Wojtek190 Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 Cześć Po popełnieniu dwóch Mustangów porwałem się na, dla mnie najtrudniejszą, wersję malowania - "srebrną". Wybór padła na samolot Pilota Capt. John James Voll który w dniu 16 listopada 1944 został "asem w jeden dzień", wojnę zakończył z 21 zestrzeleniami na P-51. Samolot o nazwie "American Beauty" z 308th FS, 31st FG, 15th AF, San Severo, Włoch, jeśeń 1944. Zastanawiałem się na wyborem model tego samolotu pomiędzy Meng Model LS006, a Eduard 82102. Wybrałem produkt od Eduarda ponieważ już znałem model 82101 oraz ProfiPACK oferował "blaszki" oraz maski do oszklenia. Nowe opakowania Eduarda jest efektowne, ale już jakość wyprasek bardzo nie mile mnie zaskoczył. Być może trafił mi się taki egzemplaż, ale mam wrażenie żę są gorszej jakości i mają więcej jamek skurczowych niż te które miałem w zestawie 82101 w starym opakowani. Biorąc pod uwagę że ich Mustangowi daleko do jakości ich FW-190 i Spitfire mam wątpliwości czy nie lepiej było wybrać produkt Meng Model, ale już po ptokach. Od pierwszego mojego Mustanga konsultuję swoje poczynania z kolegą greatgonzo, nie inaczej jest przy tym modelu, za co jestem mu bardzo wdzięczny. W warsztacie nie będą pojawiać się posty expressowo ponieważ swego czasu założyłem sobie że będę pracował nad modelem bez pośpiechu. Od jakiegoś czasu zbierałem materiały i obmyślałem plan na ten model. Wydaje mi się że już czas zacząć prace. Moją wielką wadą jest niechęć do robienia zdjęć ponieważ tego nie umiem, nie mam sprzętu (ale to nie usprawiedliwienie). Pierwsze prace. Proszę o wyrozumiałość, konstruktywne uwagi oraz podpowiedzi, ale przed niż po fakcie. Pozdrawiam Wojtek 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 8 Lutego 2022 Autor Share Napisano 8 Lutego 2022 Dzisiaj udało mi się trochę ruszyć z pracami. Podkład i "sreberko". Teraz dłuższa przerwa w pracach, ale to chyba dobrze dla "metalizera" Tak, fotel będzie metalowy SJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 13 Lutego 2022 Autor Share Napisano 13 Lutego 2022 Chcę rozpocząć prace malarskie i ma do Was kilka pytań dot. malowania. Na część elementów jest już położony czarny podkład i "sreberko" Podłoga "jamki" już poprawione. Zbiornik paliwa mam zamiar pomalować na czarno z domieszką czerwonego aby odróżnić go trochę od kratownicy i radia Kratownicę i radio chcę pomalować na czarno. Wiem że niektórzy kratownicę malują na IG ale ja po przejżeniu materiałów i konsultacjach z kolegą greatgonzo uznałem że czarny będzie bardziej odpowiedni do tego egzemplarza. Nie ma tylko pewności co do koloru/odcienia radia ponieważ ostatnio znalazłem takie zdjęcie. Fotel w kolorze - Interior Dark Dull Green Pedały i "ożebrowanie" - IG Ściany boczne kolpitu i wnęka tylnego podwozia. Czy wg. Was tak będzie OK? Jeżeli nie to co powinienem pomalować inaczej i dlaczego. Nie chodzi mi o informacje i zdjęcia wszystkich P-51 tylko raczej info dot. tego egzemplarza. Zgodnie z informacją od greatgonzo to ok. sześćsetny egzemplarz z dziewęciuset z serii D-15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Lutego 2022 Share Napisano 13 Lutego 2022 1 godzinę temu, Wojtek190 napisał: Nie ma tylko pewności co do koloru/odcienia radia Ta różnica to kwestia oświetlenia i faktury powierzchni. Oczywiście odcień czerni radia i akumulatora mógł się nieco różnić, ale głównie to rzecz tej faktury. Radio było matowe, bateria bardziej gładka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 15 Lutego 2022 Autor Share Napisano 15 Lutego 2022 Kolory "bazowe" teraz cieniowanie i pędzelek. Mam pytanie dot. koloru wzmocnień we wnęce tylnego koła (zaznaczyłem na zdjęciu poniżej o co mi chodzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 Należy przyjąć zasadę, że ścianki: górna, przednia i tylna są NMF. Malowane są ich wzmocnienia. Raczej ZCY, ale pojedyncze zdarzały się IG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 15 Lutego 2022 Autor Share Napisano 15 Lutego 2022 2 minuty temu, greatgonzo napisał: Należy przyjąć zasadę, że ścianki: górna, przednia i tylna są NMF. Malowane są ich wzmocnienia. Raczej ZCY, ale pojedyncze zdarzały się IG. Czyli muszę przemalować na NMF zostawiając tylko te "paski" wzmocnień w ZCY? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 Tak. Wręgi kadłuba są OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 16 Lutego 2022 Autor Share Napisano 16 Lutego 2022 Wnęka tylnego koła poprawiona, na bokach cienie zrobione na tyle ile umiem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 Super robota, podglądam . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 Zanim skleisz kadłub. złóż wszystko na sucho. Sprawdź czy przy wylotach tunelu chłodnicy nie ma szpar / w środku bo później będą widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 18 Lutego 2022 Autor Share Napisano 18 Lutego 2022 1 godzinę temu, marek d napisał: Zanim skleisz kadłub. złóż wszystko na sucho. Sprawdź czy przy wylotach tunelu chłodnicy nie ma szpar / w środku bo później będą widoczne. Jakiś czas temu popełniłem Edkowego Mustanga i mam już jako takie rozeznanie co może pójść nie tak. Chociaż patrząc na jakość elementów to zaczynam mieć pewne obawy. Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 24 Lutego 2022 Autor Share Napisano 24 Lutego 2022 Drobna aktualizacja relacji z prac + dwa pytania. Nie chciałem robić przetarg na podłodze do drewna (takie sobie zrobiłem założenie na samym początku) chciałem dodać trochę śladów z "ziemi" ale nie spodobał mi się efekt dlatego go usunąłem Na bokach dodałem delikatnie wash Jeszcze tablica I rozpocząłem pracę nad wnęka podwozia I tutaj pierwsze pytanie do Was. Jak powinien być pomalowany ten element w tym samolocie (nie mam zaufania do Edkowych instrukcji)? Drugie pytanie dotyczy opon przednich kół. Te które są w zestawie prezentują "średnią" jakość wykonania dlatego chciałbym je zastąpić czymś innym ale tu pojawia się u mnie pytanie czy aby na pewno w tym samolocie był stosowany ten model opon . Dlatego proszę o podpowiedź które wybrać? A B C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi