Endrju Napisano 28 Kwietnia 2022 Share Napisano 28 Kwietnia 2022 Generalnie masz rację. Nie miałem na myśli zalewania farbą. Napisałem że znikają pod farbą i to nie jest właściwe słowo. Powinienem chyba napisać, że są maskowane przez farbę i wszystkie dodatki. Jak podziwiam modele kolegów to widzę, że tylko na modelach "czystych" wykonanych w koncepcji muzealno-defiladowej te spawy dobrze widać. Tam gdzie kładzie się wash, pigmenty to spawy są widoczne słabiej. I to miałem na myśli. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 5 Lutego 2023 Autor Share Napisano 5 Lutego 2023 Siemanko! Nadejszła wjekopomna chwila i powrót do hobby. Trochę mi się przeciągnęła przeprowadzka i uruchomienie kącika hobby w nowym miejscu. Mialem wystartować jak już wszystko będzie dopięte na ostatni guzik, będę improwizował... jeszcze kilka klamotów musi znaleźć swoje miejsce oraz mam do rozprowadzenia rurę od kabiny malarskiej. Pozatym na biurko wraca pudło z modelem i walka ze spawami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 5 Lutego 2023 Autor Share Napisano 5 Lutego 2023 No to pomału... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 5 Lutego 2023 Autor Share Napisano 5 Lutego 2023 3 minutes ago, bulik58 said: Bedziesz cos z nimi robił jeszcze (spawami) czy to finalna wersja? Musze je poprawić, nie podobają mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 14 minut temu, orzechu500 napisał: Musze je poprawić, nie podobają mi się Mnie też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 5 Lutego 2023 Autor Share Napisano 5 Lutego 2023 Masz rację, te we wglebieniach są bez sensowne. Walczę z materią dalej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 5 Lutego 2023 Autor Share Napisano 5 Lutego 2023 (edytowane) Okeeeej... chyba złapałem technikę aplikacji Edytowane 5 Lutego 2023 przez orzechu500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 9 Lutego 2023 Autor Share Napisano 9 Lutego 2023 Pomału do przodu, wkręcam się ponownie w klejenie po tak długiej przerwie. Uwaliło mi się w glowie, że wszystkie uchwyty zastąpie takimi z drutu więc powoli sobie dziergam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 W dniu 5.02.2023 o 17:23, orzechu500 napisał: Okeeeej... chyba złapałem technikę aplikacji Czy nie sądzisz że te spawy są jednak za grube? Czy mierzyłeś suwmiarką ile Twój spaw ma grubości i ile to będzie w 1:1? To jest najlepszy test żeby ocenić czy jest OK. Oko wbrew pozorom czasami oszukuje nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 13 godzin temu, orzechu500 napisał: Uwaliło mi się w glowie, że wszystkie uchwyty zastąpie takiNo może prawie zawszemi z drutu więc powoli sobie dziergam I niech CI się tak zawsze uwala w głowie. To jest zawsze dobry pomysł. No może prawie zawsze. Drucik najlepszym przyjacielem modelarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 Fajnie to wygląda. Chyba zrobię sobie jeszcze btr-80a i też postaram się takie spawy odtworzyć bo mega to wygląda szacun za chęci!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 10 Lutego 2023 Autor Share Napisano 10 Lutego 2023 (edytowane) 12 hours ago, Endrju said: Czy nie sądzisz że te spawy są jednak za grube? Czy mierzyłeś suwmiarką ile Twój spaw ma grubości i ile to będzie w 1:1? To jest najlepszy test żeby ocenić czy jest OK. Oko wbrew pozorom czasami oszukuje nas. Z ciekawości zmierzyłem. Ten oryginalny spaw odlany przez producenta ma 0,5-0,55 natomiast ten zrobiony przezemnie ma 0,65-0,69. Ciężko to precyzyjnie zmierzyć tak poza tym. Jest grubszy, to widać zresztą gołym okiem, zostawiam już jak jest, wiem, że na dzień dzisiejszy węższy spaw przewyższa moje umiejętności a nie chce się zniechęcać do tego projektu już bardziej. To będzie sci-fi, więc załóżmy, że spawacz miał gorszy dzień a spawane blachy złą fazę przez co spoina szersza... albo naprawiany jakiś;) dzięki za czujne oko! Edytowane 10 Lutego 2023 przez orzechu500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 Dobrze jest , to nie apteka 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 11 Lutego 2023 Share Napisano 11 Lutego 2023 (edytowane) 8 godzin temu, orzechu500 napisał: Z ciekawości zmierzyłem. Ten oryginalny spaw odlany przez producenta ma 0,5-0,55 natomiast ten zrobiony przezemnie ma 0,65-0,69. Ciężko to precyzyjnie zmierzyć tak poza tym. Jest grubszy, to widać zresztą gołym okiem, zostawiam już jak jest, wiem, że na dzień dzisiejszy węższy spaw przewyższa moje umiejętności a nie chce się zniechęcać do tego projektu już bardziej. To będzie sci-fi, więc załóżmy, że spawacz miał gorszy dzień a spawane blachy złą fazę przez co spoina szersza... albo naprawiany jakiś;) dzięki za czujne oko! No chyba jednak za czujne. Jakoś tak mi się zwidziało, że jest grubszy. A tu różnica jest żadna. Kolega @Evildead ma rację. To nie apteka. Jest dobrze. Tym razem moje oko oszukiwało. Edytowane 11 Lutego 2023 przez Endrju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 11 Lutego 2023 Share Napisano 11 Lutego 2023 (edytowane) Fajne masz podświetlenie nad biurkiem. Ile za taką przyjemność ? Na podwieszanych łańcuchach, jak w komnatach średniowiecza hehe ? Ledy?Ile lm, jakiś link. Milion pesos ? Edytowane 11 Lutego 2023 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 11 Lutego 2023 Autor Share Napisano 11 Lutego 2023 (edytowane) 33 minutes ago, MayonesEXG7 said: Fajne masz podświetlenie nad biurkiem. Ile za taką przyjemność ? Na podwieszanych łańcuchach, jak w komnatach średniowiecza hehe ? Ledy?Ile lm, jakiś link. Milion pesos ? Lampa led, kupione na alle, całkiem niedrogo -ok 200pln. Mocowanie na linki do sufitu dość upierdliwe. Jest ich dużo rodzajów- róże kształty i wymiary. Barwa oczywko naturalna ok 4000K https://allegro.pl/oferta/lampa-led-dluga-wiszaca-liniowa-biurowa-120cm-50w-12540380465?snapshot=MjAyMi0xMi0wNVQwMjoxNzozNi44ODdaO2J1eWVyOzcxODc3NzliZmZiMTMwODFhMmJjZDIwZmMwNTA2MDA2OWViZDRmZDAwMWYzZmZhYzI5ZmRhODk1MGM5NDU0MTI%3D P.S nie jest to cud techniki ani kwintesencja designu ale daje radę. Edytowane 11 Lutego 2023 przez orzechu500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 12 Lutego 2023 Autor Share Napisano 12 Lutego 2023 Dzisiaj wieczór z drutowaniem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 12 Lutego 2023 Autor Share Napisano 12 Lutego 2023 Pojawiły się też patrzały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 19 Lutego 2023 Autor Share Napisano 19 Lutego 2023 Dzisiaj na spokojnie, podrutowalem uchwyty z drugiej strony kadłuba i zmontowałem parę dupereli pt bloczek, szperacz któremu zamontowałem kabelek, na wszystkich fotkach które mi się udało wygrzebać wygląda tak jakby wchodził przez właz do kabiny. Przeraża mnie trochę to, że uchwyty trzeba teraz obspawać. Kupiłem kilka różnych mas dwuskładnikowych, może któraś mi podpasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 19 Lutego 2023 Share Napisano 19 Lutego 2023 (edytowane) Nawierciłeś spore otwory pod te uchwyty to będziesz musiał obspawać - polecam Green Stuff. Jakbyś zrobił mniejsze dziurki to wystarczyłoby zapuścić w nie troszkę więcej CA a wchodzący w nie drucik sam wycisnąłby nadmiar kleju dookoła niego tworząc całkiem nieźle wyglądający delikatny spaw niewielkim nakładem pracy. Ewentualnie można wcisnąć wykałaczkę nasączona CA do środka a klej sam osadzi się na obrzeżach. To tak na przyszłość do wypróbowania Edytowane 19 Lutego 2023 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 23 Lutego 2023 Autor Share Napisano 23 Lutego 2023 Panowie, poszukuję AGS-17 ( znalazłem tylko w SKP, zanim ściągnę stamtąd chciałem sprawdzić czy komuś nie zalega) oraz zbiornik paliwa - taki jak był montowany z tyłu na T-72, T-80, T-90 itp, wraz z zaczepami. Nie został komis z Was z budowy? Oczywiście 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 23 Lutego 2023 Autor Share Napisano 23 Lutego 2023 11 minutes ago, bulik58 said: Beczkę masz zapisaną , wystarczy jedna czy dwie? Jedna sztuka wystarczy. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 23 Lutego 2023 Share Napisano 23 Lutego 2023 https://hobbymax.pl/pl/figurki/3315-zvezdai-1-35-russian-special-forces-fire-support-team-3570. Tu masz granatnik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 23 Lutego 2023 Autor Share Napisano 23 Lutego 2023 42 minutes ago, SnajperTBG said: https://hobbymax.pl/pl/figurki/3315-zvezdai-1-35-russian-special-forces-fire-support-team-3570. Tu masz granatnik Podziękował! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 28 Lutego 2023 Autor Share Napisano 28 Lutego 2023 znalazłem ciekawy materiał - linia montażowa tigrów i btr-80. Zostawiam to tutaj dla potomnych https://en.topwar.ru/24818-arzamasskiy-mashinostroitelnyy-zavod.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi