skwarciu21 Napisano 15 Czerwca 2021 Napisano 15 Czerwca 2021 (edytowane) Udało mi się skończyć szybki projekt, bo model powstał w 1,5 miesiąca więc i pochwalę się tutaj. Model odbudowany z złomu. Karoseria posiadała sporo wżerów, uszkodzeń oraz brak części listew ozdobnych, więc pomysł był prosty zbudować typowego sleepera z kiepską budą ale nowym silnikiem i podwoziem z drobnymi śladami eksploatacji. Z modelu jestem zadowolony, bo udało się go uratować od wyrzucenia do śmieci i cieszy oko w kolekcji. Zamiany: -Nowe typowo wyścigowe felgi Cragary, -obniżone zawieszenie, -dorobione normalne sprężyny zawieszenia, -flock w wnętrzu, -dodane 4-ro punktowe pasy kierowcy i zwykłe biodrówki dla pasażera, -kubełek kierowcy z epoki, -klasyczna drewniana kierownica, -zrobiony vinyl ma dachu, -aluminiowe końcówki wydechu, -pokrywy zaworów z BBC 572, -kolektor dolotowy Cross Ram, -okablowanie silnika oraz komory silnika, -zapłon MSD, Edytowane 15 Czerwca 2021 przez skwarciu21 3 Cytuj
Messer Napisano 15 Czerwca 2021 Napisano 15 Czerwca 2021 Podoba mi się. Bardzo ciekawy kolektor dolotowy - świetnie to wygląda. 1 Cytuj
pmroczko Napisano 15 Czerwca 2021 Napisano 15 Czerwca 2021 2 godziny temu, Messer napisał: Bardzo ciekawy kolektor dolotowy - świetnie to wygląda. Mnie też się model bardzo podoba... A propos kolektora, gdzieś w książce coś takiego widziałem - jest to sposób na zwiększenie jego pojemności, bo im większa pojemność przewodu dolotowego tym lepszy moment na niskich obrotach mamy... Pozostaje tylko pytanie o filtry powietrza..? I może jeszcze bardzo trudny problem jak pokazać podwozie, żeby nie było ono najczystszym elementem modelu, ale żeby było jednak coś widać? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj
skwarciu21 Napisano 15 Czerwca 2021 Autor Napisano 15 Czerwca 2021 Dzięki wszystkim za komentarze, miło mi że nie tylko mi się model podoba . Co do kolektora jest tak jak mówisz, dzięki wydłużeniu dolotu osiągany większą moc ale nie tylko w dolnej parti obrotów ale również wyższych, jeśli chodzi o filtry to są one zbędne, ponieważ ograniczająca przepływ powietrza. Jest to rozwiązanie zapożyczone z motorsportu głównie torowego ale i nie tylko, jakie kolwiek siatki, gąbki czy inne filtry powodują mniejsza moc o jest to bardzo odczuwalne. W modelu brakuje jedynie listwy paliwowej, która chyba dorobię, bo przynajmniej mnie razi jej brak, a model kończyłem na konkurs i brakło by czasu. Co do podwozia nie rozumiem pytania, chyba że chodzi o słabe zdjęcie? Wiem na pewno, że muszę mu dodać trochę śladów walki. Cytuj
pmroczko Napisano 15 Czerwca 2021 Napisano 15 Czerwca 2021 OK, nie lubimy ograniczeń w przepływie powietrza, ale bez filtra przecież trwałość silnika drastycznie spada, bo wciąga on z powietrzem kurz, który najpierw będzie robił gnój w gaźniku (jeżeli jest...) a potem będzie rozwalał pierścienie tłokowe i mieszał się z olejem... Czegoś takiego chyba nie chcemy... Jeśli chodzi o podwozie to chodzi mi o to, że w prawdziwym życiu ono się brudzi i raczej nikt go nie czyści - a już zwłaszcza w samochodzie gdzie inne obszary są lekko lub bardziej "odpuszczone". No i jeszcze różnego rodzaju zabezpieczenia antykorozyjne... W modelach amerykańskich modelarzy spotkałem się z takim przedstawieniem sprawy, że spód jest w kolorze podkładu, tylko krawędzie lekko przykurzone na kolor nadwozia - po podobno takie były standardy amerykańskiego przemysłu samochodowego - ale to dobre dla nowych samochodów "prosto z salonu". U Ciebie podwozie jest najczystszym i "najzdrowszym" elementem całego samochodu - to trochę niezwykłe. Ale sam nie mam lepszego pomysłu jak to pokazać, bo pomalowanie wszystkiego na czarno albo na kolor błota nie jest tu opcją... Może poszedł bym w czarne podwozie z detalami typu wydech w innych kolorach - ale to ja... To tyle na teraz - pozdrawiam serdecznie! Paweł 1 Cytuj
toled Napisano 16 Czerwca 2021 Napisano 16 Czerwca 2021 Podwozie możesz suchym pędzlem na srebrno przelecieć - jakieś odrapania, zakurzenie. Ogólnie mi się podoba, fajny dach, ciekawy kolektor dolotowy. Jedynie jako tako nie podobają mi się obicia - są zbyt "idealne", okrągłe + chromy wokół szyb gdzieniegdzie uciekają minimalnie poza linie 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi