Bikernytzu Napisano 4 Kwietnia 2022 Share Napisano 4 Kwietnia 2022 Witajcie, nie wiedziałem gdzie napisać więc piszę na warsztacie, defacto i tak chyba trafię tu z racji budowy naprawy tego oto egzemplarza. Czy ktoś może wie co to jest za statek, jakiego typu i być może przybliżona skalę (ponad 110cm długości). Będę wdzięczny za informację Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Kwietnia 2022 Share Napisano 4 Kwietnia 2022 Prawdopodobnie jest to model polskiego masowca. Produkt pewnie Stoczni Gdańskiej lub Szczecińskiej. Jest trochę za bardzo zdewastowany, ale to może być tego typu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 4 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2022 Zamierzam go zreanimować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 4 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2022 Coś mi się tu rufa nie do końca zgadza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 4 Kwietnia 2022 Share Napisano 4 Kwietnia 2022 Celował bym raczej w drobnicowiec, jeżeli to model "stoczniowy", a na taki mi wygląda, to jest spory wybór opcji... Dobrze widzę, że robiony "starą" metodą, czyli z blachy ocynkowanej? Jeśli tak, to wolał bym go robić od nowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Kwietnia 2022 Share Napisano 4 Kwietnia 2022 29 minut temu, Soris napisał: Celował bym raczej w drobnicowiec bez wątpienia to wg mnie drobnicowiec 5 godzin temu, Bikernytzu napisał: Czy ktoś może wie co to jest za statek, jakiego typu.... żeby coś konkretnego powiedzieć potrzeba więcej zdjęć : chociażby od dziobu i od rufy oraz z boku w poziomie. Czy w ogóle chociaż wiadomo czy służył pod polską banderą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 5 Kwietnia 2022 Share Napisano 5 Kwietnia 2022 Ja wiem co to jest - statek, nie okręt... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Kwietnia 2022 Share Napisano 5 Kwietnia 2022 (edytowane) Tak jak pisałem wcześniej, należy iść tropem statków produkowanych w polskich stoczniach w latach 1960-80. Było kilka typów masowców produkowanych u nas w kraju. W dekadzie lat 70-tych flota Polskich Linii Oceanicznych wzrosła do 176 jednostek o łącznej nośności przekraczającej 1,2 mln DWT, a roczne przewozy wzrosły do ponad 5 mln t.. Zatrudnienie wzrosło do ponad 10 tys. osób (w tym: ponad 80% to marynarze). Rzut boczny na pewno wiele pomoże w ustaleniu typu statku. Edytowane 5 Kwietnia 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 5 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2022 (edytowane) Od czterech dni grzebie i szukam.... Chlodnicowiec, drobnicowiec... Bardzo przypomina chlodnicowiec typ b360 jednak są różnice... Tu parę zdjęć : Model pochodzi ze Szczecińskiej stoczni więc pewnie tam budowany był statek bądź to tylko jakiś protop? Nic kompletnie nie wiem na jego temat właściciel też nie a chciałbym go odrestaurować, to była kiedyś czyjaś praca i nie chce by skończył w śmietniku.... Edytowane 5 Kwietnia 2022 przez Bikernytzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 5 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2022 (edytowane) Wszystko wskazuje na to iż jest to "Wieliczka" ze stoczni Szczecińskiej Niebawem zacznę pracę nad rekonstrukcja.... Dziękuję za wszystkie podpowiedzi Kolegów. Edytowane 5 Kwietnia 2022 przez Bikernytzu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Kwietnia 2022 Share Napisano 5 Kwietnia 2022 ja to bym jednak podszedł do tego racjonalnie.... skoro Wieliczka to czemu nie Garwolin, Radzionków czy Ostrołęka ? to były bliźniacze drobnicowce typu B-432 z pierwszej serii potem w drugiej budowanej w latach 1976-77 były kolejne 4 wyglądające prawie identycznie : Bochnia, Chełm, Siemiatycze, Skoczów przykładowo m/s Ostrołęka : a tu Bochnia na pięknych fotkach z 2004 roku (woziła towary jeszcze w 2006) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 5 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2022 (edytowane) O widzisz, jednak jak ktoś jest w temacie to wie gdzie szukać i o czym mowa. Ja niestety pierwszy raz się zabieram za okręt. Dziękuję. Będę miał go w ręce to może coś więcej z detali zauważę i podzielę się licząc na podpowiedzi od kolegów będących w temacie. I.... Dziękuję, będę znów zastanawiał który to. Choć patrząc po dźwigach czy co to tam jest, kolorach.. Hmmm.... Wygląda to na taki wczesny. Czy można gdzieś dostać rysunki czy plany co gdzie i jakie powinno być na tym statku? Chciałbym by był jak najbardziej odzrorowany. Bliźniacze czyli różniły je detale czy były identyczne zupełnie? Radzionków mi odpal z listy po przeanalizowaniu zdjęć samego okrętu Edytowane 5 Kwietnia 2022 przez Bikernytzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 5 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2022 2 godziny temu, M.A.V. napisał: ja to bym jednak podszedł do tego racjonalnie W jakim sensie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Kwietnia 2022 Share Napisano 5 Kwietnia 2022 (edytowane) 44 minuty temu, Bikernytzu napisał: W jakim sensie? chodziło mi o to, że skoro prawie pewne jest, iż to model drobnicowca typu B-432 to masz do wyboru 8 potencjalnych statków (więc niekoniecznie musi być Wieliczka) Trzeba by teraz przeanalizować fotki wszystkich jednostek bo może były jakieś różnice i będzie można doprecyzować. Powinieneś również wziąć pod uwagę to iż ten model może nie odwzorowywać "oryginału" w 100% bo na pewno są w nim pewne uproszczenia. Przy okazji dwie uwagi... 1) malowanie modelu szaro/zielono/czerwone sugeruje, iż statek należał do PLO (Polskie Linie Oceaniczne). To malowanie Bochni czarno/czerwone to już po sprzedaży jednostki spółce POL-Euro w 2004, wcześniej statek miał takie samo malowanie jak pokazana wyżej Ostrołęka 2) W dniu 4.04.2022 o 17:57, Bikernytzu napisał: być może przybliżona skalę (ponad 110cm długości) to możesz sobie policzyć z danych : długość jednostek B-432 wynosiła 123,7m (lub 123,9m przy nowszej rufie) , szerokość 17m , zanurzenie 6,6m Niestety o jakieś konkretne plany będzie ciężko, cywile nie są tak popularne jak wojenne. na koniec ciekawostka : https://polska-morska.pl/2021/07/21/31-lat-temu-u-wybrzezy-hiszpanii-zatonal-drobnicowiec-skoczow/ Edytowane 5 Kwietnia 2022 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeM Napisano 9 Kwietnia 2022 Share Napisano 9 Kwietnia 2022 A może to nie jest model konkretnego statku tylko taka wersja demo zbudowana dla potencjalnego klienta według projektu, przed zbudowaniem prawdziwego statku? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 11 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2022 W dniu 9.04.2022 o 18:27, GrzeM napisał: A może to nie jest model konkretnego statku tylko taka wersja demo zbudowana dla potencjalnego klienta według projektu, przed zbudowaniem prawdziwego statku? Prawdopodobnie masz rację, po reanimacji kadłuba będę się starał zrobić konkretną jednostkę. Nie ukrywam, że będę liczył na pomoc doświadczonych kolegów w dziedzinie szkutnictwa. To będzie mój pierwszy taki projekt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gdanszczanin Napisano 19 Grudnia 2023 Share Napisano 19 Grudnia 2023 Z pewnością jest to model w skali 1:100 statku z serii B432 budowanych w stoczni szczecińskiej . Armator PLO Gdynia. A który z serii to trzeba prześledzić zdjęcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek88 Napisano 15 Września Share Napisano 15 Września (edytowane) Witam. Proponuję zrobić MS Radzionków. Radzionków to małe miasto na górnym śląsku. Ludzie w tym mieście są dumni z tego że okręt został nazwany takim imieniem. W centrum miasta jest kotwica która upamiętnia ten okręt Miasto pomimo że nie jest nad morzem obchodzi dni morza. Na pewno ktoś z mieszkańców chętnie by odkupił model po jego rekonstrukcji. Nawet myślę że urząd miasta był by zainteresowany tym modelem. Edytowane 16 Września przez Wojtek88 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 16 Września Autor Share Napisano 16 Września (edytowane) Temat niestety już nie aktualny... trafiły się plany powstaje korweta proj.20380 w 72ce. Ale bardzo powoli mi to idzie...prawie 150cm i wszystko od podstaw... Finalnie tamten model nie został zakupiony , liczę, że trafił w dobre doświadczone ręce i zostanie przywrócony do odpowiedniego stanu. Dziękuję wszystkim zainteresowanym tym tematem za podpowiedzi i ciekawe zdjęcia i historie z nimi związane. Edytowane 16 Września przez Bikernytzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek88 Napisano 17 Września Share Napisano 17 Września Również mam nadzieję że model trafił w dobre ręce i ktoś przywróci mu dawny blask. Szkoda by było żeby się zniszczył i trafił na śmietnik. Może dla kogoś to zwykły model okrętu i nic więcej, ale dla innych to historia która żyje do dziś. Życzę powodzenia z aktualnym projektem. Na obecną chwilę model wygląda obiecująco. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi