skwarciu21 Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 (edytowane) Udało mi się skończyć szybki projekt, bo model powstał w 1,5 miesiąca więc i pochwalę się tutaj. Model odbudowany z złomu. Karoseria posiadała sporo wżerów, uszkodzeń oraz brak części listew ozdobnych, więc pomysł był prosty zbudować typowego sleepera z kiepską budą ale nowym silnikiem i podwoziem z drobnymi śladami eksploatacji. Z modelu jestem zadowolony, bo udało się go uratować od wyrzucenia do śmieci i cieszy oko w kolekcji. Zamiany: -Nowe typowo wyścigowe felgi Cragary, -obniżone zawieszenie, -dorobione normalne sprężyny zawieszenia, -flock w wnętrzu, -dodane 4-ro punktowe pasy kierowcy i zwykłe biodrówki dla pasażera, -kubełek kierowcy z epoki, -klasyczna drewniana kierownica, -zrobiony vinyl ma dachu, -aluminiowe końcówki wydechu, -pokrywy zaworów z BBC 572, -kolektor dolotowy Cross Ram, -okablowanie silnika oraz komory silnika, -zapłon MSD, Edytowane 15 Czerwca 2021 przez skwarciu21 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 Podoba mi się. Bardzo ciekawy kolektor dolotowy - świetnie to wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liinc Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 Super. Bardzo fajny model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 2 godziny temu, Messer napisał: Bardzo ciekawy kolektor dolotowy - świetnie to wygląda. Mnie też się model bardzo podoba... A propos kolektora, gdzieś w książce coś takiego widziałem - jest to sposób na zwiększenie jego pojemności, bo im większa pojemność przewodu dolotowego tym lepszy moment na niskich obrotach mamy... Pozostaje tylko pytanie o filtry powietrza..? I może jeszcze bardzo trudny problem jak pokazać podwozie, żeby nie było ono najczystszym elementem modelu, ale żeby było jednak coś widać? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 15 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2021 Dzięki wszystkim za komentarze, miło mi że nie tylko mi się model podoba . Co do kolektora jest tak jak mówisz, dzięki wydłużeniu dolotu osiągany większą moc ale nie tylko w dolnej parti obrotów ale również wyższych, jeśli chodzi o filtry to są one zbędne, ponieważ ograniczająca przepływ powietrza. Jest to rozwiązanie zapożyczone z motorsportu głównie torowego ale i nie tylko, jakie kolwiek siatki, gąbki czy inne filtry powodują mniejsza moc o jest to bardzo odczuwalne. W modelu brakuje jedynie listwy paliwowej, która chyba dorobię, bo przynajmniej mnie razi jej brak, a model kończyłem na konkurs i brakło by czasu. Co do podwozia nie rozumiem pytania, chyba że chodzi o słabe zdjęcie? Wiem na pewno, że muszę mu dodać trochę śladów walki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 OK, nie lubimy ograniczeń w przepływie powietrza, ale bez filtra przecież trwałość silnika drastycznie spada, bo wciąga on z powietrzem kurz, który najpierw będzie robił gnój w gaźniku (jeżeli jest...) a potem będzie rozwalał pierścienie tłokowe i mieszał się z olejem... Czegoś takiego chyba nie chcemy... Jeśli chodzi o podwozie to chodzi mi o to, że w prawdziwym życiu ono się brudzi i raczej nikt go nie czyści - a już zwłaszcza w samochodzie gdzie inne obszary są lekko lub bardziej "odpuszczone". No i jeszcze różnego rodzaju zabezpieczenia antykorozyjne... W modelach amerykańskich modelarzy spotkałem się z takim przedstawieniem sprawy, że spód jest w kolorze podkładu, tylko krawędzie lekko przykurzone na kolor nadwozia - po podobno takie były standardy amerykańskiego przemysłu samochodowego - ale to dobre dla nowych samochodów "prosto z salonu". U Ciebie podwozie jest najczystszym i "najzdrowszym" elementem całego samochodu - to trochę niezwykłe. Ale sam nie mam lepszego pomysłu jak to pokazać, bo pomalowanie wszystkiego na czarno albo na kolor błota nie jest tu opcją... Może poszedł bym w czarne podwozie z detalami typu wydech w innych kolorach - ale to ja... To tyle na teraz - pozdrawiam serdecznie! Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 16 Czerwca 2021 Share Napisano 16 Czerwca 2021 Podwozie możesz suchym pędzlem na srebrno przelecieć - jakieś odrapania, zakurzenie. Ogólnie mi się podoba, fajny dach, ciekawy kolektor dolotowy. Jedynie jako tako nie podobają mi się obicia - są zbyt "idealne", okrągłe + chromy wokół szyb gdzieniegdzie uciekają minimalnie poza linie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi