AdrianoLit Napisano 23 Października 2021 Share Napisano 23 Października 2021 Witam Państwa Nie przejrzałem całego forum, wiec od razu proszę o przekierowanie mnie do właściwego wątku, jeśli takowy był już poruszany. A jeśli nie to podpytam: jak pomalować owiewkę kokpitu myśliwca w skali 1:48 od wewnątrz? To mój powrót do modelarstwa po latach. Kiedyś nie miało to dla mnie znaczenia, obecnie każdy szczegół spędza mi sen z powiek Planowałem pomalować obramowanie owiewki na srebrno, a dopiero na to kolorem wnętrza, ale nie wiem czy warto (bo może niewiele będzie widać) oraz jak będzie z trzymaniem się tych warstw. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 23 Października 2021 Share Napisano 23 Października 2021 Nie wystarczy Ci jak przy malowaniu jako pierwszy od zewnątrz położysz kolor wnętrza kabiny, później dopiero podkład i na końcu zewnętrzny kolor samolotu? Od wewnątrz uzyskasz wtedy kolor kabiny. Bez naniesionych krawędzi ramy przypuszczam będzie ciężko żeby ramy Ci się zgrały i pokryły. Sam nanosiłem kiedyś w b5n2 kate 1/72. Chciałem zrobić otwartą kabinę, a tam złożone segmenty owiewki były odlane jako jeden element. Malowanie wszystkich ram od zewnątrz wyglądało by słabo. Pamiętam że namordowałem się niemiłosiernie, a coś tam ramy były zaznaczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Października 2021 Share Napisano 23 Października 2021 Jeżeli malowanie aerografem to można też użyć masek. Od lat takie podwójne maski do środka i na zewnątrz robi Montex, od niedawna ma je też w ofercie Eduard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianoLit Napisano 23 Października 2021 Autor Share Napisano 23 Października 2021 Dziękuję za porady Owszem, o maskach słyszałem. Jeśli wewnętrznych nie dostanę, mam zamiar wydłubać własne. Raczej ramy oszklenia od wewnątrz pomaluję pędzelkiem. Ale oszklenie mam dosyć grube i w skali 1:48 mam jakby dosyć miejsca na uszczegółowienie malowania. Mam na myśli podobny efekt jak na zdjęciu. Przynajmniej w bocznych szybkach. Model nad którym się biedzę to właśnie P-38 od Italeri. Przebudowałem mu już nos, a w tamte okienka wkleiłem przezroczysty polistyren przy pomocy kleju Revell'a zabarwionego sproszkowaną czarną kredką pastelową. Efekt moim zdaniem przypomina uszczelkę. Wydaje mi się, że w niektórych oknach owiewki powinno prześwitywać niepomalowane aluminiowe wykończenie ramki (jakby od strony zamontowanej pleksi). Stąd moje myślenie o warstwowym malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Października 2021 Share Napisano 23 Października 2021 Oprócz ryzyka przesunięcia ramek problemem jest grubość oszklenia. Jeżeli szkło nie jest bardzo cienkie, to dwustronne malowanie może podkreślić jego absurdalną w skali grubość. Malowanie kolorem wnętrza od zewnątrz na ogół daje dobry efekt. Pokażesz te okienka w nosie? Uszczelka z barwionego kleju obciążona jest z kolei ryzykiem pokazania nierówności pasowania i klejenia. Jestem ciekaw jak sobie z tym poradziłeś. Godzinę temu, AdrianoLit napisał: Wydaje mi się, że w niektórych oknach owiewki powinno prześwitywać niepomalowane aluminiowe wykończenie ramki (jakby od strony zamontowanej pleksi). Nie ma ku temu żadnej przyczyny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianoLit Napisano 23 Października 2021 Autor Share Napisano 23 Października 2021 Cenne uwagi Staram się właśnie za wczasu uniknąć problemów z błędami popełnionymi przy malowaniu. Oszklenie w tym modelu faktycznie nie jest perfekcyjne. Choć dla mnie jest on teraz przede wszystkim poligonem doświadczalnym. A jeśli chodzi o moje poradzenie sobie z oszkleniem nosa, to przyznaję się bez bicia, że poradzeniem tego nie można nazwać Podrzucam jedynie zdjęcie drzwi przedziału aparatów. Reszta nie wygląda lepiej, więc szkoda mi usuwać wszystkie maski, żeby się „chwalić” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi