vindi Napisano 30 Maja 2008 Share Napisano 30 Maja 2008 Witam forumowiczów. To mój debiut na forum . Do modelarstwa wróciłem 1,5 roku temu gdy na dzień chłopaka dostałem od żony model Helldivera 1/72. Ponieważ chce go zrobić możliwie najlepiej, od roku wprawiam się w boju. Moja ulubiona tematyka to lotnictwo I i II WW. Na razie skala 1/72 ale zastanawiam się nad 1/48. Model Mach Bustera wpadł mi w oko ponieważ można go wykonać w wersji półprzezroczystej. Kolor pasuje do tematu więc zaczynam klejenie... Chciałem wzbogacić model blaszka Eduarda ale niestety jest już niedostępna. Na początek mały inboxik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 30 Maja 2008 Share Napisano 30 Maja 2008 Witam serdecznie na Modelwork, Kolor pasuje do tematu więc zaczynam klejenie... Jak żaden inny... Model Mach Bustera wpadł mi w oko ponieważ można go wykonać w wersji półprzezroczystej. Bardzo dobrze, że chcesz właśnie w takiej wersji wykonać. Co prawda, zupełnie nie moja tematyka, ale chętnie przypatrzę się Twojej budowie, bo co Tamiya, to Tamiya... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 30 Maja 2008 Share Napisano 30 Maja 2008 vindi, witaj na forum! A właściwie to witaj wśród żywych, bo zarejestrowany jesteś już jakiś czas Modelik na pewno będzie ciekawy, szczególnie w barwach forum Ciekawe czy można byłoby go zaliczyć do projektu, gdybyś zrobił obie połówki przezroczyste ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komix Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 Pytałeś o te blaszki do niego we wrocławskim sklepie eduarda na tęczowej? Napewno można je zamówić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vindi Napisano 2 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2008 Pytałem, ale nie mają. Zostały wycofane :( Na stronie edka też nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komix Napisano 2 Czerwca 2008 Share Napisano 2 Czerwca 2008 Oni sami nie wiedzą co mają piszę tak z doświadczenia ale jeśli mówisz że na stronie Edka ni ma ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vindi Napisano 5 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2008 wnętrze już prawie gotowe. Problemem okazało się malowanie wszystkich wnętrzności. Tamiya niestety poszła na łatwiznę i wrzuciła malowanie chyba całkiem z głowy. Wszystkie materiały, które znalazłem w necie wskazywały na zupełnie inny dobór kolorów. Kierowałem się więc tym co znalazłem na stronach NASA, a przy tym czego nie znalazłem, intuicją . Panel z aparaturą wyglądał bardzo płasko. Dodałem więc troche lampek i zegarów: Do kokpitu znalazłem piękne kolorowe zdjęcie więc ten element udało mi się odtworzyć chyba najlepiej tył i spód kokpitu został wykonany tak, że bez przeróbek nie można go wkleić do wersji półprzezroczystej. Widać wnęki i wklejane bolce. tylną sciankę zakleiłem szpachlą dwuskładnikową z Gunze i zrobię tam imitację aluminiowej maty izolacyjnej oddzielającej pilota od przedziału silnika. (czy to dobry pomysł?) Silnik : i zbiorniki. Prawy na płynny tlen, lewy na alkohol. Tamiya sugerowała pomalowanie na interrior green. Ja zdecydowałem się na kolor bardziej naturalny teraz muszę to upakować do środka i połączyć przewodami, których niestety nie ma w zestawie. a, jak widać całość została już zawashowana. Będę wdzięczny za konstruktywną krytykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 To może ja skrytykuję. Konstruuj! I to była konstruktywna krytyka Ładnie wyglądają zbiorniki. Czym je pomalowałeś? Jakaś polerka była? Napisz jak zrobiłeś te małe pokrętełka na panelu aparatury. Dla skali 1:72 muszą mieć jakieś 1-2mm średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vindi Napisano 5 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2008 Ładnie wyglądają zbiorniki. Czym je pomalowałeś? Jakaś polerka była? Napisz jak zrobiłeś te małe pokrętełka na panelu aparatury. Dla skali 1:72 muszą mieć jakieś 1-2mm średnicy. zbiorniki pomalowałem Super Metalizerem Gunze. nr sm07, plate silver. Wszysto co sie tym pryśnie zamienia się w cudo To co widać powstawje bez polerowania. Wystarczy dobrze przepolerować powierzchnię wyjściową. jeżeli chodzi o panel to był zupełnie płaski. Wyciąłem specjalnym gadgetem, kółka ze styrenu o grubości 0,2 mm. Po przyklejeniu i pomalowaniu efekt widać na zdjęciu. Tym samym gadgetem można wycinać tablice przyrządów do kokpitów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vindi Napisano 7 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2008 wnętrze gotowe: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 7 Czerwca 2008 Share Napisano 7 Czerwca 2008 No no, elegancko wygląda. Świetnie te metaliczne części wyszły. No i te różnokolorowe detale pięknie wyglądają. Wypaśne wnętrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 7 Czerwca 2008 Share Napisano 7 Czerwca 2008 Piękna robota. Teraz dopiero widać że Yeager siedział tak naprawdę w wielkiej bombie...miał chłop cohones... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 7 Czerwca 2008 Share Napisano 7 Czerwca 2008 Teraz dopiero widać że Yeager siedział tak naprawdę w wielkiej bombie...To samo pomyslalem. Ale to tylko jedna z wad tego samolotu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 13 Czerwca 2008 Share Napisano 13 Czerwca 2008 Metaliki faktycznie cudo. Samolocik dużo fajniejszy, niż do tej pory sądziłem... Słuchaj , kulka z przodu to po prostu obciążenie czy ...? Zaskoczyło mnie- na fotce z instrukcji- że tak się ją na widoku zostawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 13 Czerwca 2008 Share Napisano 13 Czerwca 2008 LordDisneyland, o ile dobrze pamiętam to jest to zbiornik z tlenem... ale to prawda, wygląda znajomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 13 Czerwca 2008 Share Napisano 13 Czerwca 2008 Oj, taaaak Myślałem, że może wracają do sprawdzonych metod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi