Abuk Napisano 6 Listopada 2021 Share Napisano 6 Listopada 2021 Panowie i Panie oto jest pytanie - Sparmax SP 35 czy Sparmax Max 3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Listopada 2021 Share Napisano 6 Listopada 2021 4 godziny temu, Abuk napisał: Panowie i Panie oto jest pytanie - Sparmax SP 35 czy Sparmax Max 3 ? Moim skromnym zdaniem na początek wystarczy Sparmax Max-3. Dysza 0,3 mm w zupełności wystarczy do malowania zarówno farbą podkładową jak i prostych kamuflaży. https://www.fine-art.com.pl/aerograf-sparmax-max-3.html Nieco tańszy jest Sparmax SP 35 z dyszą 0.35 mm, też dobry jest wyposażony w dodatkowy ogranicznik plamki maksymalnej. https://www.fine-art.com.pl/aerograf-sparmax-sp-35.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abuk Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 (edytowane) 11 godzin temu, robertmodelarz napisał: Moim skromnym zdaniem na początek wystarczy Ponieważ podstawowy aero już mam , chodzi mi o taki do podkładów i lakierów. Edytowane 7 Listopada 2021 przez Abuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 Jak szukasz czegoś do podkładowania i lakierowania to pomyśl o czymś z większą dyszą np 0.5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 Taki jest dobry 3 godziny temu, Abuk napisał: Ponieważ podstawowy aero już mam , chodzi mi o taki do podkładów i lakierów. https://www.fine-art.com.pl/aerograf-s-brush-fineline.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 8 Listopada 2021 Share Napisano 8 Listopada 2021 (edytowane) Masz TUTAJ dwa fajne do wyboru.Jeden wiadomo OLX.Miałem fajnie maluje cienkie linie do podkładowania i sporych powierzchni świetny ALE mankament syfonowy.Ogólnie piszę mankament bo nie każdy woli takie zasilanie od dołu ze zbiornikiem.Albo chińczyk dysza też bez gwintowa.Ciekawa opcja. Edytowane 8 Listopada 2021 przez push-up78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osmial Napisano 22 Listopada 2021 Share Napisano 22 Listopada 2021 Może jeszcze nie kupiłeś. Mam sparmaxa 35 i nie polecam. Zastrzegam, że to mój pierwszy aerograf i nie mam porównania z innymi + obsługi i czyszczenia uczyłem się w praktyce. na przykład na początku rozkręcałem całego do czyszczenia po każdym malowaniu (instrukcja z youtube). - uszczelka nie jest teflonowa tylko gumowa. Rozpadła się po kilku czyszczeniach w aceton+oktan butylu. Dwa razy - a drugim razem nowa głowica raz założona, nie ruszana. uszczelka po prostu pęka i jej nie ma - bez uszczelki nadal maluje ale wydaje mi się, że jednak gorzej, szczególnie bardzo cienkie linie - no troszkę gównolit. Fakt że za często odkręcałem głowice i się ukręciła - ok. Ale że igła się minimalnie na końcu ... spaczył to jednak gównolit. Fakt nowy kosztuje 33 zł + przesyłka - za mały zbiornik (choć widziały gały co brały). Ale zwłaszcza do podkładów i lakierów to dobrze mieć duży zbiornik. - spust (nie wiem czy dobrze mówię - to co się naciska) wymaga u mnie częstego smarowania bo zaczyna powoli powracać po puszczeniu poniżej ciśnienie a1,5bara słabo maluje ale to chyba norma? + malować maluje, nawet całkiem ok, nadal t bardziej użytkownik ogranicza sprzęt niż sprzęt użytkownika:) + tanie i łatwo dostępne części Jakby ktoś szukał na pierwszy aerograf, ja bym brał finearta FA-180 za połowę kasy a dopiero potem rozglądał się za czymś droższym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Listopada 2021 Share Napisano 23 Listopada 2021 (edytowane) W dniu 22.11.2021 o 16:34, osmial napisał: Może jeszcze nie kupiłeś. Mam sparmaxa 35 i nie polecam. Zastrzegam, że to mój pierwszy aerograf i nie mam porównania z innymi + obsługi i czyszczenia uczyłem się w praktyce. na przykład na początku rozkręcałem całego do czyszczenia po każdym malowaniu (instrukcja z youtube). - uszczelka nie jest teflonowa tylko gumowa. Rozpadła się po kilku czyszczeniach w aceton+oktan butylu. Dwa razy - a drugim razem nowa głowica raz założona, nie ruszana. uszczelka po prostu pęka i jej nie ma - bez uszczelki nadal maluje ale wydaje mi się, że jednak gorzej, szczególnie bardzo cienkie linie - no troszkę gównolit. Fakt że za często odkręcałem głowice i się ukręciła - ok. Ale że igła się minimalnie na końcu ... spaczył to jednak gównolit. Fakt nowy kosztuje 33 zł + przesyłka - za mały zbiornik (choć widziały gały co brały). Ale zwłaszcza do podkładów i lakierów to dobrze mieć duży zbiornik. - spust (nie wiem czy dobrze mówię - to co się naciska) wymaga u mnie częstego smarowania bo zaczyna powoli powracać po puszczeniu poniżej ciśnienie a1,5bara słabo maluje ale to chyba norma? + malować maluje, nawet całkiem ok, nadal t bardziej użytkownik ogranicza sprzęt niż sprzęt użytkownika:) + tanie i łatwo dostępne części Jakby ktoś szukał na pierwszy aerograf, ja bym brał finearta FA-180 za połowę kasy a dopiero potem rozglądał się za czymś droższym. Trochę za ostro go traktujesz agresywną chemią -mam ten aerograf chyba już z 6 lat i nic się nie dzieje. -myję go tym - Vallejo AIRBRUSH CLEANER - płyn do czyszczenia aerografu - 200ml Numer katalogowy: 71199 nigdy nie używam acetonu lub tym: IWATA Medea Airbrush Cleaner 960 ml co jakiś czas wkładam go do myjki ultradźwiękowej i traktuję go roztworem Cleanlux Edytowane 23 Listopada 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Listopada 2021 Share Napisano 23 Listopada 2021 W dniu 22.11.2021 o 16:34, osmial napisał: - uszczelka nie jest teflonowa tylko gumowa. Rozpadła się po kilku czyszczeniach w aceton+oktan butylu. Dwa razy - a drugim razem nowa głowica raz założona, nie ruszana. uszczelka po prostu pęka i jej nie ma - bez uszczelki nadal maluje ale wydaje mi się, że jednak gorzej, szczególnie bardzo cienkie linie Co do uszczelek- to jest ich opór: https://agtom.eu/415-uszczelki Iglicę smaruję od czasu do czasu WD-40 W przypadku jego braku można przetrzeć ją o spocone czoło- efekt podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osmial Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 Dzięki za rady.J ednak: 1) Prosta matematyka (maluję Tamiyami) - płyn Tamyia kosztuje ok 35 zł za 250 mln. Za 50 zł mam 2 litry acetonu i oktanu, który inne aero znoszą bez problemów (sam przepis na ten zajzajer mam z tego forum). Czyli litr kosztuje 25 zł, albo 140. 115 zł różnicy na 1L... 2) Z ta wymianą uszczelki, dzięki widziałem już wątek, bo nie ja pierwszy się skarżę. Ale powiem szczerze, że działać działa, a jedno ukręcenie głowicy mi wystarczy. Więc nie odkręcam głowicy - staram sie dokładnie oczyszczać za pomocą miekiego długiego włosia pędzla. 3) Cleanluxem czyszczę po sidoluxie. Mam, używam i działa. Drugi raz bym go nie kupił - bazując na przeczytanych tu opiniach o innych aero. Ale może inne modele okazałyby się jeszcze większym rozczarowaniem, wiadomo ze trawa u sąsiada jest bardziej zielona:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelR Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 Ja mam Sparmaxa sp-35c z dyszą 0,35 od roku i złego słowa nie mogę powiedzieć. To mój pierwszy aerograf. Maluje bez problemu nawet poniżej 1 bara. Cienka kreska też nie problem. Igła prosta, uszczelka cała, gwint dyszy w porządku. Spust chodzi bez problemu mimo, że go nawet nie smaruje. Szacuje że przepracował ok. 40h więc może stosunkowo niewiele, ale też nie leżał cały czas w pudełku. Do czyszczenia używam IPA i zmywacza do akryli Wamodu. Dyszy raczej nie wykręcam. Zbiorniczek fakt troszeczkę za mały taki 3ml byłby idealny, ale da się z tym żyć. Nie namawiam po prostu opisuje swoje doświadczenia z tym sprzętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi