barszczo Napisano 24 Lipca 2021 Napisano 24 Lipca 2021 (edytowane) Inauguruję kącik starej instrukcji. Jako pierwsza, instrukcja od wspominanego przeze mnie Me262 z Monogramu w skali 1:48. Model pochodzi z roku 1976 i przez Monogram był wydany w pięciu edycjach, ostatnia z roku 1995. Mój był z trzeciej edycji, z roku 1988 z nowymi kalkomaniami. W roku 2000 model wydała dwukrotnie Hasegawa, następnie formy przejął Revell wydając go trzykrotnie, ostatni raz w roku 2013. Została mi z niego instrukcja i dwie figurki. Instrukcja: Edytowane 11 Maja 2024 przez barszczo Cytuj
barszczo Napisano 24 Lipca 2021 Autor Napisano 24 Lipca 2021 (edytowane) Kolejna instrukcja pochodzi z marzenia polskiego modelarza końca lat osiemdziesiątych. Hasegawa i jego Messerschmitt Bf109E-4/7 w skali 1:48. Moja instrukcja pochodzi z pierwszej edycji zakupionej na początku lat dziewięćdziesiątych w sklepie modelarskim mieszczącym się wtedy przy ulicy Długiej w Krakowie. O modelu nie będę się rozpisywał, klasyk wydawany od roku 1988 do dzisiaj w przeróżnych wersjach i edycjach, zawierał blaszkę fototrawioną. Dokupiłem do niego zestaw Verlindena i zbudowałem go na początku lat dwutysięcznych ostatecznie rezygnując z instalacji silnika. Instrukcja i resztki kalek z datą edycji: Edytowane 25 Lutego przez barszczo Cytuj
Wymysl Napisano 24 Lipca 2021 Napisano 24 Lipca 2021 7 godzin temu, Xmen napisał: Pozwolę sobie dorzucić coś od siebie. Z jakiej edycji te instrukcje? Cytuj
Xmen Napisano 25 Lipca 2021 Napisano 25 Lipca 2021 7 godzin temu, Wymysl napisał: Z jakiej edycji te instrukcje? Niestety nie pamiętam.Na instrukcjach jest data 1989.Mam ich jeszcze więcej i jak znajdę czas to je tutaj pokażę o ile barszczo mnie nie pogoni. Cytuj
barszczo Napisano 25 Lipca 2021 Autor Napisano 25 Lipca 2021 (edytowane) 4 godziny temu, Xmen napisał: Mam ich jeszcze więcej i jak znajdę czas to je tutaj pokażę o ile barszczo mnie nie pogoni. To jest temat dla wszystkich , pewnie zostanie wydzielony jak instrukcji przybędzie. Edytowane 25 Lipca 2021 przez barszczo 1 Cytuj
jmx62 Napisano 27 Lipca 2021 Napisano 27 Lipca 2021 A ja głupi bęcwał ze trzy lata temu w ramach "dżeneral remont& porządek" wywaliłem na makulaturę ze 200 sztuk instrukcji, zdecydowana większość łapała by się na vintage & retro Muszę pogrzebać po strychu może jeszcze coś zostało, jak znajdę to wrzucę na forum. Cytuj
Wymysl Napisano 29 Lipca 2021 Napisano 29 Lipca 2021 Hurricane IIC - Matchbox PK-11 Caudron CR-714 - Reflex PZL P.11a - JMK Bf-109E4/7 - JMK Chyba ich ostatni model? Robiła wrażenie liczba wariantów malowania. JMK to była solidna firma. Modele z przyjemnym detalem, kulturalnie opracowane instrukcje. Nie wszyscy producenci vacu tak mieli/mają... Cytuj
Xmen Napisano 1 Sierpnia 2021 Napisano 1 Sierpnia 2021 Dzisiaj trochę dla "Marynarzy" i miłośników "śmiglaków" 2 Cytuj
jmx62 Napisano 1 Sierpnia 2021 Napisano 1 Sierpnia 2021 W dniu 29.07.2021 o 23:00, Wymysl napisał: Hurricane IIC - Matchbox PK-11 Caudron CR-714 - Reflex PZL P.11a - JMK Bf-109E4/7 Miałem wszystkie i skleiłem nawet, najgorzej było z P11 vacu ale dało radę. Cytuj
jmx62 Napisano 1 Sierpnia 2021 Napisano 1 Sierpnia 2021 2 godziny temu, Xmen napisał: Dzisiaj trochę dla "Marynarzy" Z tej serii Italeri 1/720 miałem niemiecki pancernik "Deutschland" , dostałem go od znajomego w stanie nie do końca kompletnym, tzn. brakowało kilku drobiazgów i właśnie instrukcji. Ponieważ plastikowe modele okrętów to nie moje klimaty byłem trochę bezradny bez instrukcji ale ktoś z sąsiedniego niebieskiego forum poratował mnie instrukcją do modeli Fujimi 1/700. Troszkę było różnic ale szło to złożyć. W ostatecznym rachunku model jednak poprzez portal aukcyjny zmienił właściciela. Teraz może trochę żałuję. Cytuj
Wymysl Napisano 5 Sierpnia 2021 Napisano 5 Sierpnia 2021 Westland Lysander - Matchbox PK-7 I do kompletu instrukcja od jednych z moich pierwszych aftermarketowych kalkomanii. Cytuj
jmx62 Napisano 7 Sierpnia 2021 Napisano 7 Sierpnia 2021 (edytowane) Matchbox, Lysandera... mój ulubieny model. VI klasa podstawówki, po wakacjach przyszedł "nowy", jego ojciec był pilotem na Limach i zaszczepił mu modelarstwo, chłopak szukał nowych znajomości i zaprosił mnie do swojego mieszkania(w sensie rodziców a do swojego pokoju), wchodzę a tam na półce ... modele, Matchboxy, Matchboxy, Matchboxy... Najbardziej spodobał mi się właśnie Lissie, polowałem na niego półtora roku aż dopadłem w SH, ło rany, orgazm normalnie Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez jmx62 4 Cytuj
jmx62 Napisano 1 Września 2021 Napisano 1 Września 2021 (edytowane) Instrukcja do Mustanga w wydaniu Revella ale sam model to produkt Monogramu z końca lat sześćdziesiątych. Bardzo" przyjazna modelarsko" instrukcja, krok po kroku. Dosyć szczegółowe malowanie. Warto zwrócić uwagę na opony podwozia głównego z ugięciem! Zapomniałe dodać że to skala 1/48 Edytowane 1 Września 2021 przez jmx62 2 Cytuj
jmx62 Napisano 2 Września 2021 Napisano 2 Września 2021 Instrukcja do Dauntlessa w wydaniu Revella ale sam model to produkt Monogramu z końca lat sześćdziesiątych. Praktycznie produkowany przez prawie sześćdziesiąt lat, w ofercie Monogramu jeszcze 5 lat wstecz. Skala 1/48. Tak się zastanawiam jaki sens ma ten temat? Przecież za jakiś czas będzie miał ze stopare stron i jak ktoś będzie szukał no. instrukcji do chociażby powyższego dauntlessa to utonie i go w końcu nie znajdzie. Może by zrobić osobny dział podobnie jak z galeriami i inboxami? Zawsze byłoby łatwiej. Ażeby znowu nie rozbudowywać ponad miarę takiego działu to np założyć tematycznie instrukcje np. Bf-109, osobno P-51, osobno Spitfire itd. I tam wrzucamy przykładowo wszystkie jakie są instrukcje z danego tematu. Tu już np. byłby wątek Bf-109 i chyba Spita. A na wstępie spis alfabetyczny. To taka tylko moja chora wizja zapanowania nad chaosem, który powoli zaczyna panować w tym temacie. Cytuj
Wymysl Napisano 2 Września 2021 Napisano 2 Września 2021 (edytowane) 3 godziny temu, jmx62 napisał: Tak się zastanawiam jaki sens ma ten temat? Przecież za jakiś czas będzie miał ze stopare stron i jak ktoś będzie szukał no. instrukcji do chociażby powyższego dauntlessa to utonie i go w końcu nie znajdzie. Może by zrobić osobny dział podobnie jak z galeriami i inboxami? Żeby nie mnożyć bytów ja bym scalił z inboxami. Ktoś ma samą instrukcję, ktoś inny może bebechy mógłby dorzucić. I dorzucam też Revella- P-26 Peashooter. Model z lat 60-tych, tu edycja 1982 Edytowane 2 Września 2021 przez Wymysl 1 Cytuj
Agnieszka Napisano 12 Września 2023 Napisano 12 Września 2023 Walcząc ostatnio z modelem z 1958 roku (co prawda reedycja z 2006), miałam do czynienia z oryginalną instrukcją Revella. Co ciekawe instrukcja wydrukowana w Niemczech, model wyprodukowany w Polsce, a kalki we Włoszech! Na ostatniej stronie Revell pokazuje wykaz swoich modeli wraz z cenami z 1958 roku. No to się nazywa inflacja A przy okazji zwróćcie uwagę na ciekawą konstrukcję do podwieszenia modeli po sufitem. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi