Skocz do zawartości

U.S.A.F Bell X-1 Mach Buster 1/72 Tamiya

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowiczów.

To mój debiut na forum . Do modelarstwa wróciłem 1,5 roku temu gdy na dzień chłopaka dostałem od żony model Helldivera 1/72.

Ponieważ chce go zrobić możliwie najlepiej, od roku wprawiam się w boju. Moja ulubiona tematyka to lotnictwo I i II WW. Na razie skala 1/72 ale zastanawiam się nad 1/48.

Model Mach Bustera wpadł mi w oko ponieważ można go wykonać w wersji półprzezroczystej. Kolor pasuje do tematu więc zaczynam klejenie...

Chciałem wzbogacić model blaszka Eduarda ale niestety jest już niedostępna.

Na początek mały inboxik

IMG_0420.jpg

IMG_0418.jpg

IMG_0421.jpg

Napisano

Witam serdecznie na Modelwork,

Kolor pasuje do tematu więc zaczynam klejenie...

Jak żaden inny...

Model Mach Bustera wpadł mi w oko ponieważ można go wykonać w wersji półprzezroczystej.

Bardzo dobrze, że chcesz właśnie w takiej wersji wykonać. Co prawda, zupełnie nie moja tematyka, ale chętnie przypatrzę się Twojej budowie, bo co Tamiya, to Tamiya...

Pozdrawiam

Napisano

vindi, witaj na forum! A właściwie to witaj wśród żywych, bo zarejestrowany jesteś już jakiś czas Modelik na pewno będzie ciekawy, szczególnie w barwach forum Ciekawe czy można byłoby go zaliczyć do projektu, gdybyś zrobił obie połówki przezroczyste ;)

Napisano

Pytałeś o te blaszki do niego we wrocławskim sklepie eduarda na tęczowej?

Napewno można je zamówić

Napisano

Oni sami nie wiedzą co mają piszę tak z doświadczenia ale jeśli mówisz że na

stronie Edka ni ma ...

Napisano

wnętrze już prawie gotowe. Problemem okazało się malowanie wszystkich wnętrzności. Tamiya niestety poszła na łatwiznę i wrzuciła malowanie chyba całkiem z głowy. Wszystkie materiały, które znalazłem w necie wskazywały na zupełnie inny dobór kolorów. Kierowałem się więc tym co znalazłem na stronach NASA, a przy tym czego nie znalazłem, intuicją .

Panel z aparaturą wyglądał bardzo płasko. Dodałem więc troche lampek i zegarów:

IMG_0423.jpg

Do kokpitu znalazłem piękne kolorowe zdjęcie więc ten element udało mi się odtworzyć chyba najlepiej

IMG_0424.jpg

tył i spód kokpitu został wykonany tak, że bez przeróbek nie można go wkleić do wersji półprzezroczystej. Widać wnęki i wklejane bolce.

tylną sciankę zakleiłem szpachlą dwuskładnikową z Gunze i zrobię tam imitację aluminiowej maty izolacyjnej oddzielającej pilota od przedziału silnika. (czy to dobry pomysł?)

Silnik :

IMG_0425.jpg

i zbiorniki. Prawy na płynny tlen, lewy na alkohol. Tamiya sugerowała pomalowanie na interrior green. Ja zdecydowałem się na kolor bardziej naturalny

IMG_0430.jpg

teraz muszę to upakować do środka i połączyć przewodami, których niestety nie ma w zestawie.

a, jak widać całość została już zawashowana.

Będę wdzięczny za konstruktywną krytykę.

Napisano

To może ja skrytykuję. Konstruuj! I to była konstruktywna krytyka

Ładnie wyglądają zbiorniki. Czym je pomalowałeś? Jakaś polerka była?

Napisz jak zrobiłeś te małe pokrętełka na panelu aparatury. Dla skali 1:72 muszą mieć jakieś 1-2mm średnicy.

Napisano

Ładnie wyglądają zbiorniki. Czym je pomalowałeś? Jakaś polerka była?

Napisz jak zrobiłeś te małe pokrętełka na panelu aparatury. Dla skali 1:72 muszą mieć jakieś 1-2mm średnicy.

zbiorniki pomalowałem Super Metalizerem Gunze. nr sm07, plate silver.

Wszysto co sie tym pryśnie zamienia się w cudo

To co widać powstawje bez polerowania. Wystarczy dobrze przepolerować powierzchnię wyjściową.

jeżeli chodzi o panel to był zupełnie płaski. Wyciąłem specjalnym gadgetem, kółka ze styrenu o grubości 0,2 mm. Po przyklejeniu i pomalowaniu efekt widać na zdjęciu. Tym samym gadgetem można wycinać tablice przyrządów do kokpitów.

Napisano

No no, elegancko wygląda. Świetnie te metaliczne części wyszły. No i te różnokolorowe detale pięknie wyglądają.

Wypaśne wnętrze!

Napisano

Piękna robota.

Teraz dopiero widać że Yeager siedział tak naprawdę w wielkiej bombie...miał chłop cohones...

Napisano
Teraz dopiero widać że Yeager siedział tak naprawdę w wielkiej bombie...
To samo pomyslalem. Ale to tylko jedna z wad tego samolotu...
Napisano

Metaliki faktycznie cudo. Samolocik dużo fajniejszy, niż do tej pory sądziłem... Słuchaj , kulka z przodu to po prostu obciążenie czy ...? Zaskoczyło mnie- na fotce z instrukcji- że tak się ją na widoku zostawia.