Kolekcjoner WP Napisano 19 Sierpnia 2021 Share Napisano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) Witam, Po 4 miesiącach od rozpoczęcia budowy (18 kwietnia - 19 sierpnia), na reszcie udało mi się ukończyć śmigłowiec Mil Mi-4A w oznakowaniu i malowaniu Polskich Sił Zbrojnych, zwanych wtedy nie oficjalnie Ludowym Wojskiem Polskim. Model zbudowałem w ramach projektu grupowego ,, Sklejamy modele Mistercrafta". Kilka słów o modelu. Jest to stary model Kovozavody Prostejov z 1994 roku, a aktualnie jest pakowany przez mistercrafta właśnie. Musiałem użyć minimalnych ilości szpachli, oraz potrzebne było docinanie i odróbka elementów, gdyż widać już zużycie formy i przesunięcia. Model pomalowałem w standardowy wczesny polski powojenny kamuflaż, na podstawie zdjęcia widocznego poniżej. Pomimo swojego wieku model jest warty polecenia. Jedynie szkoda, że nie wiem z jakiej jednostki pochodzi ten śmigłowiec, gdyż nie znalazłem informacji. Mil Mi-4A Mistercraft ex. KP 1/72 Jednostka nieznana Link do warsztatu: Ma szachownicę na spodzie kadłuba Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez Kolekcjoner WP 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 20 Sierpnia 2021 Share Napisano 20 Sierpnia 2021 Fajny, plus za tematykę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 20 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2021 Godzinę temu, mig napisał: Fajny, plus za tematykę Dzięki, u mnie na warsztacie zawsze pierwszeństwo mają polskie maszyny, dlatego też wyszukuję coraz to ciekawszych malowań i maszyn z szachownicą, żeby w kolekcji nie było monotonnie pod względem kolorystyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Sierpnia 2021 Share Napisano 22 Sierpnia 2021 Całkiem fajnie wyszedł choć szkoda że nie pokusiłeś się mimo wszystko o podziałanie przy tych otworach na nosie - chociażby nawet kolorystycznie samymi farbami (albo mocnym washem) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2021 11 godzin temu, M.A.V. napisał: Całkiem fajnie wyszedł choć szkoda że nie pokusiłeś się mimo wszystko o podziałanie przy tych otworach na nosie - chociażby nawet kolorystycznie samymi farbami (albo mocnym washem) Spróbowałem położyć na nie washa akrylowego, ale nic nie dał. Zaakcentowałem ich granice ołówkiem. Może nałożę na te kratki czarną farbę olejną i delikatnie ściągnę nadmiar patyczkiem do uszu. Zobaczę, bo nie chcę popsuć modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Sierpnia 2021 Share Napisano 26 Sierpnia 2021 W dniu 19.08.2021 o 21:09, Kolekcjoner WP napisał: nie wiem z jakiej jednostki pochodzi ten śmigłowiec Zerknę w archiwa, może coś się uda namierzyć. Zrób jeszcze taka podmalówkę, bo chyba niedokładnie prześledziłeś fotki: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Sierpnia 2021 Share Napisano 26 Sierpnia 2021 Jeszcze jedna rzecz warta uzupełnienia na modelu: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Sierpnia 2021 Share Napisano 26 Sierpnia 2021 3 godziny temu, Grzes napisał: Jeszcze jedna rzecz warta uzupełnienia na modelu: Strach pokazać Ci moją mi-6kę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Sierpnia 2021 Share Napisano 26 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, Mitrandir napisał: Strach pokazać Ci moją mi-6kę Dawaj go! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2021 W dniu 26.08.2021 o 15:52, Grzes napisał: Jeszcze jedna rzecz warta uzupełnienia na modelu: No to w takim razie muszę trochę podmalować. Uwaga śmigło póki co nie będzie, bo okazało się, że nie miałem tego arkusza kalkomanii w zestawie , ale może by tak cienki pędzel, albo cienkopis ? Się zobaczy się. (Uwaga śmigło, ale białe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2021 W dniu 26.08.2021 o 11:13, Grzes napisał: Zerknę w archiwa, może coś się uda namierzyć. Zrób jeszcze taka podmalówkę, bo chyba niedokładnie prześledziłeś fotki: Zasugerowałem się tym zdjęciem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Sierpnia 2021 Share Napisano 31 Sierpnia 2021 W dniu 19.08.2021 o 21:09, Kolekcjoner WP napisał: Jedynie szkoda, że nie wiem z jakiej jednostki pochodzi ten śmigłowiec, gdyż nie znalazłem informacji Kilka danych o Twoim śmigłowcu: Nr serii produkcyjnej: 60 (długa gondola) Nr seryjny: 1160 Przyjęty na stan: 17.05.1958r. Służba: od 17.05.1958r. - 36. Samodzielny Specjalny Pułk Lotniczy, 4. eskadra łącznikowa - Warszawa od grudnia 1958r. - Klucz Lotniczy przy 3.Korpusie Obrony Przeciwlotniczej - Wrocław od stycznia 1975r. - 37.Pułk Śmigłowców Transportowych, 1.eskadra - Leźnica Wielka kasacja: 22.10.1984r. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 31 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2021 45 minut temu, Grzes napisał: Kilka danych o Twoim śmigłowcu: Nr serii produkcyjnej: 60 (długa gondola) Nr seryjny: 1160 Przyjęty na stan: 17.05.1958r. Służba: od 17.05.1958r. - 36. Samodzielny Specjalny Pułk Lotniczy, 4. eskadra łącznikowa - Warszawa od grudnia 1958r. - Klucz Lotniczy przy 3.Korpusie Obrony Przeciwlotniczej - Wrocław od stycznia 1975r. - 37.Pułk Śmigłowców Transportowych, 1.eskadra - Leźnica Wielka kasacja: 22.10.1984r. Wielkie dzięki za informacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Sierpnia 2021 Share Napisano 31 Sierpnia 2021 Zapomniałem dopisać, że Twoje malowanie jest z pierwszego okresu użytkowania. Później zmieniono numery na trzycyfrowe (ten egzemplarz miał nr 116), a malowanie na łaciate. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi