Jump to content

Gloster Gladiator - Matchbox 1:72, nr katalogowy 40008 (PK-8)

Wymysl
 Share

Recommended Posts

Model dostępny od 1973. Tu jeszcze Matchbox, ale już Revella. Zmiany to druk pudełka i instrukcji w Niemczech, kolorystyka podana wg farb Revella, na ramkach usunięty napis England  z wyrażenia Made in... (ale pozostawiony oryginalny producent, rok wydania i pierwotny nr katalogowy).  Kolory na kalkomanii słabe. Nie wiem, czy we wcześniejszych wydaniach tez takie były, ale z mojego doświadczenia kalkomanie revellowskie były gorsze od oryginalnych (grubsze i słabo się nakładały).

001.jpg

002.jpg

003.jpg

Resize-of-004.jpg

Resize-of-005.jpg

Resize-of-01.jpg

Resize-of-03.jpg

Resize-of-02.jpg

Resize-of-04.jpg

Resize-of-05.jpg

Resize-of-06.jpg

• Like 3

Cześć!

To dosyć ważny model dla mnie... W Poznaniu gdzieś chyba w 1990 albo 91 roku w Składnicy Harcerskiej po raz pierwszy w moim życiu pojawiły się modele Matchboxa - i to był pierwszy którego rodzice mi kupili! Więc można powiedzieć, że to mój pierwszy "zachodni" model - wcześniej miałem tylko "Plastyki", "Plasticarty" i modele z Sojuza. Te szwedzkie kalkomanie, jakbym dobrze poszukał, to bym pewnie jeszcze znalazł!

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• Like 1

Ja tam wolałem modele M-xa z połowy lat  siedemdziesiątych, i ładniejsza ogólna szata graficzna, ładniejsze boxarty no i to magiczne okienko na plecach pudełka.

Cześć! Tak piszesz, jakby był jakiś wybór - a jak wtedy te Matchboxy rzucili, to ustawiały sie kolejki o mało nie wychodzące na ulicę Święty Marcin, brało sie pierwszy z brzegu model który rodzice zechcieli sfinansować i potem szybko uciekało, żeby nikt sie nie rozmyślił! Dzisiaj mamy ten luksus, że możemy wybrzydzać...

• 11 months later...
W dniu 24.08.2021 o 01:00, Wymysl napisał:

Model dostępny od 1973. Tu jeszcze Matchbox, ale już Revella. Zmiany to druk pudełka i instrukcji w Niemczech, kolorystyka podana wg farb Revella, na ramkach usunięty napis England  z wyrażenia Made in... (ale pozostawiony oryginalny producent, rok wydania i pierwotny nr katalogowy).  Kolory na kalkomanii słabe. Nie wiem, czy we wcześniejszych wydaniach tez takie były, ale z mojego doświadczenia kalkomanie revellowskie były gorsze od oryginalnych (grubsze i słabo się nakładały).

Numer katalogowy oryginału to był PK-8. Revell trochę dodał cyferek. 

Kalkomanie Revella z tego okresu, to porażka. Żółkną, odpadają, są brzydko matowe i mają mniej wyraźny rysunek. Oryginalne Matchboxa można nakładać bez problemu, mimo wieku. 

• Like 1