DirtyVisionOfFuture Napisano 23 Września 2021 Share Napisano 23 Września 2021 Witam, jestem nowy w modelarstwie, stąd takie pytanie. Otóż gdy maluje farbami akrylowymi to pędzel tak jakby zmazuje farbę, przez co musze naprawdę się postarać, żeby pomalować głupi bandaż koła. Jak widziałem na filmach to nikomu się tak nie dzieje, dlatego prosiłbym o jakąś poradę jak mógłbym ułatwić sobie to zadanie . Ps. Nałożyłem podkład i rozcieńczyłem farbę oraz maluję to już na głównym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 23 Września 2021 Share Napisano 23 Września 2021 A jakimi farbami malujesz? Ja do pedzla używam głównie vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DirtyVisionOfFuture Napisano 23 Września 2021 Autor Share Napisano 23 Września 2021 2 minuty temu, patrykd napisał: A jakimi farbami malujesz? Ja do pedzla używam głównie vallejo. hataka hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 23 Września 2021 Share Napisano 23 Września 2021 Jeśli mnie pamięć nie myli. Typowo pod pędzel jest niebieska seria. Czerwona jest pod aero i pędzlem bardzo słabo kryje. Orange seria jest uniwersalna. A ty jakiej używasz serii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Września 2021 Share Napisano 23 Września 2021 Prawdopodobnie źle wymieszana farba lub za mocno rozcieńczona farba. Każdy akryl dawany na podkład dobrze kryje już po pierwszej warstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 23 Września 2021 Share Napisano 23 Września 2021 Możesz mieć też zbyt twardy pędzel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 24 Września 2021 Share Napisano 24 Września 2021 Mam na próbę Hatakę niebieską i fakt potrafi się zwałkować ta farbka.Kupiłem na podkład pod figuranta kamo spadochroniarza.Przyzwoita farba.Ale trzeba delikatnie.Nie są to vallejo.Mam na razie za małe doświadczenie z nimi.Ale pierwsze próby są dobre.Po prostu długo maluję kamuflaże farbami Vallejo by nagle przyzwyczaić się do Hataki.Ale są ogólnie OK.Do podmalówek pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Września 2021 Share Napisano 24 Września 2021 Może farba nie przylega do modelu? Spróbuj umyć części po kranem wodą z płynem do mycia naczyń. Jak to nie pomoże to umyj model zwilżonym wacikiem z benzyną ekstrakcyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DirtyVisionOfFuture Napisano 24 Września 2021 Autor Share Napisano 24 Września 2021 24 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: Może farba nie przylega do modelu? Spróbuj umyć części po kranem wodą z płynem do mycia naczyń. Jak to nie pomoże to umyj model zwilżonym wacikiem z benzyną ekstrakcyjną. No właśnie pędzel zamiast malować to zmazuje tą farbę z części, spróbuje umyć i dam znać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi