Roobert Napisano 25 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2008 Witam, zabrałem się za nadbudówkę. Mam pytanie. Jest napisane, że spardek nawigacyjny pomalować tak jak pokład. Wszystko fajnie ale co to jest? Czy to z numerem 1 czy 2? A może oba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 25 Czerwca 2008 Share Napisano 25 Czerwca 2008 Sądzę Robert , że spardek i pokład sterówki też był w naturalnym kolorze drewna. Co do kalkomanii , to miejsce pod nią wystarczy przemalować sidoluxem lub innym lakierem błyszczącym. Maskuje to podkład nakładanej kalkomanii. Na zakończenie może lakierowanie całości zamaskuje ich różnicę. Czy zastanawiałeś się na "szybami" do bulai ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 25 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2008 Czy zastanawiałeś się na "szybami" do bulai ? Tak i w tym modelu odpuszczę sobie. Już jest za bardzo zaawansowany w budowie żeby nim majtać i wiercić. Ale z tego co widzę to nie będzie ostatnie pływadło. Naprawdę spodobało mi się i czadowo wygląda na żywo. Zrobiłem też relingi na dolnym pokładzie. Później dam foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 25 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2008 Obiecane fotki. Tak jak mówiłem wcześniej, dodane trochę szczegółów. Ster zamontuje na końcu. Wie ktoś z czego zrobić łańcuch kotwicy w tej skali? P.S. Na 2 fotce widać po lewej odstający reling, już poprawiłem, bo dopiero na fotce zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 25 Czerwca 2008 Share Napisano 25 Czerwca 2008 Dobrze ci idzie Nawet mimo tego, że prawoburtowe iluminatory na rufie trochę nierówno pomalowane. Co do łańcucha kotwicznego w 1:400 to jeden sposób masz tutaj (przewiń trochę w dół). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 25 Czerwca 2008 Share Napisano 25 Czerwca 2008 Mi osobiście pomalowane iluminatory strasznie sie nie podobają.Wyglądają kiepsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 25 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2008 Witam, na dzisiaj tyle. Dorobiłem nadbudówkę. Szczerze mówiąc średnio jestem z niej zadowolony. Kichowato wyszły relingi z okryciem No ale pocieszam się tym, że to co jest tak spartolone na fotach to w rzeczywistości ledwo widać a z odległości pół metra niewidoczne. Jak obejrzałem foty to aż się zastanawiałem czy je wrzucać, tak makro wyciąga różne niedociągnięcia. No trudno poddaje się pod surową ocenę tego co zrobiłem. Jeszce został do zrobienia pokład górny, kalki i końcowe poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perdidos Napisano 27 Czerwca 2008 Share Napisano 27 Czerwca 2008 Ooo, widzę, że przespałem naprawdę ciekawy temat Dawniej dawniej, robiłem tą wersje Mazura, ale z kartonu, i w skali 1/72... Fajny model, i pogratulować Blaszki naprawdę wiele wnoszą do zestawu fabrycznego. Co natomiast można było by przerobić- to te nieszczęsne iluminatory. Szczerze, to wydaja sie one być zbyt duże, a do tego pomalowane na czarno wyglądają nienaturalnie. Nie wiem... mama takie zboczenie, lecz okna sterówki, również nie podobają mi sie jako czarne. Jakoś tak wole ciemno niebieski, i polakierować na błyszcząco można by było. Ale nie martw sie... i tak nie zrobił bym tego lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 28 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2008 Dokończyłem co miałem dokończyć. Jakie było delikatne moje zdenerwowanie gdy chciałem nałożyć kalki a szczególnie czarny pasek na burtach. Wszystko rwało się na papierku. Jedyna rada była taka żeby pomalować to z ręki. Zabezpieczyłem cieniutkimi pasami taśmy a szczelinę między nimi pomalowałem pędzlem na czarno. Jestem z siebie dumny, ładnie mi wyszło. Co do pozostałych kalek to rwały się jeszcze przed wsadzeniem w wodę, wycinałem je równiutko, żeby nie było filmu to strzępiły się, Jedna bandera tylko wyszła cało. Radzę zabezpieczyć czymś kalki przed wycięciem. Można powiedzieć, że model skończony. Machnąłem go sido i nabrał błysku Sorki za ciemne fotki ale pogoda do bani i mimo stawiania tam gdzie najjaśniej to i tak ciemnica wyszła. Jutro ma być lepsza pogoda Zabawę przy tym miałem przednią tym bardziej, że jest to nowe doświadczenie. Naprawdę cieszę się z doprowadzonej budowy do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 Naprawdę fajnie Ci wyszedł... Przepięknie zdezelowany... Świetne ślady eksploatacji... Mi się niesamowicie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perdidos Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 Przepięknie zdezelowany... Zdezelowany?? W porównaniu, z mym ORP Kaszub... to ten model, to jest prawie zgodny z przepisami NAVIGA... czyli stan- prosto ze stoczni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi