Jakubdo Napisano 17 Czerwca 2021 Share Napisano 17 Czerwca 2021 (edytowane) Więc sprawa wygląda tak. Na lakier błyszczący x-22 tamiyi kładłem ten oto lakier ( w sprayu) dwoma warstwami. Starałem się aby były cienkie. Problem w tym , że po lakierowaniu na modelu (nie wszędzie) są takie jakby metaliczne odbicia , nie wiem jak to ująć. Tak jakby ktoś robił przetarcia gąbką kolorem metalicznym. Nie jest to mocno widoczne , a nawet wogóle kiedy patrzy się na model od góry (mniej więcej) , ale pod kątem tak. Model pomalowany pactrami, pędzlem. Dodam , że jestem początkujący więc może to normalne tylko , że nie wiem. Dziękuję. Edytowane 12 Sierpnia 2021 przez Jakubdo Treść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakubdo Napisano 13 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2021 Dodam , że po drugiej warstwie liczba takich metalicznych, świecących miejsc się zmniejszyła. Może to chodzi o to co jest pod tym matem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Sierpnia 2021 Super Moderator Share Napisano 13 Sierpnia 2021 Może jedna warstwa matu to za mało, by przykryć połysk x-22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakubdo Napisano 14 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2021 Dlatego kładłem drugą bo też tak właśnie pomyślałem. Tylko nie chciałem przesadzić ponieważ już mam pare białych kropek od z tego co wiem za grubej warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Sierpnia 2021 Share Napisano 14 Sierpnia 2021 Wrzuć jakieś zdjęcie, które zobrazuje problem. Przyczyn takiego stanu może być kilka: - za słabo wymieszany lakier - zbyt gruba warstwa lakieru - lakier położony na słabo wyschnięty kolor bazowy - lakier wszedł w reakcję z farbą - lakier stał parę lat w sklepie (lub u nabywcy) i zmienił swoje właściwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakubdo Napisano 15 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2021 (edytowane) Postaram się wrzucić zdjęcie ale z widocznością tego problemu będzie bardzo słabo. Druga rzecz jest taka , że aż żenujące dla mnie jest wstawianie zdjęcia tego modelu bo wyszedł on słabo ( model na naukę) i prawdopodobnie forumowicze jak to zobaczą to parskną śmiechem. Lakier mieszałem 3 minuty. Kolor bazowy schnął dniami bo nie robiłem nic przy modelu. Ile stał w sklepie nie wiem a u mnie długo nie stoi. Edytowane 15 Sierpnia 2021 przez Jakubdo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakubdo Napisano 16 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2021 Więc to są moje problemy. Drugi gdzie są białe babole to pewnie chodzi o za grubą warstwę matu. Przetarcia są od mojej próby starcia tych viałych kropek papierem ściernym o gradacji 5000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Sierpnia 2021 Share Napisano 16 Sierpnia 2021 Wg mojego oka to paprochy, które przykleiły się do mokrego lakieru, lub były na modelu przed lakierowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 16 Sierpnia 2021 Share Napisano 16 Sierpnia 2021 Też uważam, że to jakieś paprochy. Nie wiem czy lakierujesz w pomieszczeniu czy na zewnątrz, ale spróbuj odkurzyć całą okolicę tego miejsca, możesz też spryskać wodą z rozpylacza żeby kurz nie latał w powietrzu. Spray daje dość mocny strumień powietrza i tworzy zawirowania podnoszące kurz z powierzchni więc możesz też spróbować trzymać w czasie model w powietrzu albo na jakimś stojaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakubdo Napisano 16 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2021 Hmm zrobię tak. Chociaż model przed lakierowanie odkurzałem. A pierwsze zdjęcie co to może być ? Wiem , że niewyraźne ale lepiej nie dało się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Sierpnia 2021 Share Napisano 17 Sierpnia 2021 14 godzin temu, Jakubdo napisał: Hmm zrobię tak. Chociaż model przed lakierowanie odkurzałem. A pierwsze zdjęcie co to może być ? Wiem , że niewyraźne ale lepiej nie dało się zrobić. Też paprochy, tylko mniejsze i nie równo położony lakier matowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakubdo Napisano 17 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2021 Czyli lepiej nakładać wolniej pewnym ruchem niż kilka szybkich pociągnięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakubdo Napisano 23 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2021 Dzięki za pomoc. Kończę temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi