Wymysl Napisano 23 Sierpnia 2021 Share Napisano 23 Sierpnia 2021 Model dostępny od 1973. Tu jeszcze Matchbox, ale już Revella. Zmiany to druk pudełka i instrukcji w Niemczech, kolorystyka podana wg farb Revella, na ramkach usunięty napis England z wyrażenia Made in... (ale pozostawiony oryginalny producent, rok wydania i pierwotny nr katalogowy). Kolory na kalkomanii słabe. Nie wiem, czy we wcześniejszych wydaniach tez takie były, ale z mojego doświadczenia kalkomanie revellowskie były gorsze od oryginalnych (grubsze i słabo się nakładały). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 23 Sierpnia 2021 Share Napisano 23 Sierpnia 2021 Cześć! To dosyć ważny model dla mnie... W Poznaniu gdzieś chyba w 1990 albo 91 roku w Składnicy Harcerskiej po raz pierwszy w moim życiu pojawiły się modele Matchboxa - i to był pierwszy którego rodzice mi kupili! Więc można powiedzieć, że to mój pierwszy "zachodni" model - wcześniej miałem tylko "Plastyki", "Plasticarty" i modele z Sojuza. Te szwedzkie kalkomanie, jakbym dobrze poszukał, to bym pewnie jeszcze znalazł! Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 24 Sierpnia 2021 Share Napisano 24 Sierpnia 2021 Ja tam wolałem modele M-xa z połowy lat siedemdziesiątych, i ładniejsza ogólna szata graficzna, ładniejsze boxarty no i to magiczne okienko na plecach pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 24 Sierpnia 2021 Share Napisano 24 Sierpnia 2021 Cześć! Tak piszesz, jakby był jakiś wybór - a jak wtedy te Matchboxy rzucili, to ustawiały sie kolejki o mało nie wychodzące na ulicę Święty Marcin, brało sie pierwszy z brzegu model który rodzice zechcieli sfinansować i potem szybko uciekało, żeby nikt sie nie rozmyślił! Dzisiaj mamy ten luksus, że możemy wybrzydzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 1 Sierpnia 2022 Share Napisano 1 Sierpnia 2022 W dniu 24.08.2021 o 01:00, Wymysl napisał: Model dostępny od 1973. Tu jeszcze Matchbox, ale już Revella. Zmiany to druk pudełka i instrukcji w Niemczech, kolorystyka podana wg farb Revella, na ramkach usunięty napis England z wyrażenia Made in... (ale pozostawiony oryginalny producent, rok wydania i pierwotny nr katalogowy). Kolory na kalkomanii słabe. Nie wiem, czy we wcześniejszych wydaniach tez takie były, ale z mojego doświadczenia kalkomanie revellowskie były gorsze od oryginalnych (grubsze i słabo się nakładały). Numer katalogowy oryginału to był PK-8. Revell trochę dodał cyferek. Kalkomanie Revella z tego okresu, to porażka. Żółkną, odpadają, są brzydko matowe i mają mniej wyraźny rysunek. Oryginalne Matchboxa można nakładać bez problemu, mimo wieku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi