kozborn Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 No, kupiłem lupę nagłowną z LEDem. Od kilku dni boli mnie łeb, myślałem, że to może zmiany pogodowe, ale teraz przyszło mi do głowy, że to może to zdetalowanie a może jedno i drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 podobno taki jest efekt długiego używania lupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 32 minuty temu, Moses napisał: podobno taki jest efekt długiego używania lupy Ale ja kupilem ją dziś BO mnie boli źle się wyraziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 8 godzin temu, Moses napisał: podobno taki jest efekt długiego używania lupy Dodatkowo wypada reszta włosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 (edytowane) Panowie, dziś zapowiedziana kontynuacja wątku z wczoraj. Skompletowałem drugi hamulec, więc w zasadzie należałoby wczorajsze zdjątka symetrycznie odwrócić i otrzymacie obraz dzisiejszych zmagań. A tutaj macie szczęśliwą parkę. Bliźniaki są całe i zdrowe Analogiczne zabiegi przeprowadziłem też na trzeciej, środkowej części hamulca. Z tą różnicą, że na ten moment postanowiłem nie wycinać jej z ramki. Nie widzę potrzeby wycinania zawczasu ośmiu żeberek, które w tym wypadku będą już w 100% ruchome, wiec manewrując blaszką pewnie bym je niepotrzebnie pogiął. A tak - udało się domknąć ten etap bez naruszania ich. Listewki (w tym podwójna) przeszły bez większych problemów. Jak dotąd naprawdę szczerze polecam ten zestaw waloryzacji. Ale jeszcze zobaczymy, jak pomieści się toto w skrzydle Edytowane 6 Stycznia 2022 przez kozborn 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 8 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2022 Apel do śledzących ten warsztat: czy ktoś dysponuje jakimiś wiarygodnymi danymi odnośnie malowania wnętrza hamulców aerodynamicznych i nie chodzi mi wyłącznie o czerwień? Ze zdjęć, do których dotarłem wynika, że u nasady powinna być biel Nie mam jednak pewności odnośnie całego tego systemu siłowników: czy w całości biel, czy część aluminiowa etc. Pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Stycznia 2022 Share Napisano 8 Stycznia 2022 (edytowane) Dotarłeś do zdjecia Warbirda, nie brałbym pod uwagę tego w ogóle jako dokumentacja. Ja natomiast napotkałem na dwa zdjecia, jedno z dźwigarami w IG/GZC a drugie całe czerwone. Przychylałbym się ku wersji całej czerwonej. Czerwien stosowano po to aby móc odrazu zauważyć wszelkie nieprawidłowości, nie domkniecie klap, etc. Zastosowanie białego, mijao by się w tym momencie z celem. GZC jako kolor zabezpieczający powierzchnie, ok ale to był impregnat który mozana było pomalować no na czerwono. Stawiałbym wiec opcje czerwien Zdjecie z Burnin the famous za Koku Fan - napewno nie biały Edytowane 8 Stycznia 2022 przez Moses 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 8 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2022 Aczkolwiek prócz czerwieni na ostatnim jest jeszcze jakiś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Stycznia 2022 Share Napisano 8 Stycznia 2022 pewnie srebrna oś a tu ciekawe znaleziska, klapy koloru białego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Stycznia 2022 Share Napisano 8 Stycznia 2022 (edytowane) No to mam nadzieje ze temat się wyjaśnił i wszystko jest jasne Edytowane 8 Stycznia 2022 przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 8 Stycznia 2022 Share Napisano 8 Stycznia 2022 A tu filmik: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Stycznia 2022 Share Napisano 8 Stycznia 2022 I znowu z klapami czerwono - białymi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 8 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2022 Chyba postawię zatem na całą czerwień ze srebrnymi elemtami osi. Mam jeszcze pytanko o hamulec pod kadłubem: też cały czerwony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Stycznia 2022 Share Napisano 8 Stycznia 2022 Jak widać po zdjęciach były opcje i całe czerwone i czerwono białe. Jaka maszynę będziesz robił. Może się uda znaleźć fotke oryginalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 8 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2022 Czarna S5ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 8 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2022 (edytowane) Edytowane 9 Stycznia 2022 przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 9 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2022 Oj temat blaszek lekko mnie już męczy Co zresztą już widać. Naddatki kleju usunięte wykałaczką, całość raczej czysta. Raczej. Na szczęście większość z tych blach już zrobiona. I zaczyna mnie to już cieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 Kilka zdjęć z Enterprise z 1942. Na przedostatnim, a może także na ostatnim - prawdopodobnie Twoja Piątka. Niestety, w kwestii koloru klap chyba niewiele wnoszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 (edytowane) Przejzalem wszystko co mam na temat SBD, tylko w squadron Signalu znalazłem dwa zdjecia SBD od tyłu z otwartymi klapami. Jeden miał wszystko pomalowane na biało, w drugim wyglądało jakby to był czerwony na czesciach skrzydłowych, i jasny w czesci pod kadłubowej. I teraz wersja do wyboru, gdzieś na którymś forum czytałem ze to nie był biały tylko kolor dolnej powierzchni, natomiast bodajże IPMS Stockholm pisze jeszcze o aluminium. Edytowane 9 Stycznia 2022 przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 9 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2022 Twardy orzech. Skłaniam się ku czerwieni w skrzydłach i bieli pod kadłubem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 Patriotycznie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 (edytowane) Godzinę temu, kozborn napisał: Twardy orzech. Skłaniam się ku czerwieni w skrzydłach i bieli pod kadłubem. Ładnie będzie. Z tego co mi wiadomo, środkowy segment Jeśli nie był czerwony to był w kolorze spodu maszyny, czyli w zależności od okresu szary lub biały. Tu masz fajny blog człowieka który robi modele 3D, może ci pomóc przy malowaniu, a na pewno upiększaniu twojego modelu: https://airplanes3d.wordpress.com/author/witjaw/page/5/ Edytowane 9 Stycznia 2022 przez barszczo 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 9 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2022 20 minut temu, barszczo napisał: Tu masz fajny blog człowieka który robi modele 3D, może ci pomóc przy malowaniu, a na pewno upiększaniu twojego modelu: https://airplanes3d.wordpress.com/author/witjaw/page/5/ Dzięki też na to trafiłem. A to info o kolorze spodu maszyny w miarę potwierdzone? W moim wypadku to byłby jasnoszary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 2 godziny temu, Moses napisał: I teraz wersja do wyboru, gdzieś na którymś forum czytałem ze to nie był biały tylko kolor dolnej powierzchni, natomiast bodajże IPMS Stockholm pisze jeszcze o aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi