laskonogi Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 3 godziny temu, M.A.V. napisał: bo gdyby stali na podłodze kiosku to by ich nie było widać zza obudowy czemu ? na fotach faktycznie jest tak iż oni wystają poza obrys np: i ewidentnie stoją na podłodze kiosku który w miejscu zadaszenia miał "zejściówkę" do kabiny ze sterem naszymi czerpniami powietrza etc a tu widać jak ta podłoga wysoko sięgała coprawda to nie X tylko chyba bis ale konstrukcja podobna (inny kształt kolumn peryskopów) na modelu wyglada to tak z gierojem wypatrującym tych stukasów co to mają zaraz przylecieć swoją droga przeglądając zdjęcia po raz 1000 znalazłem takie coś - znaczy po prawej w kabinie był tez jakis stolik nawigacyjny choć to 114 czyli model Vbis co do czerpni to znalazłem taką fote i cos tam widać wiec przyjmuje symetryczne ustawienie - swoją drogą ciasno tam mieli niemiłosiernie howg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 Kmińcie kmińcie, będzie mniej roboty dla mnie. Mam ostatnio fart, już dwa moje następne modele ktoś przeciera 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 7 godzin temu, laskonogi napisał: i ewidentnie stoją na podłodze kiosku który w miejscu zadaszenia miał "zejściówkę" do kabiny ze sterem naszymi czerpniami powietrza etc (...) a tu widać jak ta podłoga wysoko sięgała coprawda to nie X tylko chyba bis ale konstrukcja podobna (inny kształt kolumn peryskopów) masz rację - wyciągnąłem swój model i rzeczywiście wychodzi na to że ta podniesiona podłoga gdzie były peryskopy była aż do daszku nad przodem kiosku. 7 godzin temu, laskonogi napisał: swoją drogą ciasno tam mieli niemiłosiernie eee na szczupakach to mieli VIP klasę - ciasno to mieli nasi w Dziku czy Sokole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 (edytowane) 7 godzin temu, Szydercza Gała napisał: już dwa moje następne modele ktoś przeciera to w zamierzchłych czasach mych studiów nazywało sie NPH - nauki pomocnicze historii a jej podstawową zasadą było pełne wykorzystanie pracy poprzedników :)))), bierz czerp i dorzuć swoje wykonałem pokraczny rysunek tego co wiem na temat wnętrza Kabiny - tuba komunikacyjna jest umieszczona na przypał po lewej bo na rusunkach ją widać (oddzielna kolumna od steru) i zakładam iż łatwiej jak by była przy ścianie największa zagwozdkę mam z tymi czerpniami no bo ok widać zę są półokrągłe - widać iż proste od widocznej stronie, a w tym miejscu przez to powstaje wolna przestrzeń - ? na rysunku - może tak towarzysze wykoncypowali ale wzbudza to moje zastanowienie aaaa i jeszcze jedno czy te czerpnie były tej samej wysokości ? Edytowane 6 Stycznia 2022 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 5 godzin temu, M.A.V. napisał: na szczupakach to mieli VIP klasę nie polemizuje dla mnie to to zawsze była dziwna koncepcja te cygara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 Metodologia była najlepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 wg mnie to bardziej tak wyglądało : poza tym wcale bym się nie zdziwił gdyby ta jedna czerpnia robiła za "siedzisko" dla stolika. Zresztą ten stolik i tak był tylko podręczny i chwilowy bo jak okręt szedł w zanurzenie to cały ten obszar był zalewany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 11 minut temu, M.A.V. napisał: wg mnie to bardziej tak wyglądało : ok pewnie racja kupiłem siatkę 0,3x0,3 idelanie sie nada do tego Shchuka 11 minut temu, M.A.V. napisał: za "siedzisko" dla stolika ciekawy pomysł ale patrząc na ta fotę, to jest stolik jak sądzę składany i tak ustawiony aby byl dostępny także z poza wnętrza a od góry podswietlany wiec musi byc w miarę wysoko pod sufitem aby za duzo światła nie rzucał (pewnie i tak czerwone) - raczej do szybkiego skreślenia kursu niż długotrwałych rozmyślań ? te pewnie odbywały se na dole, ale słabo u mnie z wiedza podwodniaka, raczej kombinuje jako żeglarz 1 godzinę temu, Szydercza Gała napisał: Metodologia była najlepsza tia WBH a na derser https://i-modelist.ru/goods/224/2612/2632/66878.html i co ja się martwię moimi lufami ... teraz swiat stał sie prostszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 1 minutę temu, laskonogi napisał: wg mnie to bardziej tak wyglądało : jedno zastrzezenie jest blisko drzwi i tak swoj drogą tam cos za tym jest jak sie wpatruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 9 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2022 (edytowane) czy ktoś kojarzy fototrawiony łańcuch w skali /350 bądź łańcuszek w /200 bo 1/144 nie marze - cześć relingów jest w piku łańcuszkowa i cholera nie mam pomysłu dzieki Edytowane 9 Stycznia 2022 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 na polecam takie : https://www.plastmodel.pl/43841-trumpeter-08010-30cm-universal-fine-chain-s-size-06mmx10mm-lancuszek-modelarski https://www.plastmodel.pl/43840-trumpeter-08009-40cm-universal-fine-chain-m-size-10mmx18mm-lancuszek-modelarski używam i sobie chwale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 9 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2022 Honoratą hororek - nie wiem czy nie za wielkie będą - kontrolnie zamówiłem, jak przyjadą to obaczymy co zacz - dzieki ! na takie nie trafiłem jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Stycznia 2022 Share Napisano 10 Stycznia 2022 Skrętka z dwóch drutów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Stycznia 2022 Share Napisano 10 Stycznia 2022 15 godzin temu, laskonogi napisał: nie wiem czy nie za wielkie będą - kontrolnie zamówiłem, jak przyjadą to obaczymy co zacz jak się okażą za duże to bez problemu gdzie indziej wykorzystasz - ja je z powodzeniem używam do łańcuchów kotwicznych w 350, ten większy do niszczycieli (widać go nawet na jakiejś fotce Eskomosa) a ten drobniejszy do mniejszych jednostek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2022 (edytowane) 13 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Skrętka z dwóch drutów. a to dobry pomysł że tez nie wpadłem na to dzieki ! 2 godziny temu, M.A.V. napisał: jak się okażą za duże to bez problemu gdzie indziej wykorzystasz dokładnie tak ! znalazłem jeszcze takie - rzadko odwiedzam plastmodel https://plastmodel.pl/p/1196/60990/microdesign-md-350222-anchor-chains-1-350-1-350-microdesign-elementy-fototrawione-dodatki-do-modeli.html wiec jestem teraz wyposażony w łańcuchy od sasa do lasa tylko czekać jak w tajnej skrytce po wprowadzeniu tajnego kodu pobiorę te precjoza Edytowane 10 Stycznia 2022 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Stycznia 2022 Share Napisano 10 Stycznia 2022 eee te fototrawione łańcuchy słabe są - kilka już widziałem na żywo i każdy był delikatnie mówiąc "kiepski" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2022 (edytowane) 21 minut temu, M.A.V. napisał: eee te fototrawione łańcuchy słabe są i dlatego zamówiłem pewien przegląd tematyczny i takie i takie zobaczymy co się przyda - zmarnować sie na pewno nie zmarnują :)) czerpnie poczyniłem i wraz ze stolikiem wyglada to tak ale raczej po złozeniu widać za wiele nie bedzie :)))) czekając na różne popierdułki moja 402 przeszła operację plastyczną i dodatkowo odlano jej betonowy kawałek pirsu (oczywiscie jescze nie jest obrabiony etc na razie taki tam kloc) i przymierzyłem sie do całości jakos tak to bedzie brakuje mi jakiejś motorówki w skali Edytowane 10 Stycznia 2022 przez laskonogi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Stycznia 2022 Share Napisano 10 Stycznia 2022 ło Panie z rozmachem będzie podstawka..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2022 14 minut temu, M.A.V. napisał: ło Panie z rozmachem będzie podstawka.... moje podstawowe motto jak tonąć to z rozmachem ::) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Stycznia 2022 Share Napisano 10 Stycznia 2022 Łoterlajnowa ZDRADA, dalej nie oglądm 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 11 Stycznia 2022 Share Napisano 11 Stycznia 2022 No! W końcu jakaś normalna podstawka się szykuje i to przy okazji z okrętem. Teraz mogę zasiąść i oglądać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 11 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2022 jedynym pozytywnym aspektem pandemii jest skokowy wzrost sprawności naszych modelarskich ecommenrców oraz firm spedycyjnych w niecałe 2 dni doszła paczka w Polsce a w 6 z Czech .... i tak jeśli chodzi o łańcuch to poniżej jak to to wygląda z czech przybyły do mnie takie ingrydiencja do rzucenia na pirs a co do pirsu to jako ze to zawsze jest kloc betonowy dla urozmaicenia będą szyny oraz w środku wyrzeźbiłem stary pirs kamienny który z czasem powiększono i zalano betonem zawsze będzie jakieś urozmaicenie, w tym nudnym jak ... nie przepraszam to nie ten film szlifowanie szpachlowanie rzeźbienie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Stycznia 2022 Share Napisano 12 Stycznia 2022 Fajnie ten pirs wyszedł ta krańcówka to jakaś samoróbka czy gotowiec? krucabomba tak sobie patrzę na ten Twój warsztat i coraz bardziej mnie kusi żeby tych matrosów co kupiłem do szczupaka wykorzystać do innego projektu.... Kiedyś dostałem na urodziny od żonki taką torpedę: i tak patrząc co tu poczyniasz coraz bardziej kusi żeby zrobić pierwszą w życiu porządną mini dioramkę --> właśnie z tym Tupolewem + ludkowie szczupakowi + jakiś kawałek nadbrzeża z gratami. Jakby co to zgłoszę się kiedyś w celu uzgodnienia warunków finansowych w kwestii copyright Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2022 (edytowane) no prosze prosze juz wyprzedzasz fakty ja od mojej gwiazdeczki dostałem ... przypadek ? też ma byc na dioramę z tymi frendzlami od pika i wymieniać mają torpede - tylko dźwigu brak .... => jak nic robimy wspolnie port z dwoma takimi szkrabami swoją drogą nie wiem czy nie podwędzić jednej torpedy i nie umieścić gdzieś na nabrzeżu przy piku krańcówkę odkryłem w zapasach to jest gotowiec http://www.brengun.cz/e-shop/1-144-accessories-19/buffers-end-track-724 Edytowane 12 Stycznia 2022 przez laskonogi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Stycznia 2022 Share Napisano 12 Stycznia 2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi