bsnt3k Napisano 13 Lutego 2022 Share Napisano 13 Lutego 2022 jak w tytule. jak dobrze wiemy każda stocznia miała swój kolor i występowały różnice w odcieniu. czy jest jakaś publikacja na temat stoczniowych kolorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 13 Lutego 2022 Share Napisano 13 Lutego 2022 Dużo nie pomogę, są tutaj na pewno odpowiedni znawcy tematu, jedynie mogę od siebie dodać, że Gunze produkuje farby opisane w zależności od stoczni, ja np. jak robiłem Shimakaze to używałem Mr.Color 603 IJN COLOR/MAIZURU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 13 Lutego 2022 Autor Share Napisano 13 Lutego 2022 Pytam bo znalazłem te informacje jednym z blogów które śledzę. Artykuł modelarza to jedno a solidna publikacja to drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 (edytowane) po co wyważać otwarte drzwi..... taki wątek już jest tutaj : a tu masz konkrety : W dniu 13.10.2017 o 10:28, blacman napisał: Właśnie wczoraj przyleciała. Zastosowałem dwa serwisy internetowe : www.rgb.to oraz www.e-paint.co.uk do konwersji kolorów RGB na paletę RAL (swoją drogą leniwi ci Panowie w coponiektórych lakierniach - może warto im owe stronki podrzuć) wyniki separacji : jak widać dopasowanie jest różne w zależności od strony. spasowanie ciemnożółte - różnica w substrakcjach RGB na poziomie 2-3 punktów (czyli nic) spasowanie żółte - różnica w substrakcjach RGB na poziomie 5-7 punktów (czyli coś niewielkiego) ale czasem inny mix pozyskiwania barwy. Generalnie ludzkie oko różnicy nie powinno rozpoznać. Moja żona twierdzi, że widzi różnice ... wierzyć nie wierzyć... bezpieczniej twierdzić, że tak spasowanie białe - różnica dostrzegalna w zakresie obserwacji kolorów na monitorze. Prawdopodobnie w pokryciu fizyczną farbą kompletnie niezauważalna. Trzeba pamiętać że: 1. Kolory skanów odbiegały nieco od kolorów podanych przez Waldka Góralskiego. Zastosowałem te z publikacji. 2. Kolory stoczniowe są też swego rodzaju symulacją, Wprawdzie publikacja zawiera teoretycznie próbki kolorów prawdziwych ale pewności nie ma. 3. Skaner dokonuje konwersji fizycznego koloru do zapisu cyfrowego przy zastosowaniu palety konwersji (najczęściej Adobe rgb) co już może dawać zmiany 4. Internetowe programy konwertujące też stosują pewien algorytm i dają przybliżone kolory - wprawdzie stopień przybliżenia wynosi ok 95% ale... 5. Kolory kamuflaży są jednak hipotetyczne. O ile składowe farb szarych są znane to farb zielonych do kamo tak sobie.... 6. inne czynniki .... Zalecam w przypadku stosowania powyższego w skali 1/700 nieco rozjaśnić farby składowe. Edytowane 14 Lutego 2022 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 16 Maja 2022 Autor Share Napisano 16 Maja 2022 Nie do końca o to mi chodziło. Wytłumaczę na przykładzie: Statek a zbudowano w roku "x" w stoczni X, w roku "y"przeszedł remont w stoczni Y, w roku "z" przed bitwą przeszedł dozbrojenie i naprawy w stoczni "Z", itd. Na każdym postoju był domalowywany. Kolor statku zmienia się z czasem w zależności gdzie był. To co podałeś z samymi kolorami to tylko podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 (edytowane) W dniu 16.05.2022 o 13:45, bsnt3k napisał: Nie do końca o to mi chodziło. Wytłumaczę na przykładzie: Statek a zbudowano w roku "x" w stoczni X, w roku "y"przeszedł remont w stoczni Y, w roku "z" przed bitwą przeszedł dozbrojenie i naprawy w stoczni "Z", itd. Na każdym postoju był domalowywany. Kolor statku zmienia się z czasem w zależności gdzie był. To co podałeś z samymi kolorami to tylko podstawa. Tu jest zgromadzone prawdodpobnie wszystko co było osiągalne dla IJN w zakresie ruchu floty: http://www.combinedfleet.com/kaigun.htm sekcja Tabular Records of Movement (TROM) EDIT: Statki to przewożą musztardę i majonez. I inne rzeczy - jak np wyngiel. Jednostki posiadające uzbrojenie oraz służące w marynarkach wojennych to okręty bez urazy oczywiście pozdrawiam serdecznie Edytowane 27 Maja 2022 przez blacman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi