zyziek Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 (edytowane) Model z moich młodzieńczych lat dorwany w jednym z łódzkich sklepów modelarskich. Kupiony bardziej z sentymentu. Na pewno nie będzie to prosta droga Do dzieła! Model będzie doposażony w lufę RB oraz blachy Eduard Edytowane 6 Stycznia 2022 przez zyziek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 Zatem do boju !. Będę podglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 7 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2022 Wanna powoli nabiera kształtu, trochę gimnastyki i czasu aby to wszytko związało. Oraz koła Formy doczekały się okrągłych 30 urodzin, jest to dość odczuwalne przy klejeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 A jak bardzo chcesz poprawiać błedy tego zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 Minimalnie, szkoda nerwów na więcej wnikliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 3 godziny temu, zyziek napisał: Minimalnie, szkoda nerwów na więcej wnikliwości. Tak, to chyba słuszne podejście Ten model ma tyle baboli, że szkoda się na nim doktoryzować. Ja miałem do niego dwa podejścia, pierwszy poszedł do śmietnika, drugi został porzucony w połowie poprawiania, ostatecznie wybrałem drogę ożenku kadłuba hobby bossa z wieżą tamiyi Model chwilowo w odstawce, czeka na powrót weny. Nie pamiętam jak wygląda blaszka Eduarda do BT-5, ale podejrzewam, że może być licha jak wszystkie blaszki Edka do pojazdów. Ciekawa alternatywą może być blacha z Microdesign'u, sam zobacz: https://www.plastmodel.pl/54725-microdesign-md-035355-bt-5-detail-set-135 A malowanie jakie dasz? Hiszpańskie jest bardzo atrakcyjne... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 Mocna mieszanina chińczyka z ruskim. Ładnie to wychodzi- lufa metalowa zrobi robotę o blaszkach nie wspomnę....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 Fajny nietypowy pojazd. Życzę powodzenia i będę podglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 1 godzinę temu, Pan_Cerny napisał: Nie pamiętam jak wygląda blaszka Eduarda do BT-5, ale podejrzewam, że może być licha jak wszystkie blaszki Edka do pojazdów. Ciekawa alternatywą może być blacha z Microdesign'u, sam zobacz: https://www.plastmodel.pl/54725-microdesign-md-035355-bt-5-detail-set-135 A malowanie jakie dasz? Hiszpańskie jest bardzo atrakcyjne... Blaszka głównie ze względu na grill. Co do malowania jeszcze nie mam faworyta, jednak na pewno nie będzie to Hiszpania, bliżej lato 1941. 1 godzinę temu, Pan_Cerny napisał: a miałem do niego dwa podejścia, pierwszy poszedł do śmietnika, drugi został porzucony w połowie poprawiania I mnie szewska pasja dopadła jak miałem połączyć burty i ogólnie cały kadłub. Obecnie wygląda to tak: Wspomniane wyżęj burty, "idealne' dopasowane XD Może jeszcze uda sie coś tu zaradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 1 Lutego 2022 Autor Share Napisano 1 Lutego 2022 Godzinę temu, bulik58 napisał: Alez sracz.....waty kolor ma ten plastyk !! Wali strasznie po oczach , jak juz napisalem powyzej blaszka jest za 30 pln , czy warto? Sadze ze tak, co do skladania kadluba to : czy nie bylo lepiej wstawic podporki od srodka a potem osadzic gore kadluba ? Uniknol bys sadze ladowania tej ilosc szpachli. To by za dużo nie zmieniło i burty są doklejane do wanny. Także trudne aby uniknĄć, ale mam już pomysł jak się tego dzyndzla pozbyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 1 Lutego 2022 Share Napisano 1 Lutego 2022 Brzydal, chętnie popatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 1 Lutego 2022 Share Napisano 1 Lutego 2022 W dniu 31.01.2022 o 20:58, bulik58 napisał: Pan_Cerny blaszka jeszcze starsza jak model Zvezdy , czy się przyda? coskolwiek za 30pln z Plastmodel Ta blaszka to kwinesencja blach Edka - zastąpienie przestrzennych elementów płaskimi, niekoniecznie prawdziwymi. Nie ma na niej nic przydatnego. Nawet siatka jest skopana. Ten element jest skopany też na blaszce Abera, ale to była ich jedna z pierwszych, więc można wybaczyć. Osłona wylotu powietrza miała w BT-5 dwa paski wzmacniające. Trzy były na osłonie BT-7 i na BT-5 z silnikiem diesla V-2 (wtedy zamiast wielgachnego walcowatego tłumika były dwie rury wydechowe przechodzące przez tę siatkę). Mimo wszystko obstaję przy blaszce Microdesign'u - ona koryguje błędy modelu. Blaszka edka (i abera) tylko je uwypukla. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 9 Lutego 2022 Autor Share Napisano 9 Lutego 2022 (edytowane) Namowiliscie mnie na te blachy Jednak ja nadal uważam, że to jak zakładanie świni siodła na dodatek pokrywa silnika z Eduarda postanowiła się rozpaść więc to wpłynęło na decyzję o zakupie. Blacha z microdesign jest grubsza. Zobaczymy jak to będzie wyglądało podczas pracy. Na ten moment cackam się z wydechami... Dosłownie Edytowane 9 Lutego 2022 przez zyziek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 Podsyłam wiarę i wytrwałość no i zaciekiewaniem podglądam co z tych męk wyrośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 15 Lutego 2022 Autor Share Napisano 15 Lutego 2022 Skromne postępy w pracach. Instrukcja z microdesign trochę sprawia problemów. Niektóre elementy po prostu trzeba weryfikować zdjęciami a jak wiadomo te epokowe to nie 4K 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 (edytowane) Widzę że kolega też lutownicę ma i nie obawia się jej używać Edytowane 15 Lutego 2022 przez patrykd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 Dobrze idzie . Poprosiłbym tylko kilka zdjęć o większym przybliżeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 16 Lutego 2022 Autor Share Napisano 16 Lutego 2022 Część z tych elementów sobie leży na sucho, chciałem się pochwalić 7 godzin temu, patrykd napisał: Widzę że kolega też lutownicę ma i nie obawia się jej używać Nie do wszystkiego, ale po lutowaniu nie muszę się martwić że coś mi się rozejdzie. 7 godzin temu, Rack napisał: Dobrze idzie . Poprosiłbym tylko kilka zdjęć o większym przybliżeniu. Wrzucę wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 16 Lutego 2022 Autor Share Napisano 16 Lutego 2022 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 16 Lutego 2022 Autor Share Napisano 16 Lutego 2022 Godzinę temu, bulik58 napisał: Bedziesz co robil z tym tlumikiem bo porownujac go ze zdjeciami to jakos dziwnie wyglada. Tu masz stronke o BT-uszkach BT-2 BT-5 BT-7 Papir 500centka i rura jak szkło wychodzi! Wiem, wiem nie jestem zadowolony zbytnio z tego wydechu będę go musiał przeszlifować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 18 Lutego 2022 Autor Share Napisano 18 Lutego 2022 I kolejne rozterki : Z instrukcji MD część A jest wklejana na płytę silnika natomiast z italki ta część to element błotnika? Nie wiem gdzie ją umiejscowić. Na fotkach rzeczywistego tanka jej w ogóle nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 19 Lutego 2022 Autor Share Napisano 19 Lutego 2022 Suche przymiarki, korciło mnie (wydech jeszcze do poprawy, mocowanie musi być niżej, kwestia montażu) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 19 Lutego 2022 Share Napisano 19 Lutego 2022 (edytowane) Jeśli dobrze rozumiem, część A to lewarek. Na stronie: https://www.net-maquettes.com/fr/pictures/char-rapide-bt-5-walk/ jest zdjęcie zainstalowanej obejmy ( wg mnie części 36 z instrukcji ). Edytowane 19 Lutego 2022 przez Rack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 19 Lutego 2022 Autor Share Napisano 19 Lutego 2022 2 minuty temu, Rack napisał: Jeśli dobrze rozumiem, część A to lewarek. Na stronie: https://www.net-maquettes.com/fr/pictures/char-rapide-bt-5-walk/ jest zdjęcie zainstalowanej obejmy ( wg mnie części 36 z instrukcji ). Czyli miejsce montażu może być dowolne, na zdjęciu z Kubinki? widać tę obejmę i chyba ja pójdę w te stronę. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 19 Lutego 2022 Share Napisano 19 Lutego 2022 (edytowane) W dniu 16.02.2022 o 21:32, bulik58 napisał: Bedziesz co robil z tym tlumikiem bo porownujac go ze zdjeciami to jakos dziwnie wyglada. Tu masz stronke o BT-uszkach BT-2 BT-5 BT-7 Na tym zdjęciu, wstawionym przez Bulka58 też widać tę obejmy po obu stronach. Edytowane 19 Lutego 2022 przez Rack 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi