Skocz do zawartości

EC135 - Lotnicze Pogotowie Ratunkowe - 1:72 - Revell

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeszcze parę linków tak by się nie pogubiło - to do kalek, to do zdjęć, to do malowania.

https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=23572

https://husarska.com/portfolio_page/eurocopter-ec135-coloring-design-for-polish-hems/

https://heli-scale-quality.de/Rotor-distance-305-to-350-mm/Eurocopter-EC-135-EC-635-Airbus-Helicopters-H135-1-18/EC-135-HEMS-SP-HXX-Decal-193-1-18::639.html

https://www.airplane-pictures.net/operator.php?pg=13&p=1122&order=screen_timestamp

Ostrze sobie zęby na maszynę co ma nad drzwiami z jednej strony takie coś- zgaduję że to chyba jakaś wyciągarka będzie 🤔

Screenshot_20220424-124943_Chrome.jpg.f8ae90838315e2dcedd728376a467792.jpg

Pozdrawiam 

Napisano

To ja dodam jeszcze link z LPR, bo go tu nie widzę, też sporo zdjęć:
https://www.lpr.com.pl/pl/galeria/smiglowce/ec-135/
I jeszcze tutaj

https://www.czerwonesamochody.com/categories.php?cat_id=32&sessionid=4r0k6j9s7tvjridtk1kklgss31

Tak to będzie ramię wyciągarki do opuszczania ratownika w trudnym terenie i ewakuacji poszkodowanego. Z tego co widzę to jest demontowalne, bo śmigła o tych samych nr rej. czasem na zdjęciach ją mają, a czasem nie. Kurcze przedwczoraj współpracowałem z jednym Ratownikiem, ale niestety nie było za bardzo czasu na foty, bo inaczej bym jakiś dobry walkaround zrobił.

https://i.ytimg.com/vi/pRA51H5zGrY/maxresdefault.jpg

https://i.ytimg.com/vi/WsaO7uJNPcY/maxresdefault.jpg

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, alienus napisał:

Jeszcze parę linków tak by się nie pogubiło - to do kalek, to do zdjęć, to do malowania.

https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=23572

https://husarska.com/portfolio_page/eurocopter-ec135-coloring-design-for-polish-hems/

https://heli-scale-quality.de/Rotor-distance-305-to-350-mm/Eurocopter-EC-135-EC-635-Airbus-Helicopters-H135-1-18/EC-135-HEMS-SP-HXX-Decal-193-1-18::639.html

https://www.airplane-pictures.net/operator.php?pg=13&p=1122&order=screen_timestamp

Ostrze sobie zęby na maszynę co ma nad drzwiami z jednej strony takie coś- zgaduję że to chyba jakaś wyciągarka będzie 🤔

Screenshot_20220424-124943_Chrome.jpg.f8ae90838315e2dcedd728376a467792.jpg

Pozdrawiam 

To nie wyciągarka, a belka do podwieszeń.

Zwróć jeszcze uwagę, że w pierwszym okresie eksploatacji pod kadłubem były instalowane reflektory, które później zdemontowano. Natomiast jakiś czas później zainstalowano filtry przeciwpyłowe, co zmieniło trochę wygląd i malowanie śmigłowców.

A z tego co pamiętam, to pierwsze sześć śmigłowców różniło się od pozostałych układem wlotów NACA na kadłubie i sposobem wentylacji kabiny.

Edytowane przez Wojtek59
Uzupełnienie
  • Like 1
Napisano
5 godzin temu, alienus napisał:

Witam,

Pierwsze pociągnięcie skalpela się już wydażyło zatem donoszę że pacjent ma się puki co dobrze 😉 chciałem spróbować techniki opisanej przez @Mitrandir w jego warsztacie, i faktycznie - da się skalpelem drzwi wybrać. 

20220424_123727.thumb.jpg.86523d0874502d424bdc04b3331aaf09.jpg

Docelowo chcę mu wszystkie drzwi pootwierać, przednie z obu stron jak i tylne. Mam nadzieję że nie połamie tego maluszka przy tym. A jak wyjdzie to zobaczymy 😀

Pozdrawiam i miłej kawusi.

Paweł 

Ty uważaj, bo z tym przełamaniem to faktycznie nie problem... 🥶

Napisano (edytowane)

ec_135_3v.jpg

Może się przydać.

Jak na razie jest to jedyny, znany mi, rysunek Ec-135 z anteną radaru.

Edytowane przez Wojtek59
  • Thanks 1
Napisano

A żeby nie było że tylko gadam na forum i kawe popijam, to kolejne wycinanki wrzucam 😉 okienko też już wycięte w tylnych drzwiach - same drzwi jeszcze wymagają ekstrakcji. Nadal nie połamany 😉 

Pozdrawiam 

20220426_174430.thumb.jpg.15e74d5abc42f87d724d696ae04f3de6.jpg

• Like 1
Napisano

To jest filtr przeciwpyłowy.

A tu masz przed modyfikacją.

image.thumb.jpeg.f3d5d768760a01115944a0bb723471b4.jpeg

Napisano (edytowane)
29 minutes ago, Wojtek59 said:

To jest filtr przeciwpyłowy.

I helikoptery też na alergie cierpią, co za świat ! 🤣

Reasumując, najlepiej siatka fototrawiona by się na to chyba zdała 🤔

Edytowane przez alienus
Napisano

Znalazłem więcej na ten temat (część korespondencji z kolegą, sprzed kilku lat, zaraz po modyfikacji):

"...Na łopatach będzie od teraz zdarzał się RAL3020, zamiast RAL3024.

Po instalacji filtrów zmienia się również malowanie - próbka: (- nie mieści się ze względu na wielkość pliku)

Zmienia się układ tablicy (central panel).

Czasowo (albo i docelowo) będą demontowane dodatkowe reflektory LED spod kadłuba (z cross-tube płóz).... "

Ponieważ rysunki są objęte klauzulą, nie mogę ich tutaj zamieścić.

„Snorkle” – założone od SP-HXH – ze względu na przeniesienie chwytów powietrza typu NACA pod kadłub i pogorszeniem się wentylacji kabiny.

Analagicznie – od SP-HXB do SP-HXG – snorkli nie ma.

"...To niebieskie to nie tyle wlot do filtra,co sam filtr. Wcześniej miał kolor czerwonobrązowy, co w oglądzie dawało kolor buro-czarny lub buro-brązowy. Kolor pochodził od koloru oleju, którym nasącza się filtry. Ale wpadli na pomysł, żeby olej nie był zbyt trujący dla pasażerów, bo czasem z filtrów kapie i jest zasysany do silnika, a tam, poprzez upust sprężarki - używany do ogrzewania kabiny. Więc wymyślili "przyjazny" dla ludzi i barwią go na kolor soku z gumijagód. Stąd - niebieski. Jak denaturat.

Jak jest nówka sztuka, to przed pierwszym lotem nasączany jest olejem w kolorze niebieściutkim "jak w niebie". Potem w trakcie eksploatacji filtr jest caraz bardziej brudny i ten kolor również taki się robi, Po 300 FH filtr jest myty i od nowa nasaczany olejem - zatem historia się powtarza.

Logo wzór ma taki sam, ale jest gdzieindziej, bo tam, gdzie było w poprzednim malowaniu, teraz jest dziura(filtr). W tym malowaniu wypadło też logo Eurocoptera!!! Bo się niezmieściło.

Śmigłowiec pozbył się też Ice detection- nie ma go na przed prawym wlotem na wentylator chłodnicy oleju prawego silnika.

Ma też podwyższoną MTOW - z 2910na 2950 kg. Jeśli będziesz robił bardzo dokładny model, to taką informację zawiera 'placard' poniżej drzwi kokpitu po stronie pilota..."

Napisano (edytowane)

Kiedyś takie wycieczki organizowałem dla dzieci:

IMG_20181003_100722.jpg

Edytowane przez robertmodelarz
  • Like 3
Napisano
8 godzin temu, alienus napisał:

To jak by byla jeszcze kiedys taka impreza to ja bardzo chetnie z córeczką 😀 dzięki za zdjęcia, fantastyczne!

W Wrocławiu to wycieczek nie organizują z uwagi na to, że baza HEMS znajduje się na terenie Portu Lotniczego.  Ciężko tam się wchodzi- trzeba przejść normalną procedurę odprawy pasażerskiej.  Czasami organizują dni otwarte. Jeżeli potrzebne są jakieś dodatkowe fotki EC-ka to coś tam jeszcze poszukam. 

• Thanks 1
  • 2 weeks later...
Napisano

Coś tam dziubie 😉 nie umarło 😀 

Pierwsze przymiarki do rekonstrukcji dzióbka już zrobione (zaadoptowalem nie użyty zbiornik paliwa od p51 na te potrzeby 😉 ) oraz przednie drzwi już po wycięciu mniejszych otworów i w trakcie szpachlowania dziur po wypychaczach od strony wewnętrznej. 

Rysunki ec135 jakimi dysponuje do przymiarek w 1:72 to trochę bieda, ale wzbogaciłem je o potrzebne mi elementy by " złapać  kształt " modelu o umiejscowić brakujace elementy. Nawet rysunek z dokumentacji Airbusa sam w sobie nie trzyma wymiarów jakie podaje, no ale zgaduję że to rysunki tylko orientacyjne.

Pozdrawiam ,

Paweł 

20220510_192942.thumb.jpg.1f6bf2e0cffb8adee15400e76d95a214.jpg

Napisano
On 4/26/2022 at 6:36 PM, Wojtek59 said:

Nowy filtr ma taki kolor....

Razem z filtrem doszła jeszcze tutaj jakąś kratka. To też część filtra?

Screenshot_20220510-230557_Chrome.jpg

Napisano

Nie pamiętam. Może wyloty powietrza z chłodnic oleju przekładni ?

Tu chyba widać lepiej.

image.png.32379b7ba617ddfe9ea86ea80e891d65.png

• Thanks 1
Napisano (edytowane)

Okazuje się że ogon nie pasuje za bardzo do tego co na rysunkach i zdjęciach, tak więc z pół centymetra musiałem go zmniejszyć.

Po lewej rozmiar jak w modelu po prawej już poprawiony.

20220512_165325.thumb.jpg.b3a9434da79901252125b1749fcf62fa.jpg

w pierwszej próbie sie nie udało, więc zapas części już się przydał.

A tutaj po poprawkach na rysunku do przymiarek:

20220512_165424.thumb.jpg.ca6ee3954c78959092954d0317928d4d.jpg

Ta cześć od spodu (stabilizator?) Jeszcze do przeróbki bo też wymiarów nie trzyma.

[Edit] nowy z hipsu gotowy:

20220512_175450.thumb.jpg.4493872fcc722cfcd335fd9dc42fe556.jpg

W międzyczasie wycinanki w szkiełkach i spasowanie do wszystkich drzwiczek już zrobione i wyszło to tak:

20220512_170212.thumb.jpg.5d0652f7b762bbcf0e56059be011b352.jpg

pozdrawiam 

Paweł 

Edytowane przez alienus
Napisano
1 godzinę temu, alienus napisał:

Okazuje się że ogon nie pasuje za bardzo do tego co na rysunkach i zdjęciach, tak więc z pół centymetra musiałem go zmniejszyć.

Po lewej rozmiar jak w modelu po prawej już poprawiony.

20220512_165325.thumb.jpg.b3a9434da79901252125b1749fcf62fa.jpg

w pierwszej próbie sie nie udało, więc zapas części już się przydał.

A tutaj po poprawkach na rysunku do przymiarek:

20220512_165424.thumb.jpg.ca6ee3954c78959092954d0317928d4d.jpg

Ta cześć od spodu (stabilizator?) Jeszcze do przeróbki bo też wymiarów nie trzyma.

[Edit] nowy z hipsu gotowy:

20220512_175450.thumb.jpg.4493872fcc722cfcd335fd9dc42fe556.jpg

W międzyczasie wycinanki w szkiełkach i spasowanie do wszystkich drzwiczek już zrobione i wyszło to tak:

20220512_170212.thumb.jpg.5d0652f7b762bbcf0e56059be011b352.jpg

pozdrawiam 

Paweł 

Podziwiam wiarę w poprawność rysunków 😎

... zwłaszcza, że rysuje je człowiek, ktory nie jest nieomylny. Jak to mawiają rzecz ludzka :szampan1:

• Haha 1
Napisano (edytowane)

Nałożyłem najpierw pół przezroczyste zdjęcie na rysunek by sprawdzić czy z rzeczywistoscia się pokrywa 😀 👍

[edit] no i obrazek jak to wygląda takie nakładanie 😛 

wiadomo zdjecie ma zawsze lekkie zniekształcenie ale można wydedukować jak coś fundamentalnie jest nie ten teges z rysunkiem.

image.thumb.png.db559be3fd85d241ba7aea6d6b23071e.png 

Edytowane przez alienus
Napisano (edytowane)

Na warsztat poszedł wiatrak na ogonie.

Odchudziłem mu blaszki trzymające go do ogona oraz łopatki samego wiatraka, wszystko jakieś takie wielkie i kanciate było w modelu. Zredukowałem przynajmniej o połowę (pilniki iglaki). 

20220513_164018.thumb.jpg.b2b6fc2b9f0a33d67f224baeda000fee.jpg

Moje wnikliwe obserwacje dokumentacji i przmyślenia doprowadziły mnie do odkrywczego wniosku że w sumie to powinien się ten wiatrak kręcić, no i taki też kręcący się postanowiłem zrobić.  

Utoczyłem więc sobie 2mm wałek plastiku, potem połączyłem z kwadracikiem hipsu za pomoca CA... kwadracik na wałku trafił do uchwytu wiertarskiego i zamienił się po chwili w eleganckie i równiutkie kółko (wcześniej nie wpadłem na to by w ten sposób okrągłe elementy sobie wytwarzać, więc przyznaje sobie samolubnie odznakę "tokarz amator").  Z oryginalnego wiatraka zostały tylko łopatki na kółku które przewierciłem po środku na 2mm by pasowało do obudowy z ośką i tak oto mam wszystkie części gotowe do złożenia ruchomego wiatraka. Mała rzecz a cieszy. Rozwiązuje mi to również problem późniejszego malowania bo wiatrak (szary) i osołona (żółty) mają różne kolory a w takim miejscu ciężka sprawa dobrze to wymaskować by równą linię uzyskać.

Koniec gadania, słodka focia.

U góry model u dołu zapas do porównania. 

20220515_195656.thumb.jpg.03aefdba6e4699edea74af2acb167e64.jpg

Pozdrawiam 

Paweł

Edytowane przez alienus
  • Like 1
Napisano

Dzień dobry,

Dziś przy kawce poskładałem w całość ogon... potem była szpachla na łączeniach. Ciężko było z otworem na wiatrak, by to od środka przeszpachlować, ale się udało cienkimi paskami wyciętymi z gąbki ściernej.  Potem trasowanie od nowa linii na ognie oraz nitów oraz poprawki linii modelu. Doszła także ekstra antena i parę detali z tyłu ogona.  

Przy ogonie planuję jeszcze go trochę wypolerować no i będzie sobie już czekać na podkład, a ja wracam do kabiny.

image.thumb.png.fe18ac143d362f12b23426bcba5805a8.png

Pozdrawiam,

Paweł

• Like 2
Napisano (edytowane)

Ciekawostki o tym co się z tyłu na ogonie kręci:

https://pl.frwiki.wiki/wiki/Fenestron_(aéronautique)

Jakoś nie daje mi spokoju to śmigło, trochę ma środek za duży i za mało kulisty... No i brak kropeczki na środku daje po oczach 😀. Poprawić tego nie sposób z czesci z zestawu, jedyne wyjście to budowa wiatraka od zera. A czy się uda taki zbudować? Okaże się w następnym ekscytującym odcinku 😉

Edytowane przez alienus
Napisano

Zmniejszyłem średnicę osłony oraz ją bardziej wyobliłem (chyba nie ma takiego słowa), jak i też dodałem charakterystyczną dziurkę na środku.
Myślę że jest dużo lepiej i dużo bliżej oryginału.

image.thumb.png.3551adf653acecda8a813ab677516da6.png

Aaaa no tak, miałem robić wiatrak od zera 😉
... no więc już łopatki z blaszek zaczynałem strugać gdy pokonała mnie próba wykonania centralnej części
(szybki rysunek na kolanie by było wiadomo o ci mi się rozchodzi):

image.png.ad5da0de1e577a09340c90d118895447.png

Wydaje mi się że najprościej to by było zacząć od wałka 5.5mm i zrobić przez niego wszystkie 10 przewiertów na 0.5, potem wyciąć z niego plasterek 1.3mm z otworami i na końcu zrobić przewiert 2mm. Na koniec wkleić 10 blaszek pod kątem 45 stopni w otwory i gotowe. Tyle teorii, w praktyce odpadam na pierwszych przewiertach - chyba bez jakieś stabilnej stacji do precyzyjnego wiercenia lub ręki precyzyjnej jak u chirurga-zegarmistrza nie do zrobienia.  

Pozdrawiam,

Paweł