Abuk Napisano 6 Listopada 2021 Napisano 6 Listopada 2021 Panowie i Panie oto jest pytanie - Sparmax SP 35 czy Sparmax Max 3 ? Cytuj
robertmodelarz Napisano 6 Listopada 2021 Napisano 6 Listopada 2021 4 godziny temu, Abuk napisał: Panowie i Panie oto jest pytanie - Sparmax SP 35 czy Sparmax Max 3 ? Moim skromnym zdaniem na początek wystarczy Sparmax Max-3. Dysza 0,3 mm w zupełności wystarczy do malowania zarówno farbą podkładową jak i prostych kamuflaży. https://www.fine-art.com.pl/aerograf-sparmax-max-3.html Nieco tańszy jest Sparmax SP 35 z dyszą 0.35 mm, też dobry jest wyposażony w dodatkowy ogranicznik plamki maksymalnej. https://www.fine-art.com.pl/aerograf-sparmax-sp-35.html Cytuj
Abuk Napisano 7 Listopada 2021 Autor Napisano 7 Listopada 2021 (edytowane) 11 godzin temu, robertmodelarz napisał: Moim skromnym zdaniem na początek wystarczy Ponieważ podstawowy aero już mam , chodzi mi o taki do podkładów i lakierów. Edytowane 7 Listopada 2021 przez Abuk Cytuj
Juffre Napisano 7 Listopada 2021 Napisano 7 Listopada 2021 Jak szukasz czegoś do podkładowania i lakierowania to pomyśl o czymś z większą dyszą np 0.5mm Cytuj
robertmodelarz Napisano 7 Listopada 2021 Napisano 7 Listopada 2021 Taki jest dobry 3 godziny temu, Abuk napisał: Ponieważ podstawowy aero już mam , chodzi mi o taki do podkładów i lakierów. https://www.fine-art.com.pl/aerograf-s-brush-fineline.html Cytuj
push-up78 Napisano 8 Listopada 2021 Napisano 8 Listopada 2021 (edytowane) Masz TUTAJ dwa fajne do wyboru.Jeden wiadomo OLX.Miałem fajnie maluje cienkie linie do podkładowania i sporych powierzchni świetny ALE mankament syfonowy.Ogólnie piszę mankament bo nie każdy woli takie zasilanie od dołu ze zbiornikiem.Albo chińczyk dysza też bez gwintowa.Ciekawa opcja. Edytowane 8 Listopada 2021 przez push-up78 Cytuj
osmial Napisano 22 Listopada 2021 Napisano 22 Listopada 2021 Może jeszcze nie kupiłeś. Mam sparmaxa 35 i nie polecam. Zastrzegam, że to mój pierwszy aerograf i nie mam porównania z innymi + obsługi i czyszczenia uczyłem się w praktyce. na przykład na początku rozkręcałem całego do czyszczenia po każdym malowaniu (instrukcja z youtube). - uszczelka nie jest teflonowa tylko gumowa. Rozpadła się po kilku czyszczeniach w aceton+oktan butylu. Dwa razy - a drugim razem nowa głowica raz założona, nie ruszana. uszczelka po prostu pęka i jej nie ma - bez uszczelki nadal maluje ale wydaje mi się, że jednak gorzej, szczególnie bardzo cienkie linie - no troszkę gównolit. Fakt że za często odkręcałem głowice i się ukręciła - ok. Ale że igła się minimalnie na końcu ... spaczył to jednak gównolit. Fakt nowy kosztuje 33 zł + przesyłka - za mały zbiornik (choć widziały gały co brały). Ale zwłaszcza do podkładów i lakierów to dobrze mieć duży zbiornik. - spust (nie wiem czy dobrze mówię - to co się naciska) wymaga u mnie częstego smarowania bo zaczyna powoli powracać po puszczeniu poniżej ciśnienie a1,5bara słabo maluje ale to chyba norma? + malować maluje, nawet całkiem ok, nadal t bardziej użytkownik ogranicza sprzęt niż sprzęt użytkownika:) + tanie i łatwo dostępne części Jakby ktoś szukał na pierwszy aerograf, ja bym brał finearta FA-180 za połowę kasy a dopiero potem rozglądał się za czymś droższym. Cytuj
robertmodelarz Napisano 23 Listopada 2021 Napisano 23 Listopada 2021 (edytowane) W dniu 22.11.2021 o 16:34, osmial napisał: Może jeszcze nie kupiłeś. Mam sparmaxa 35 i nie polecam. Zastrzegam, że to mój pierwszy aerograf i nie mam porównania z innymi + obsługi i czyszczenia uczyłem się w praktyce. na przykład na początku rozkręcałem całego do czyszczenia po każdym malowaniu (instrukcja z youtube). - uszczelka nie jest teflonowa tylko gumowa. Rozpadła się po kilku czyszczeniach w aceton+oktan butylu. Dwa razy - a drugim razem nowa głowica raz założona, nie ruszana. uszczelka po prostu pęka i jej nie ma - bez uszczelki nadal maluje ale wydaje mi się, że jednak gorzej, szczególnie bardzo cienkie linie - no troszkę gównolit. Fakt że za często odkręcałem głowice i się ukręciła - ok. Ale że igła się minimalnie na końcu ... spaczył to jednak gównolit. Fakt nowy kosztuje 33 zł + przesyłka - za mały zbiornik (choć widziały gały co brały). Ale zwłaszcza do podkładów i lakierów to dobrze mieć duży zbiornik. - spust (nie wiem czy dobrze mówię - to co się naciska) wymaga u mnie częstego smarowania bo zaczyna powoli powracać po puszczeniu poniżej ciśnienie a1,5bara słabo maluje ale to chyba norma? + malować maluje, nawet całkiem ok, nadal t bardziej użytkownik ogranicza sprzęt niż sprzęt użytkownika:) + tanie i łatwo dostępne części Jakby ktoś szukał na pierwszy aerograf, ja bym brał finearta FA-180 za połowę kasy a dopiero potem rozglądał się za czymś droższym. Trochę za ostro go traktujesz agresywną chemią -mam ten aerograf chyba już z 6 lat i nic się nie dzieje. -myję go tym - Vallejo AIRBRUSH CLEANER - płyn do czyszczenia aerografu - 200ml Numer katalogowy: 71199 nigdy nie używam acetonu lub tym: IWATA Medea Airbrush Cleaner 960 ml co jakiś czas wkładam go do myjki ultradźwiękowej i traktuję go roztworem Cleanlux Edytowane 23 Listopada 2021 przez robertmodelarz Cytuj
robertmodelarz Napisano 23 Listopada 2021 Napisano 23 Listopada 2021 W dniu 22.11.2021 o 16:34, osmial napisał: - uszczelka nie jest teflonowa tylko gumowa. Rozpadła się po kilku czyszczeniach w aceton+oktan butylu. Dwa razy - a drugim razem nowa głowica raz założona, nie ruszana. uszczelka po prostu pęka i jej nie ma - bez uszczelki nadal maluje ale wydaje mi się, że jednak gorzej, szczególnie bardzo cienkie linie Co do uszczelek- to jest ich opór: https://agtom.eu/415-uszczelki Iglicę smaruję od czasu do czasu WD-40 W przypadku jego braku można przetrzeć ją o spocone czoło- efekt podobny. Cytuj
osmial Napisano 24 Listopada 2021 Napisano 24 Listopada 2021 Dzięki za rady.J ednak: 1) Prosta matematyka (maluję Tamiyami) - płyn Tamyia kosztuje ok 35 zł za 250 mln. Za 50 zł mam 2 litry acetonu i oktanu, który inne aero znoszą bez problemów (sam przepis na ten zajzajer mam z tego forum). Czyli litr kosztuje 25 zł, albo 140. 115 zł różnicy na 1L... 2) Z ta wymianą uszczelki, dzięki widziałem już wątek, bo nie ja pierwszy się skarżę. Ale powiem szczerze, że działać działa, a jedno ukręcenie głowicy mi wystarczy. Więc nie odkręcam głowicy - staram sie dokładnie oczyszczać za pomocą miekiego długiego włosia pędzla. 3) Cleanluxem czyszczę po sidoluxie. Mam, używam i działa. Drugi raz bym go nie kupił - bazując na przeczytanych tu opiniach o innych aero. Ale może inne modele okazałyby się jeszcze większym rozczarowaniem, wiadomo ze trawa u sąsiada jest bardziej zielona:) Cytuj
PawelR Napisano 24 Listopada 2021 Napisano 24 Listopada 2021 Ja mam Sparmaxa sp-35c z dyszą 0,35 od roku i złego słowa nie mogę powiedzieć. To mój pierwszy aerograf. Maluje bez problemu nawet poniżej 1 bara. Cienka kreska też nie problem. Igła prosta, uszczelka cała, gwint dyszy w porządku. Spust chodzi bez problemu mimo, że go nawet nie smaruje. Szacuje że przepracował ok. 40h więc może stosunkowo niewiele, ale też nie leżał cały czas w pudełku. Do czyszczenia używam IPA i zmywacza do akryli Wamodu. Dyszy raczej nie wykręcam. Zbiorniczek fakt troszeczkę za mały taki 3ml byłby idealny, ale da się z tym żyć. Nie namawiam po prostu opisuje swoje doświadczenia z tym sprzętem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi