1/72 Napisano 21 Sierpnia 2021 Share Napisano 21 Sierpnia 2021 Witam Jeśli zdublowałem już istniejący wątek, to przepraszam. Jak pozbywacie się pojemników, w których zaschły kleje lub farby? Z góry dziękuję za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 21 Sierpnia 2021 Share Napisano 21 Sierpnia 2021 Godzinę temu, 1/72 napisał: Witam Jeśli zdublowałem już istniejący wątek, to przepraszam. Jak pozbywacie się pojemników, w których zaschły kleje lub farby? Z góry dziękuję za info Takie pojemniki są zwane śmietnikami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1/72 Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2021 Do jakich śmitników je wyrzucać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Sierpnia 2021 Share Napisano 22 Sierpnia 2021 Na odpady zmieszane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 22 Sierpnia 2021 Share Napisano 22 Sierpnia 2021 Ja wywożę na kontener "chemia" na PSZOK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1/72 Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2021 Godzinę temu, Rektor napisał: Ja wywożę na kontener "chemia" na PSZOK. Tak też mi wskazywała strona z poniższego linku. https://segregujna5.um.warszawa.pl/?gclid=EAIaIQobChMI0sLcjazF8gIVj7d3Ch2KpwmvEAAYASAAEgJVRvD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek80 Napisano 23 Sierpnia 2021 Share Napisano 23 Sierpnia 2021 To zależy jakie. Te szklane po mr color i podkładach idą do recyklingu na mieszanie kolorów i inne takie domowe duperele. Te plastikowe po akrylach vallejo po wymyciu resztek lub zaschniętej farby wodą idą do plastików. Po kleju Extra thin tamki też idzie do recyklingu, właściwie mam od 4 lat jeden pojemnik i tylko go dopełniam własną mieszaniną z butelki 2L. Po acetonie technicznym wietrze dobrze i wrzucam do normalnej stłuczki szklanej. Aceton paruje szybko i nie zostawia żadnych syfów w pojemnikach, więc nie trzeba tego traktować jak opakowania po chemii. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Sierpnia 2021 Share Napisano 23 Sierpnia 2021 Ja tylko dodam, że ponieważ niemal wszystkie farby stosowane w modelarstwie są oparte na nieszkodliwych żywicach akrylowych lub winylowych, to dobre wypłukanie pojemników odpowiednim (też nieszkodliwym) rozpuszczalnikiem jak aceton, alkohol lub woda - umożliwia pozbycie się resztek wprost do kanalizacji. A same pojemniki moga iść do recyclingu zależnie od materiału. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek80 Napisano 23 Sierpnia 2021 Share Napisano 23 Sierpnia 2021 Aceton lubi rury z PCV, więc raczej do kanalizacji bym nie wpuszczał bo trzeba będzie je wymieniać. Lepiej dać mu odparować na powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Sierpnia 2021 Share Napisano 23 Sierpnia 2021 12 minut temu, Wojtek80 napisał: Aceton lubi rury z PCV, Racja, ale aceton miesza się z wodą w każdych proporcjach. Trzeba by chyba wiadro wlać do zlewu, żeby uzyskać odpowiednie stężenie i czas reakcji. Ale dla bezpieczeństwa można najpierw zlać do pojemnika z woda i dopiero do kibla 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi