Skocz do zawartości

Tiger ausf E - Hasegawa 1:72 (test zimowego kamuflażu)

MrBat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

taki mały gniocik treningowy. Jeśli nie liczyć gąsienic to składał się sam. Za to gąsienice... dno i 5 metrów mułu. W ogóle nie chciały współpracować. Na obronę powiem tylko, że na zdjęciu gotowego modelu od Hasegawy są równie krzywe

Od siebie dodałem fakturę tu i tam, spawy na wieży, fartuchy, osłony wydechu i wyrzutnie pocisków dymnych.

Wiem, że szczegółowość modelu jest bardzo słaba, ale na testy styknie.

IMG_2235.jpg

IMG_2236.jpg

IMG_2237.jpg

IMG_2238.jpg

IMG_2239.jpg

IMG_2240.jpg

Edytowane przez Gość

Nic specjalnego - generalnie ćwiczenie znanych technik. A to jakiś mocniejszy shading i wash, a to pigmenty na sucho i mokro, obicia, zacieki, rainsy, błoto, czy faktura na przykład. A no i przez matury miałem przerwę w modelowaniu to trzeba się też było w rytm na nowo wbić

kleiłem ten model...

gąski są za krótkie potwierdzam.

lecz kiedyś odkryłem przypadkiem ze nitro rozciąga gumę...

więc moze to jest rozwiązanie... ręki nie dam sobie odciąc ale myśle, że powinno zadziałac jesli nie jest zapuźno już.

lecz kiedyś odkryłem przypadkiem ze nitro rozciąga gumę... Smile

więc moze to jest rozwiązanie...

Hmmm... a nie zżera też przypadkiem? Nie deformuje? Bo pomysł ciekawy na przyszłość, jednak mam złe wspomnienia z traktowania gumy rozpuszczalnikami.

Ale z tymi już nic nie robię. Jedną gąsienicę już odklejałem i czyściłem z Supergluta i mi starczy Nałożę może trochę błotka i nie będą tak mocno razić po oczach.

Nooo, szacunek dla hasegawy za takie piękne wykonanie modelu, aż płakać się chce....

Zmień sobie wersję- to nie jest ausf.E tylko ausf H1 i to wczesne (na ile można się kapnąć po tych masakrycznych detalach)- jeśli na pudełku było ausf.e to chylę jeszcze niżej czoło przed hasegawą, blee

jeśli na pudełku było ausf.e to chylę jeszcze niżej czoło przed hasegawą, blee

Więc zaraz walniesz czołem w podłogę, bo właśnie "e" widnieje na pudełku Zresztą, czy ważna jest w tym przypadku wersja? Grunt, że przynajmniej jest podobny w jakimś stopniu do jakiegokolwiek Tygrysa

jest podobny w jakimś stopniu do jakiegokolwiek Tygrysa Smile

Masz Tygrysa Hasegawy...mam i JA !

Doszedłem do momentu..gąsek...i leży...

Błotko załatwi sprawę, a w jakim stopniu..to się zobaczy, działaj bom ciekaw !

pzdr

RJ

Zresztą, czy ważna jest w tym przypadku wersja? Grunt, że przynajmniej jest podobny w jakimś stopniu do jakiegokolwiek Tygrysa

Masz rację, ten plastik trochę przypomina tygrysa.....

Pomaluj go ładnie, to chociaż odwróci wzrok od tych koszmarnych wyprasek...

Zdecydowałem się wykorzystać Tygrysopodobnego do prób z zimowym kamuflażem i kupą błota. Jeśli chodzi o kamuflaż to będę próbować go robić metodą wykorzystującą rzadką białą farbę nakładaną pędzlem. Co do błotka to się jeszcze pomyśli. Aktualnie wygląda tak:

IMG_2580.jpg

Witam,

po nałożeniu Sidoluxu i kalkomanii model prysnąłem białym Humbrolem. Następnie zacząłem pędzelkiem maczanym w rozcieńczalniku Wamodu ścierać biały kolor. Efekt jak na zdjęciach. Dam teraz mu przeschnąć przez noc. Jutro pościeram jeszcze trochę, licząc, że bardziej wyschnięta farba i mniej mokry pędzel dadzą trochę ostrych przetarć. Następnie rozpocznę zabawę z mocno rozrzedzonymi białymi akrylami.

IMG_2643.jpg

IMG_2645.jpg

Witam,

niestety siostra podprowadziła mi aparat na ostatni tydzień, więc nie mogłem prowadzić relacji.

W każdym razie góra już na wykończeniu, zostały tylko filtry i może trochę śniegu.

Z góry przepraszam za to tło, ale na jednolitym kamuflaż dużo tracił, gdyż na zdjęciach wychodził strasznie jednolity - a taki nie jest. Na tych zdjęciach ów problem też się pojawia, ale już nie tak bardzo. Jak go skończę to coś lepszego wykombinuję.

IMG_2792.jpg

IMG_2793.jpg

IMG_2794.jpg

Świetnie, wyciskasz z modelu co się da! Piękne malowanie - oby tak dalej!