Superbe Napisano 1 Listopada 2021 Autor Share Napisano 1 Listopada 2021 13 hours ago, unicaunica said: Wydobywanie rysunku drewna zaproponowanego przez producenta to bardzo nieudany pomysł. Mógłbyś jaśniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 1 Listopada 2021 Autor Share Napisano 1 Listopada 2021 19 hours ago, MiSza said: Te linki przy ambrazurach chyba powinny być bardziej naciągnięte.... Już są naciągnięte. Były jedynie włożone przy robieniu fotek. Ale dzięki za uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 1 Listopada 2021 Autor Share Napisano 1 Listopada 2021 Dolny pokład ma już armaty na obu burtach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 3 Listopada 2021 Autor Share Napisano 3 Listopada 2021 W przerywniku od malowania pokładów produkują się szalupy i jakaś drobnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 Na kadłubie masz teraz bardzo wyraźny rysunek drewna (słoje, sęki) jednocześnie bez tak widocznego podziału na deski. W mojej ocenie producent przesadził tu z tym odwzorowaniem bo w rzeczywistości materiał do budowy statków był wysokiej jakości i do tego solidnie zaimpregnowany farbą. Owszem wygląda bardziej "drewniano" ale też i mniej realnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 4 Listopada 2021 Autor Share Napisano 4 Listopada 2021 Jeśli to tylko taka bieda...to jakoś to przełknę.Bałem się, że to ja coś kompletnie zawaliłem, co też nie byłoby czymś nadzwyczajnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 4 Listopada 2021 Autor Share Napisano 4 Listopada 2021 Lew się obudził... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 5 Listopada 2021 Autor Share Napisano 5 Listopada 2021 Jeśli jest na pokładzie jakiś pomost/powyższenie, to powinna się tam chyba znaleźć i jakaś barierka, bo inaczej majtki pospadają i d...zimna( a jeszcze przy sztormie) No i jakaś niewielka ławka dla utrudzonych rumem...Ani o jednym, ani o drugim Heller jakoś nie pomyślał...I parę godzin zeszło... Pokłady jeszcze nie do końca pomalowane .Czekam na oleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 6 Listopada 2021 Autor Share Napisano 6 Listopada 2021 Płetwa sterowa i elementy dziobnicy wykonane. W instr. Heller nie przewiduje żadnej kratownicy czy siatki na dziobie. Jednak w szeregu warsztatów ludziska montują zgodnie z literatura jedno, badź drugie. Ja wybrałem siatkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 6 Listopada 2021 Share Napisano 6 Listopada 2021 Z czego ta siatka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 6 Listopada 2021 Autor Share Napisano 6 Listopada 2021 Nylonowa siatka do okien, oczka nieco większe niż u nas w Polsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Listopada 2021 Share Napisano 6 Listopada 2021 malowanie malowaniem ale takie niestaranne wykonanie nie powinno mieć miejsca : nożyk olfy w dłoń i podocinaj to jak trzeba żeby wstydu nie było ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 6 Listopada 2021 Autor Share Napisano 6 Listopada 2021 Chciałem zrobić fotki i wkleić i wszystko to było jeszcze mokre, świeże...Ale dzięki za uwagę i czujność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 6 Listopada 2021 Share Napisano 6 Listopada 2021 Nie dało by rady wkleić tej siatki żeby jej górna nitka pokrywała się z tą grubą krawędzią? Co to za ustrojstwo ten pomost z ławką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 Uważam, że siatka po ukonczeniu jest ok Jeśli nawet gdzieś cos odstaje, to przecież to "żywy" organizm, użytkowany więc coc gdzies ma prawo puscic, urwac sie zanim majtkowie to poprawią. Podobnie uważam ma sie sprawa z malowaniem. Jeśli oglądamy coś przez makro to chyba nigdy i nigdzie nie znajdziemy ideału. Na konkurs zaden się nie wybieram, a kto zechce obejrzeć model w moim mieszkaniu, powieszę kartkę " Z LUPĄ WSTĘP WZBRONIONY!" Tak na serio, to dzięki wszystkim za uwagi, podpowiedzi itd. W miarę swych mozliwości robię co mogę i staram się usuwać niedociagnięcia na ile potrafię. A że potrafię może niezbyt wiele, więc błędy są i będą. Obyście wyłapywali ich jak najwiecej, a mnie żeby się udawało jak najwięcej ich usunać... Tego życzę Wam i sobie w ten śliczny, słoneczny poranek 10 hours ago, unicaunica said: Co to za ustrojstwo ten pomost z ławką? Unica...nie znam się na żaglowcach więc korzystam z szeregu warsztatów, filmików i innych materiałów znalezionych w necie, a publikowanych przez osoby znające się na rzeczy i o nieba bardziej doświadczonych w tej mierze ode mnie. Jeśli w dwóch warsztatach znajduję właśnie siatkę lub tę nieszczesną ławkę z pomostem i nikt ze speców tego nie kwestionuje, ba! niektórzy opierają sie na jakichś źródłach historycznych, to ja laik, nie mam żadnych podstaw by kwestionować taki, czy inny fakt Dodatkowo wyjaśnię, że chodzi tu jedynie o samą ławkę, bo pomost wynika z instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 P.S. żeby nie pozostawiać wątpliwości to również ławeczka na bliźniaku czyli na Le Superbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 A to takie ustrojstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 8 Listopada 2021 Autor Share Napisano 8 Listopada 2021 Wg Hellera to są wiadra Musiałem je przerobić, bo ni to pies, ni wydra... To nie ideał ale chyba lepsze to niż oryginał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 11 Listopada 2021 Autor Share Napisano 11 Listopada 2021 No i wreszcie chyba dopiąłem pokłady. Może by się tu i przydał jakiś filtr ale nigdy tego nie robiłem i mam obawy, czy nie zepsułbym tego co już jest. Wyszło jak niżej i myślę, że są do przyjęcia... Tak wygłada na tle prawdziwego drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 11 Listopada 2021 Autor Share Napisano 11 Listopada 2021 Bez większego bólu udało mi się zamontować działa na drugim pokładzie i sam pokład. Teraz uzbrojony Le Glorieux, zaczyna byc groźny... choć to nie cała jego potega... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 11 Listopada 2021 Share Napisano 11 Listopada 2021 Kolego, kawał dobrej roboty, czekam na efekt końcowy /chociaż nie są to moje klimaty/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 11 Listopada 2021 Autor Share Napisano 11 Listopada 2021 Dzięki za dobre słowo. Staram się na ile potrafię, a że nie potrafię za wiele, to i błędów nie uniknę i szereg rzeczy wiele osób zrobiłoby znacznie lepiej. Ale bardzo miło widzieć , że ktoś docenia jeśli nie samo wykonanie to przynajmniej starania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 11 Listopada 2021 Share Napisano 11 Listopada 2021 Model powinien cieszyć tego który go wykonał.....jeden zrobi to dobrze, inny perfekcyjnie....ważne by tobie się podobał. Detale zawsze dodają uroku, choć wymagają niewspółmiernie więcej pracy od dużych elementów. Twoja praca idzie w dobrym kierunku i efekt końcowy będzie OK. Ja osobiście nigdy nie robiłem żaglowców, preferuję II wojnę światową, jednak Twój projekt przypadł mi do gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 11 Listopada 2021 Autor Share Napisano 11 Listopada 2021 To się cieszę i polecam ciąg dalszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 12 Listopada 2021 Autor Share Napisano 12 Listopada 2021 Pora najwyższa sprawdzić co się dzieje na dziobie. Wyjdzie tak jak w wiekszości warsztatów tego modelu, czy może nastąpi cud? Gródź dziobowa posiada drzwi otwierające się wyraźnie na zewnatrz.Jednak zamontowanie obu wysięgników załatwia temat krótko: Drzwi się nie otworzą bo nie ma na to przestrzeni... oo...akurat wylazło niedokładne obrobienie wysięgników (czasami dobrze, że jest takie powiększenie) Co z tym zrobić??? Przesunięcie do przodu tych wysięgników o jakieś 12 mm załatwiłoby sprawę ale nie ma na tyle miejsca Brakuje jakieś 4-5 mm. Na dodatek trzeba by kombinacji z siatkami i ucinaniem wysięgnika z grubszej strony...Masakra! Drugie wyjście to zostawić jak jest na zasadzie "madry nic nie powie, głupi pomyśli, że tak trzeba" Jakie jest Wasze zdanie? O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi