Wymysl Napisano 23 Sierpnia 2021 Napisano 23 Sierpnia 2021 Model dostępny od 1973. Tu jeszcze Matchbox, ale już Revella. Zmiany to druk pudełka i instrukcji w Niemczech, kolorystyka podana wg farb Revella, na ramkach usunięty napis England z wyrażenia Made in... (ale pozostawiony oryginalny producent, rok wydania i pierwotny nr katalogowy). Kolory na kalkomanii słabe. Nie wiem, czy we wcześniejszych wydaniach tez takie były, ale z mojego doświadczenia kalkomanie revellowskie były gorsze od oryginalnych (grubsze i słabo się nakładały). 3 Cytuj
pmroczko Napisano 23 Sierpnia 2021 Napisano 23 Sierpnia 2021 Cześć! To dosyć ważny model dla mnie... W Poznaniu gdzieś chyba w 1990 albo 91 roku w Składnicy Harcerskiej po raz pierwszy w moim życiu pojawiły się modele Matchboxa - i to był pierwszy którego rodzice mi kupili! Więc można powiedzieć, że to mój pierwszy "zachodni" model - wcześniej miałem tylko "Plastyki", "Plasticarty" i modele z Sojuza. Te szwedzkie kalkomanie, jakbym dobrze poszukał, to bym pewnie jeszcze znalazł! Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj
jmx62 Napisano 24 Sierpnia 2021 Napisano 24 Sierpnia 2021 Ja tam wolałem modele M-xa z połowy lat siedemdziesiątych, i ładniejsza ogólna szata graficzna, ładniejsze boxarty no i to magiczne okienko na plecach pudełka. Cytuj
pmroczko Napisano 24 Sierpnia 2021 Napisano 24 Sierpnia 2021 Cześć! Tak piszesz, jakby był jakiś wybór - a jak wtedy te Matchboxy rzucili, to ustawiały sie kolejki o mało nie wychodzące na ulicę Święty Marcin, brało sie pierwszy z brzegu model który rodzice zechcieli sfinansować i potem szybko uciekało, żeby nikt sie nie rozmyślił! Dzisiaj mamy ten luksus, że możemy wybrzydzać... Cytuj
letalin Napisano 1 Sierpnia 2022 Napisano 1 Sierpnia 2022 W dniu 24.08.2021 o 01:00, Wymysl napisał: Model dostępny od 1973. Tu jeszcze Matchbox, ale już Revella. Zmiany to druk pudełka i instrukcji w Niemczech, kolorystyka podana wg farb Revella, na ramkach usunięty napis England z wyrażenia Made in... (ale pozostawiony oryginalny producent, rok wydania i pierwotny nr katalogowy). Kolory na kalkomanii słabe. Nie wiem, czy we wcześniejszych wydaniach tez takie były, ale z mojego doświadczenia kalkomanie revellowskie były gorsze od oryginalnych (grubsze i słabo się nakładały). Numer katalogowy oryginału to był PK-8. Revell trochę dodał cyferek. Kalkomanie Revella z tego okresu, to porażka. Żółkną, odpadają, są brzydko matowe i mają mniej wyraźny rysunek. Oryginalne Matchboxa można nakładać bez problemu, mimo wieku. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi