Szwajcer Posted August 27, 2021 Share Posted August 27, 2021 Witajcie ! Po wielu latach powróciłem do modelarstwa ,skladam JU-52 i maluję farbami revella I którejkolwiek bym się nie chwycił to wszystkie poprostu nie kryją dobrze modelu,takie jakby rozcieńczone były... I teraz pytanie,to ja jestem daremny,czy plastik jakiś dziwny a może wszystkie farby są tandetne... Pomóżcie jak ma kto jakiś pomysl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fixer Posted August 27, 2021 Share Posted August 27, 2021 Farby wymieszałeś? To akryle czy olejne? Czym rozcieńczasz? Podkład na modelu jest, czy na goły plastik? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted August 27, 2021 Share Posted August 27, 2021 Powierzchnię przed malowaniem , należy odtłuścić po przez kąpiel w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń. Po wyschnięciu plastik należy pokryć podkładem np. w spray-u Po całkowitym wyschnięciu podkładu można malować farbą zasadniczą (pędzlem lub aerografem). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juffre Posted August 27, 2021 Share Posted August 27, 2021 Do pędzla podkład to podstawa. Do malowania polecam Vallejo Model Color, najelpiej rozcieńczone glaze medium. Bardzo dobrze kryją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwajcer Posted August 27, 2021 Author Share Posted August 27, 2021 (edited) pięknie dziekuje za podpowiedzi! Edited August 27, 2021 by Szwajcer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DamianosPL Posted August 27, 2021 Share Posted August 27, 2021 Ja nigdy nie myłem i nie myje wyprasek, wystarczy dobry podkład to farba nie odejdzie nigdy mi sie nie zdarzyło zeby farba odpadła czy to akryl czy emalia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted August 29, 2021 Share Posted August 29, 2021 Ja myję...już kilka miałem takie jakby tłuste...dobrze wymieszaj, w kilku revelkach pigment na dnie ruszałem śrubokrętem tak osiadł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts