marek d Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 Podobne dylematy miałem jak robiłem moją XVI Gabszewicza. Podobne podsumowanie Gonzo napisał tak jak tu. Niestety temat zaginął razem z forum gdzie był. Ale...... Spitfire IX i XVI lotników polskich W. Matusiak cz.I str. 84 foto: SpitfireMk XVI QH-Z ... widać obwódkę. Pytanie żółta czy biała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 10 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2022 Wnęki podwozia zamalowałem Neutral Grey. Teraz jeszcze jedna warstwa zielonej farby i można kłaść lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 Neutral Grey? Hmm..., na szczęście na zdjęciach kolor nie wygląda jak NG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 10 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2022 5 godzin temu, greatgonzo napisał: Neutral Grey? Hmm..., na szczęście na zdjęciach kolor nie wygląda jak NG. Zawsze malowałem Angoli Neutral Greyem od spodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 Jeżeli malowałeś tym co na zdjęciu, to nie malowałeś NG. Za to malowałeś raczej dobrze. NG to amerykański kolor używany do malowania dolnych powierzchni samolotów armii. Znacznie ciemniejszy od brytyjskiego Medium Sea Grey. Gdyby interesowało Cię jak wygląda NG, to zmieszaj biały z czarnym 1:1 i będziesz miał bardzo dobre przybliżenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 11 Kwietnia 2022 Share Napisano 11 Kwietnia 2022 W dniu 10.04.2022 o 00:55, greatgonzo napisał: W grudniu 1944 Air Ministry wydało rozkaz o wprowadzeniu białego koloru do znaków rozpoznawczych. O żółtej obwódce nie było mowy. Kiedy 2nd TAF wypuściło swoją instrukcję, znalazło się tam miejsce dla tej obwódki. AM nie omieszkało zaserwować panom z 2nd TAF stosownego opl-u, zwłaszcza że jeszcze zapomniało im się wspomnieć o czarnych kołpakach i usunięciu pasów sky. Opl zrobił swoje, ale mleko się wylało. Skutek tego jest taki, że nie sposób mówić o żadnej zasadzie w kwestii żółtych obwódek w owym czasie. Bez zdjęć można tylko zgadywać, choć im później, tym szanse na żółte kółko mniejsze. Nie wiadomo na pewno skąd wzięły się te obwódki w instrukcji. Ale uznaje się całkiem prawdopodobne wytłumaczenie. Otóż sposób przeprowadzenia zmian w kokardzie narzucony przez AM był dość skomplikowany. Znaki miału pozostać te same, a domalować miano tylko biały krąg zgodnie z podanymi proporcjami. Każda kokarda miałaby go w różnych wymiarach. W praktyce, jak to w praktyce, rzecz się uprościła i ostatecznie dominował standard 2". Jednak, po przejrzeniu rozkazu AM, ktoś w 2nd TAF miał wątpliwości w tym temacie i poprosiwszy o dodatkowe wyjaśnienia, otrzymał odpowiedź, by wzorować się na kokardach kadłubowych. Potraktował to dosłownie i żółta obwódka trafiła do instrukcji. O ile dobrze rozumiem to piszesz o kokardach na górze skrzydeł, a ja mam wątpliwości do tej na spodzie skrzydeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Kwietnia 2022 Share Napisano 11 Kwietnia 2022 Piszę o kokardach na skrzydłach w ogóle, w kontekście odniesienia do znaku na kadłubie. Przy zmianie na spodzie dodanie białego koloru nie ma, oczywiście, zastosowania. Ale problem z utrzymywaniem proporcji pozostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 14 Kwietnia 2022 Share Napisano 14 Kwietnia 2022 W dniu 10.04.2022 o 10:23, marek d napisał: SpitfireMk XVI QH-Z ... widać obwódkę. JH-Q też widać obwódkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 15 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2022 To w końcu jak z tymi kokardami? Wszystkie mają złota obwódkę? Ja na zdjęciu z Muzeum Wojska Polskiego widzę kokardy bez obwódek na spodzie i na wierzchu skrzydeł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Kwietnia 2022 Share Napisano 15 Kwietnia 2022 Ciężko powiedzieć. Na wcześniej zapodanych zdjęciach (zimowych) wyglądają jakby nie miały, były zmalowane. Tu natomiast są: (Zdjęcia z publikacji TBiU nr. 119 bis) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 W dniu 9.04.2022 o 22:38, Kolekcjoner WP napisał: Znalazłem kilka zdjęć oryginalnej maszyny JH Q z 317 Dywizjonu Wileńskiego To są późniejsze fotki gdzie maszyna jest hmm... lekko nie świeża. W wspomnianej przeze mnie książce, zdjęcia z wystawy str 83 JH-Q ma obwódki na kadłubie i na górze skrzydła, na spodzie nie ma. Napis Poland pod szachownicą zamalowany. Żółte nie złote. W dniu 9.04.2022 o 23:12, Soris napisał: .musisz kupić Mk. Vb i po problemie .. można jaśniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 16 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2022 Dobrze. W takim razie na kadłub nakleję z obwódką, na górę skrzydła też z obwódką, a na spód bez. Mam nadzieję, że kalkomanie będą chciały współpracować, ale nie wyglądają za dobrze... Najwyżej poszukam w zapasach kalkomanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 Na spodzie rundel jest blisko końcówki skrzydła bo tam numer się rozpycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 W dniu 9.04.2022 o 22:38, Kolekcjoner WP napisał: tylko jest jeden problem... Na tej stronie podają, że JH Q miał inny numer fabryczny i miał inną czcionkę liter kodowych. http://www.polishsquadronsremembered.com/317/WB_album.html Jak klikniesz w link Kolekcjonera, to się wyjaśni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 31 minut temu, Soris napisał: Jak klikniesz w link Kolekcjonera, to się wyjaśni To musi zrobić dwa Spitfire. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 16 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2022 1 minutę temu, marek d napisał: To musi zrobić dwa Spitfire. A to nie było tak, że powtarzały się oznaczenia samolotów jak zmieniano je na nowszy typ w jednostce? Spit Mk.V z linkowanego artykułu ma oznaczenie JH Q i kod W3507, a Spit Mk.XVIe ma kod TB581. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 (edytowane) Mylisz pojęcia, to co nazywasz kodem, to tzw. serial czyli numer fabryczny płatowca, można go porównać do numeru VIN/ karoserii samochodu i był oznaczeniem konkretnego egzemplarza: http://www.rafcommands.com/database/serials/index.php?qmem=MV&qt=NN&cur=200&qname=Spitfire&qnum= JH-Q to właśnie "kod" samolotu. Kody były przydzielone do danego dywizjonu i powtarzały się na wielu maszynach na przestrzeni czasu, porównanie z numerem rejestracyjnym samochodu nie jest w 100 % trafne, ale można tak przyjąć. Edit: Upraszczając, serial "ginął" razem z samolotem, a kod przechodził na następną maszynę. Edytowane 16 Kwietnia 2022 przez Soris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 W3507, TB581. fabryczny nr seryjny JH- Litery kodowe dywizjonu Q- literowe oznaczenie samolotu w dywizjonie .. były też maszyny z literami: A,B,C.... itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 Dokładnie, dzięki za doprecyzowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 Jeśli już jesteśmy przy precyzowaniu pojęć to 'serial' (s/n) nie jest numerem fabrycznym, ani nie jest odpowiednikiem VIN. S/n jest numerem ewidencyjnym użytkownika i jeżeli mielibyśmy koniecznie szukać analogii w samochodach, to jedyne co mi przychodzi do głowy, jako ewentualna propozycja, to nr karty pojazdu (karty, nie rejestracyjny samochodu). Numer fabryczny, którego odpowiednikiem może być VIN, w przypadku brytyjskich samolotów, to będzie 'contract number' (c/n), ale mówię to z dozą niepewności, bo podejrzewam (nie wiem, ale podejrzewam- u Amerykanów jest z tym łatwiej), że wytwórnie miały jeszcze inną, 'prawdziwą' numerację fabryczną. C/n nie rozróżniał poszczególnych wytwórni, ale kto tam trafi za logiką synów Albionu. Np. dla Spitfire Vb W 3507 c/n to: 1795. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 No to błysnąłem, nie pozostaje mi nic innego jak przeprosić za zamieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 16 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2022 Kokardy naklejone. Niech się porządnie przykleją, to później nakleję litery kodowe. Tak jak myślałem. Kalkomanie są kruche i kalka na ogonie nie potrafiła dogiąć się do kształtu, ale za to kokardy ładnie się wpasowały w linie podziału blach. Przed naklejeniem liter chyba potraktuję roundle lakierem satynowym. Góra Spód Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, ale okazało się, że mistercraft przewidział dwie wersję roundli na wierzchu skrzydeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, Soris napisał: No to błysnąłem, nie pozostaje mi nic innego jak przeprosić za zamieszanie Zostaw sobie kajanie się na inną okazję. Potem, kiedy będzie warto, to Ci zabraknie. Co najmniej w połowie miałeś rację, a w reszcie ledwie trochę się pomyliłeś i to w kwestii gdzie mylą się niemal wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 3 godziny temu, greatgonzo napisał: Zostaw sobie kajanie się na inną okazję. Potem, kiedy będzie warto, to Ci zabraknie. Albo coś już napisałem i nie przeprosiłem, coś Ci obiecałem i się nie wywiązałem (zdarza mi się), jeszcze tego nie napisałem, ale Ty już wiesz co to będzie, albo czegoś ode mnie chcesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2022 Kalkomanie położone. Tak jak się spodziewałem wyglądały ładnie, ale niestety nie siadły... Směr daje lepsze. Teraz lakierek i można finishować. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi