Superbe Napisano 22 Października 2021 Autor Share Napisano 22 Października 2021 Powoli zaczyna to nabierać jakiegoś sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 22 Października 2021 Autor Share Napisano 22 Października 2021 Zrobiłem furty działowe, gotowe do montażu ale to jeszcce daleko Aby iść do góry muszę zamontować działa dolnego poziomu, ałożyć dolny pokład, złożyć burty i zobzczyć jak będzie pasowaać pokład środkowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 23 Października 2021 Autor Share Napisano 23 Października 2021 Jednak zmiana koncepcji... Z montażem pokładów jest sporo trudności więc zamontowanie teraz dział na stałe na dolnym pokładzie jeszcze bardziej utrudni sprawę pokładów, Trzeba więc najpierw je pomalować, zamontować działa na dolnym i srodkowym i już do nich nie wracać. Załatwi to tym samym spaspwanie nadbudówki rufowej bo tam też nie wiadomo co mnie czeka, a czytając inne warsztaty mozna oczekiwać sporych niespodzianek. Tak więc pokłady, to czego najbardziej nie lubię i najbardziej przeraża mnie ich malowanie (pędzel). Wygladają dość dobrze i ładnie odzwierciedlają deskowanie Ważne więc by tego nie spiep...yć i po ludzku pomalować, by uzyskać efekt podobny do tego... Propozycje jak to zrobić w sposób najmniej bolesny mile widziane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 23 Października 2021 Share Napisano 23 Października 2021 (edytowane) ja świetny w imitacji drewna nie jestem, ale takie pytanie / sugestia, rozumiem ze drewno malujesz jakimś tam orchowo/ piaskowo/ czymś i na to oleje ? - bo tak czytam to co widzę na kadłubie. \Patrzac na efekt wydaje mi sie iz możesz to robić inna technika, dającą znacząco leprze efekty. bierzesz olejna walisz bo całości czekasz 5 - 15 min co by przyschło delikatnie (olej schnie 24h wiec spoko) a następnie przecierasz wacikiem papierem co tam masz co by nie rozwalić detalu - oczywiście przed tym ten kolor podstawowy zabezpiecz lakierem bezbarwnym (wazne bo przy glosie bedzie ci sie wszsytko slizgać ) => podobnie postępujesz ze wszystkimi innymi elementami drewnianymi. Kluczem jest kombinacja koloru podkladku i olejnej editt/ ty chyba tak robisz o ja ciul - ale na kadłubie masz jakies takowe "placki" slady i to nie fajnie wyglada Edytowane 23 Października 2021 przez laskonogi cholera a mzoe ty tak robisz :)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 23 Października 2021 Autor Share Napisano 23 Października 2021 Robię podobnie ale wiesz jak jest. Zawsze sie szuka caegos lepszego, stąd moje pytanie Plamy na kadłubie...No widzisz, jak to dobrze zę jest takowe forum.Miałem to zrobić już dawno, odłożyłem i tak zostało. Fajnie że zwróciłeś na to uwagę Normalnie źle rozprowadzony olej, poprawiam od razu, bo znowu zostanie. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 23 Października 2021 Autor Share Napisano 23 Października 2021 P.S. Mam nadzieję, że o to Ci chodziło i teraz jest lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 23 Października 2021 Autor Share Napisano 23 Października 2021 W międzyczasie, jak to mawia mój przyjaciej, niejako odpoczywając, zdołałem pomalować tylną ściankę kasztelu(?). Drobniutkie te wzorki i czasami nawet wykałaczka( o pędzelku w pewnych miejscach nie ma mowy) w moich palcach wydaje się być ogromną belką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 23 Października 2021 Share Napisano 23 Października 2021 6 godzin temu, Superbe napisał: Drobniutkie te wzorki i czasami nawet wykałaczka( o pędzelku w pewnych miejscach nie ma mowy) nigdy nie pracowałem wykałaczką wiec nie wiem ale jakos tego nie widze kluczem moim zdaniem, do precyzyjnego malowania jest .... Oparcie dla ręki - nie maluj z "ręki" tylko np oprzyj rękę o drugą bądź o cos co jest stabilne tak pomiędzy nadgarstkiem a dłonią => gwarantuje ze ci sie mega polepszy kontrola malowania ... dodatkowo kup sobie cienkie pędzle 000, dodatkowo nie maluj gęstą farbą chcąc uzyskać od razu pełne krycie tylko kilka cienkich warstw nawet mocno rzadszą farba na 100 % będzie ci łatwiej uzyskać docelowy efekt Jak dla mnie to cała rufa do poprawy ... ale to juz do twojej oceny pozostawiam - ale jak by co płyn hamulcowy dot 3 zdejmie ci akryle w 1 noc ps tak burty o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 24 Października 2021 Autor Share Napisano 24 Października 2021 To co potrafię usunąć napewno usunę, tylko pędzelki zerówki muszę faktycznie kupić( wszystko się zużywa, a człek się przymierza do zakupu, odkładai tak to bywa).Nie widzę natomiast podstaw do zastosowania DOT3, nie przesadzajmy. To nie jest model na konkurs, a dla mojej radości.Nikt nie bedzie go ogladać przez lupę ani w żadnym makro. Zapewniam, że z normalnej odległości 30-40 cm tych niedomalowań nie zobaczysz, bo ich poprostu nie widać Ale dobrze że dbasz o jakość i wskazujesz błędy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 24 Października 2021 Share Napisano 24 Października 2021 (edytowane) Wg mnie na brązowym dałeś za dużo washa albo trzeba zrobić kolejne warstwy. Właściwie to bym położył na wszystkim co ma prześwity kolejną warstwę. Na dole masz kule z liliami - obwolutę wokół nich zrobiłbym złotą i uważałbym żeby nie zalać lilii. Diament w czerwonym tle - diament zostawiłbym złoty a tło całkowicie czerwone z niebieską obwolutą. Koronę na balkonie też bym poprawił bo dziwnie wygląda. Wbrew koledze polecam gęstą farbę, ale musisz mieć pędzle 000 mogą być najtańsze po 1zł jako jednorazówki. Szczególnie jeśli wg zaleceń z pudełka kupiłeś humbrola PS Mógłbyś rozwinąć o co chodzi z pokładami przecież jeśli sklejisz najpierw pokłady to przyklejenie dolnych dział będzie dużo trudniejsze na logikę Edytowane 24 Października 2021 przez CH123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 24 Października 2021 Autor Share Napisano 24 Października 2021 Nie rozumiem co za prześwity i jaka warstwa... 1 hour ago, CH123 said: Właściwie to bym położył na wszystkim co ma prześwity kolejną warstwę To ewidentnie do poprawy bez problemu 1 hour ago, CH123 said: Na dole masz kule z liliami - obwolutę wokół nich zrobiłbym złotą i uważałbym żeby nie zalać lilii. 1 hour ago, CH123 said: Diament w czerwonym tle - diament zostawiłbym złoty a tło całkowicie czerwone z niebieską obwolutą Chodzi o 2 diamenty po bokach? Jest złoty, może nieco zamazany ale złoty na czerwonym tle i obwoluta niebieska 1 hour ago, CH123 said: Koronę na balkonie też bym poprawił bo dziwnie wygląda. Poprawię ją, jutro kupię pędzelki. Nie rozumiem natomiast czemu piszesz, że na brązie dałem za dużo washa...Musiałem to upodobnić do brazu na burtach bo inaczej byłby tu inny kolor, a paski na burtach w innym. Chyba, że rozjaśnić wszystkie brązy??? tylko nie wiem jak to zrobić bez jasnego oleju...Kredka? Nie chce teraz wklejać pokładów, bo montaż dział na dolnym bedzie nie tylko trudne ale zupełnie niemożliwe. Muszę je wkładać na sucho zanim nie spasuję całej rufy, bo tam należy oczekiwać problemów. Zamontowanie w tej chwili dział na pokładzie sprawi, że przymiarki, składanie i rozkładanie całości może dać efekt w postaci zbierania dział z podłogi, jak tu https://www.wettringer-modellbauforum.de/forum/index.php?page=Thread&threadID=60465&pageNo=2&s=a7c7402b050fec699094d1b30a2c4497a36f58fe. Chcę tego uniknąć i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 24 Października 2021 Share Napisano 24 Października 2021 28 minut temu, Superbe napisał: Nie rozumiem natomiast czemu piszesz, że na brązie dałem za dużo washa...Musiałem to upodobnić do brazu na burtach bo inaczej byłby tu inny kolor, a paski na burtach w innym. Chyba, że rozjaśnić wszystkie brązy??? tylko nie wiem jak to zrobić bez jasnego oleju...Kredka? Po prosty brąz wygląda jak by był niedomalowany i tylko tyle, a niektóre detale zalane. Zrobisz jak uważasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 24 Października 2021 Autor Share Napisano 24 Października 2021 Ok, domaluje się skoro to razi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 25 Października 2021 Autor Share Napisano 25 Października 2021 Domalowałem brąż, który kłuł w oczy i na ile dałem radę, poprawiłem całość malowania nadbudówki. Lepiej nie będzie moje oczy i ręce są sprawne na tyle na ile są... Nadmienię, że musiałem wrócić do patyczka. W moim kochanym mieście (ostatecznie to 300 tys. mieszkańców) jest razem 1,5 sklepu modelarskich (tak, półtora, zainteresowanym mogę wyjaśnić). Sprawdziłem w necie, że są pędzelki retuszerskie nr 00 i zadowolony pojechałem by kupić chociaż takie, bo szukałem 000. Okazało się, że jest 1szt, słownie: jedna sztuka , o, taka Z braku laku...pomyślałem i zacząłem próby poprawek... Dosłownie po 5-6 poprawkach z pędzelka zostało to Jakby jakaś czupryna, w którą piorun pierdyknął... Ostrzegam więc ewentualnych zainteresowanych zakupem: BADZIEWIE!!! Dlatego resztę poprawek zrobiłem wykałaczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 25 Października 2021 Share Napisano 25 Października 2021 Nie masz żadnego papierniczego z art szkolnymi? Taki pędzelek jest dużo tańszy od modelarskich i nie niszczy się po jednym użyciu. Mogę cię pocieszyć, że u mnie w prawie 350tysięcznym mieście nie ma już ani jednego sklepu modelarskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 26 Października 2021 Autor Share Napisano 26 Października 2021 Po wstępnej przymiarce nadbudówki rufowej, potwiedzają się obawy o nie najlepszym jej spasowniu ...Skoro tak, to trzeba zamontować dolny i środkowy pokład, by mieć pełny obraz spasowania nadbudówki z kadłubem i jakoś ją złożyć, ale przed tymmuszę zamontować armaty dolnego pokładu Tak jak zamierzałem postanowiłem wzmocnić mocowanie luf do łoża, gdyć potm dostępu już nie będzie i ewentualny ubytek lufy nie da się poprawić Pokłady pomalowane trzema warstwami bazowego Revella 88 Ochra Brown. I tu pytanie : Czy mam dać na to dodatkowo jakiś lakier (mam Sidolux oraz wernix matowy dla artystów) czy też kłaść oleje (Raw Umber i Burnt Umber ew. Vandyke Brown) bezpośrednio bez lakieru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 26 Października 2021 Share Napisano 26 Października 2021 Skoro bawisz się w malowanie szczegółów to odżałuj 17 złotych i kup Kolinsky 000 na przykład od Vallejo w wysyłkowym modelarskim. Lub inny w sklepie dla plastyków. Przeczytaj w necie jak dbać o pędzelek w czasie pracy i po niej. Będzie Ci służył długi czas, a Ty będziesz miał lepsze efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 26 Października 2021 Autor Share Napisano 26 Października 2021 Aź w takie detale się nie bawię, a jak trzeba było dotychczas to jakoś sobie radziłem choćby pędzlamiMag-Polu, Restaurhouse czy właśnie Revella. Taki się trafił i tyle... Ale za poradę dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 26 Października 2021 Share Napisano 26 Października 2021 Na pokłady daj warstwę Sidoluksu. Przynajmniej Ja trzymam się zasady: emalia olejna na goły plastik - akryl - olej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 26 Października 2021 Autor Share Napisano 26 Października 2021 Jednak, bo jak czytam to różnie ludziska tworzą, Dzięki za rozwianie wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 27 Października 2021 Autor Share Napisano 27 Października 2021 Dziś z samego rana przyjechał szklarz...Może nie widać tego zbyt wyraźnie ale poszklił wszystkie okienka A tutaj przy szkleniu zepsuł mi malowanie okien. Muszę poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 28 Października 2021 Autor Share Napisano 28 Października 2021 Próba malowania pokładów Raw Umber i Burnt Umber... Tak to wygląda na tle pokładu pomalowanego bazą No i pytanie: czy to nie jest za ciemne, co i jak poprawić? Pierwszy raz z tym się bawię więc każda podpowiedź jest cenna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 30 Października 2021 Autor Share Napisano 30 Października 2021 W międzyczasie zamontowałem furty działowe lewej burty. Dość marudnie to idzie ze względu na delikatność mocowania Taka sama zabawa będzie po drugiej stronie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiSza Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 Te linki przy ambrazurach chyba powinny być bardziej naciągnięte.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 Wydobywanie rysunku drewna zaproponowanego przez producenta to bardzo nieudany pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi