Skocz do zawartości

[G] Sd.kfz.7 KM m 11 (Trumpeter, 1:35)

Thalgonis

Rekomendowane odpowiedzi

Ciałko,
poniżej pojazd zaprojektowany w połowie lat 30. w zakładach Krauss-Maffei jako ciągnik artyleryjski. Najbardziej znany jest jako pojazd holujący słynne 88-milimetrowe działa FlaK. Szczyt rozwoju osiągnął w połowie 1939 roku, kiedy wprowadzono do produkcji właśnie wersję KM 11m. Do 1944 roku wyprodukowano prawie 12000 tych maszyn.

1692227031_Sd_kfz.7-final-1.thumb.jpg.e95184bfa2a1c871587218e015d38b9e.jpg

1563597321_Sd_kfz.7-final-2.thumb.jpg.d5cfe5ec947bb7f104215cc03caf3dab.jpg

56054159_Sd_kfz.7-final-3.thumb.jpg.aeed7031653b91587eee73591c5acb98.jpg

1060095444_Sd_kfz.7-final-4.thumb.jpg.e335e862fc68caf049f7ce5bf46c97d7.jpg

1549518611_Sd_kfz.7-final-5.thumb.jpg.ca94a080a0e812e5fea3e27ed92850b6.jpg

Stare Kino

Edytowane przez Thalgonis
  • Like 13

Bardzo mi się podoba i pojazd i wykonanie.

Generalnie to ja chyba jednak wolę bardziej zakurzone maszyny, choć rozumiem konwencje - miasto. 

Pytanie mam do napędu - na zdjęciach 2 i 4 wydaje mi się, że koło przednie prawe i gąsienica lewa trochę uciekają od pionu, czy to tylko takie wrażenie ?

Co do malowania to kolor wyszedł fajny - zdradzisz jaka farba/mieszanka? Może można było trochę bardziej urozmaicić płaszczyzny górne (maska i nadkola), bo wydają się bardziej „płaskie” niż grill, boki maski i drzwi. 

• Thanks 1

Dziękuję :piwo:

Napęd: troszkę złudzenie - jak zwróciłeś uwagę ja też to zobaczyłem - na filmiku (stare kino) już tego nie widać 🙂 Co do malowania: wszystko co robię to farbki od Mr.Hobby lub Hataka orange, w tym przypadku to drugie. Mam po prostu zestawy do  niemiaszków z obu tych firm. Złudzenie płaskości jest spowodowane tym, że na grillu i bocznych ściankach są różne drobne elementy, które wash  uwypuklił - na masce ich nie ma. Ale tu też robi złą robotę namiot bezcieniowy, którego używam: wbudowane w nią światło jest zamocowane dokładnie u góry, nie można tego przenieść na bok... Z tego powodu ZAWSZE wszelkie powierzchnie płaskie, które fotografuję o wiele bardziej odbijają światło niż te boczne i wiecznie wydają się prześwietlone...

Edytowane przez Thalgonis
  • Thanks 1

Fajna praca. Zarówno konwencja, jak i - wynikający z niej - zakres brudzenia mi odpowiada. Plus dobre zdjęcia - wszystko razem składa się na ten rezultat.

• Thanks 1

Mnie się podoba bardzo :D nie widziałem dokładnie w warsztacie, więc tutaj się zapytam: te drewniane burty miały teksturę drewna, czy były deski gładkie? Bo dla mnie to wygląda przekozacko :D

PS mam na myśli o zestawowe "deski" oczywiście

Edytowane przez Vieh_san
  • Thanks 1