLj2.jpg

Aq6eVdQ.jpg

1bQwuzK.jpg

P2uWN64.jpg

53WomDO.jpg

Ro10TMG.jpg

BSlmSLD.jpg

y95ewPf.jpg

Z7xDaAO.jpg

WN7aqP3.jpg

bJzeLGH.jpg

EaSR8Sh.jpg

ODpWPnU.jpg

0X5gxeH.jpg

XHQAEPQ.jpg

8Od3UK5.jpg

DZjZZX5.jpg

IltvCR6.jpg

GgsF9zc.jpg

SVwSrmo.jpg

d9ltZzL.jpg

dIWPHEB.jpg

Xp3PBIS.jpg

ZhqW4Bg.jpg

h88NARr.jpg

N4Pc3ro.jpg

itdbIgR.jpg

• Like 9

Miniatura bardzo przyjemna w odbiorze. Plus za dwubarwne kamo. Są jednak błędy merytoryczne jeśli chodzi o malowanie na IX 1939 ( a takie ta miniatura posiada):
- Hełm w złym kolorze. We XI 39 Szwaby goniły w zgniłozilonych, błyszczących garnkach. 
- kb mauzera powinien mieć pas nośny i ma niepomalowany nit  (ta wypukła kuleczka na kolbie troszkę przed zamkiem)
- menażka w złym kolorze, też powinien być ciemniejszy i w dziwnym miejscu. Mogłeś pokusić się o usunięcie zestawowego uszka i dorobienie go z druciku plus dać w innej pozycji - lepiej by to wyglądało. 
- podwozie jest za czyste. Powinno być całe pokryte kurzem, a u Ciebie jest zalegający piasek/ziemia na elementach jezdnych, ale totalny brak kurzu. Do celów dyskusji zdjęcie z mojej kolekcji. Zobacz jak ten Bofors jest spowity kurzem. (Zdobyczny sprzęt polski zebrany na lotnisku w Krośnie koło Rzeszowa 7-9 IX po rozbiciu 1 PSP pod Szymbarkiem) 
OVhit1K.jpg

• Thanks 1

9 minut temu, Thalgonis napisał:

W sumie ciekawie ubabrany, ale odnoszę wrażenie, że wszystkie klamoty na pojeździe się za bardzo świecą... Albo to światło, albo nie puściłeś lakieru „końcowego”...

Wszystkie elementy dostały satynowy lakier(od AK, bez zalewania na mokro i z użyciem rozcieńczalnika bez retardera). Jedynie Mauser na glossa dostał trochę farb olejnych (chciałem uzyskać efekt wypolerowanego od użytku drewna). Niestety musiałem walić mocno światłem po modelu co powoduje, że tak drobne elementy jak o na niektórych zdjęciach sam kadłub troszkę się świeci. Nie nałożyłem na koniec matu bo bałem się że za bardzo "spłaszczy" całość. Być może to był błąd...

Ogólnie nie jest źle. Na pewno nie jest nudny czy monotonny. Pomijam kwestie merytoryczne, bo tych w większości nie widzę. Jednak bardzo mi się nie podoba brudzenie a dokładnie to błoto. Ten etap może się wydawać prosty, bo od tak gdzieś się zabłoci i będzie ok, ale w gruncie rzeczy jest bardzo trudny. U ciebie niestety wygląda to słabo. Zwłaszcza te poziome splashe. Jakby ktoś go obrzucał błotem a nie powstały w trakcie użytkowania. W trakcie jazdy pojazdu błoto się rozpryskuje, tworzą się smugi itp. Weź jakąś naostrzoną wykałaczkę i spróbuj je rozdrobnić, troszkę pousuwać, aby nie rzucały się tak w oczy. 

A co do samozachwytu to wszystko zależy od ciebie i twojego podejścia. Bo jeżeli nie przyjmuje się rad i krytyki (są tutaj tacy), którzy uważają swoje „dzieła” za najlepsze na świecie i krytykę innych za osobisty atak, to popadają nie tylko w samozachwyt nad swoimi ulepami, ale jeszcze się konfliktują. 

Ja ci polecam założenie warsztatu gdzie na bieżąco będzie się podpowiadać i korygować każdy etap budowy i wykańczania modelu. 

Bardzo Ci dziękuję. Postaram się jeszcze pogrzebać przy błocie. Generalnie tak jak zauważyłeś... Wydaje się to proste ale zwrócić to w sposób wyglądający naturalnie... Jest ciężko icon_smile.gif.c9fabb079abf2460420f21d8645112d4.gif Powiem więcej... Dwa poprzednie modele ograniczyłem do delikatnego ukurzenia bo czułem, że błotem mogę tylko pogorszyć sprawę... Co do samozachwytu... Ogólnie wygląda to tak, że jestem świadomy faktu, iż każdy mój model jest odrobinę lepszy od poprzedniego natomiast widzę, że do ideału brakuje naprawdę sporo a niektórych rzeczy po prostu a) nie próbowałem bo się ich boję, b ) spróbowałem, wyszło źle... I dalej patrz punkt a) icon_smile.gif.c9fabb079abf2460420f21d8645112d4.gif

W kwestii warsztatu... Namówiłeś mnie... Kiedyś tego próbowałem ale oczarowany szybkością wklejania postów na FB zarzuciłem... Teraz widzę, że to nie to samo i w 2 godziny na modelworku dowiedziałem się więcej (post factum ale jednak) niż przed kilka miesięcy na "twarzoksiążce". Niby fajnie jest widzieć kilkadziesiąt lajków pod postem ale czuję, że lepiej by mi zrobił kubeł zimnej wody i wskazanie co jest do dupy niż kciuk i serduszko pod zdjęciem (co nie zmienia faktu, że to jest miłe i w jakimś sensie budujące).

Na koniec pytanie... Czy jakość fotografii (pomijam rozmiar/rozdzielczość bo to jest max , który forum chciało załadować z imgura i musiałem ciąć rozdzielczość z 48 MP) jest okej? Też staram się nad tym aspektem pracować bo zdaję sobie sprawę, że jest istotny w odbiorze całości.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

7 godzin temu, eLCe napisał:

... ma jedną zasadniczą wadę - wszyscy wszystko tam chwalą. W związku z tym, nie chcąc popadać w samozachwyt, chciałbym Was serdecznie poprosić o udzielenie mi konstruktywnej krytyki i wskazania co zrobiłem źle i jak można by było zrobić to inaczej/lepiej.

Ok. rzadko piszę w dziale "Galerie" - bo już na zmiany za późno, ale skoro szukasz elementów na przyszłość  to proszę. Jak zwykle i wyłącznie elementy merytoryczne -

:arrow: - Zamalowane szczeliny obserwacyjne (nie wszystkie)

:arrow: - wokół wszystkich szczelin obserwacyjnych powinny być ślady wkrętów

566397581_meser262@szczeliny.thumb.jpg.b4328d147ac9244c0219e49bf349d4f8.jpg

:arrow: - wydech nie rozwiercony; lufy MG też nie nawiercone1999534798_meser262@wydechiMG.thumb.jpg.3a497d9cfa576eaf7348dbdfc7e8ef2b.jpg

:arrow: - haki do podnoszenia na wieży i na kadłubie są bardzo kiepskie łagodnie mówiąc1326304582_meser262@hakidopodnoszenia.jpg.d9069e4bc66d34b1a8dd663813fe4996.jpg

:arrow: - haki holownicze z przodu też proszą się o wymianę

1277207720_meser262@przedniehaki.thumb.jpg.b16ef540da74adec63f58c76e758b097.jpg

:arrow: - tylne haki holownicze - tak samo 500902419_meser262@tylnehaki.jpg.03a99e52506ea1e640b985ee6121db7e.jpg

:arrow: - klakson(długi) też jest zasilany - ma przewód - który wraz z przewodem od lampy wchodzi w pancerz1264259474_meser262@mocowanieikablezprawegobotnika.thumb.jpg.74336155422e27e63dc781b12ce2ce7e.jpg

:arrow: - przewód na lewym błotniku też powinien wchodzić w pancerz w określonym miejscu896184672_meser262@mocowanienalewymbotniku.thumb.jpg.7173d4996dc23c6a7885b1d0e35f4a07.jpg

:arrow: - brak mocowań błotników przednich do pancerza1808648949_meser262@mocowaniebotnikwprzednich.thumb.jpg.251e5f18e49770fe7590449cc4d081eb.jpg

:arrow: - kiepskie zapinki mocowań dla siekiery, łopaty itp.

1428615660_meser262@zapinkiopaty.thumb.jpg.ff358ad89dfaa2db18c627b9a92ca7c5.jpg

:arrow: - tylne światło też powinno mieć kabelek zasilający i mocowane na dwie śruby

Fotka z odrestaurowanego pojazdu i ma światło po prawej stronie. Światło powinno mieć zasilanie z prawej strony jak na rysunku - zielona strzałka771603305_meser262@mocowanietylnegowiata.jpg.471f98928d4ecced5401142d3e1c656a.jpg

:arrow: - korytko anteny jest drewniane i przykręcone za pomocą blach do błotników1319236844_meser262@korytkoanteny.thumb.jpg.7e7859f4ef9ac86e151ff6e60ee22b74.jpg

:arrow: - antena z mocowaniem do pancerza - do wymiany + pręt anteny1370534956_meser262@antenazmocowaniem.thumb.jpg.bcb99cf21085ceccd5068f662dd65312.jpg

Te elementy można by było poprawić/dorobić jeśli model by był budowany "na warsztacie". Coś tam jeszcze pewnie by można było poprawić innego podczas budowy modelu.

No to odmiana same uwagi - :sorry:  -:szampan1:

Pozdrawiam
Krzysztof

• Like 2

To i ja dorzucę swoje trzy grosze.

Rękojeść nożyc jest w niewłaściwym kolorze. W oryginale był to błyszczący brązowo-czerwony kompozyt (bodajże papierowo-żywiczny) prasowany pod ciśnieniem. W miejscach przetarć pojawiały się  warstwy matowego jaśniejszego papieru. Kapsle na końcach w ciemniejszym odcieniu. Zauważ też, gdzie zaczynają się rękojeści - znacznie bliżej ostrzy.

draadschaar_8.jpg

Drugi mój grosik to kolor zamka pokrywy włazu. Dlaczego jest biały?

Trzecia uwaga dotyczy rynienki anteny. Mam nadzieję, że te brązowe zacieki nie mają reprezentować rdzy, bo to był element wykonany z drewna. Stąd lepiej wyglądałyby bardzo drobne i nieliczne przetarcia do "drzewnego" koloru.

Pozdrawiam