reggy Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Witajcie, pomyślałem, że przydałby się temat, gdzie będziemy wrzucać fotki dobrze ilustrujące sposób w jaki zdziera się farba, rdzewieje metal, wyciera się i poleruje stal, osadza i schnie błoto. Zamieszczajcie ciekawe fotki dobrze to pokazujące, wraz z opisem co i jak. Niech te fotki będą szczegółowe, nie jakaś mała sylwetka pojazdu. Tak żeby było widać, jak to namalować na modelu. Na początek, koparka stojąca od dwóch tygodni bez pracy, bez deszczu. Pamiętam, że łycha i gąski były błyszczące dwa tygodnie temu. Teraz już nie są, a nie padało. Widać też wycieki oleju, obicia, rdzewienie obić. Nic tylko pędzelek w łapę i obijamy modele! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Klapa samochodu zaprzężonego w firmie oferującej przeprowadzki. Dużo się po niej chodzi, wystawiona na działanie czynników atmosferycznych - i niezły efekt na modele: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 To i ja coś wrzucę. Ubrudzenia czołgu, na przykładzie znanej, polskiej repliki Panzera II: układ jezdny: i zdjęcia wnętrza, pokazujące jak jest brudno od smarów w obrębie pracujących zespołów, tutaj skrzyni biegów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Tym razem trochę więcej zdjęć ukazujących błoto, rdzę i obicia. Jako przykład T-55 Merida, do tego sprawny. Zdjęcia zrobione tuż po powrocie czołgu z jazdy w terenie. Najpierw kadłub i wieża: podwozie: Ostatnie zdjęcie jest bardzo ciekawe. Pokazuje wewnętrzną przestrzeń między kołami jezdnymi a kadłubem, z ogromną bryłą błota, nagromadzoną wokół odbijacza wahacza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Pamiętam ten pojazd... Bawiliśmy się na nim na wakacjach... Pojazd jest na chodzie i stanowi atrakcję turystyczną w Górach Sowich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komix Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Fotki M48 z muzeum z mojej kolekcji,znalezione w necie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Fajny temat reggy. Kilka razy w tygodniu pokonuję trasę Warszawa-Radom i stojąc w korkach, bo budują tam drogę, mam okazję poprzyglądać się upapranym koparkom, spychaczom i innemu badziewiu, które tam się porusza. Nieraz myślałem żeby im zdjęcia porobić, ale po pierwsze nie ma się gdzie zatrzymać, a po drugie to trochę idiotycznie podejść i powiedzieć: Pracujcie, pracujcie, ja sobie tylko wasz spychacz sfotografuję... Znalazłem jednak zdjęcia z "zabawy w błocie" sprzed kilku lat. Fajnie widać wypolerowane gąsienice pomimo totalnego ubłocenia podwozia. A breja była konkretna- tydzień lało bez przerwy i ziemia zmieniła się w bagno. Niewiele brakowało, a byśmy się tam zaryli na amen (SKOTA musieli wyciągać) i wizja podczepiania drąga do gąsienic była całkiem realna.... Co tu dużo mówić, jazda była przednia.... Co ciekawe ta balia jeździła już kilka godzin po tym błocie, a usyfiona była tylko poniżej błotników no i z tyłu. Góra była czyściutka... Myślę, że te zdjęcia przydadzą się przy błocingu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 O panie dzieki właśnie robie t-55 am jak bym mógł prosić o pare fotek wnętrza i silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Niestety nie mam, bo nie ja te zdjęcia robiłem- wtedy jeszcze nie dysponowałem cyfrą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Może w takim razie przyda się jeszcze to. To też jeździ. Niektóre fragmenty są prześwietlone, ale to po to aby zaciemnione miejsca były widoczne. Zwróć uwagę w których miejscach wytarte są zęby gąsienic. Zawsze uważałem, że to czubki powinny się świecić, a tu okazuje się, że jednak dolne części. No ale to przecież logiczne jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkarolczak Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 Jak w temacie - zdjecia pilnie poszukiwane. Mogą być fotki modeli. Chodzi o kolorystykę starych, spalonych a potem np. zardzewiałych pojazdów. Za wszelka pomoc serdeczne dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi