Skocz do zawartości

EC135 - Lotnicze Pogotowie Ratunkowe - 1:72 - Revell

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam wszystkich,

Zamrzyła mi się taka oto piękna maszyna latająca nad moim miastem :)

Nawet córcia zawołała "oooo tatooo takiego byś ulepił!".

No i obiecałem, a jak kazdy wie nie odmawia sie 6cio latce 😉

1163404.thumb.jpg.d17b0cb1a534565f53771e5df98b2234.jpg

Niestety nie wiem nawet od czego zacząć bo dotychczas to kleiłem to co w pudle, tak jak w instrukcji i wszystko było gotowe a tu już tak łatwo to już nie będzie. Zdjęć w sieci trochę jest więc tyle dobrze... 

Myślę że mam doczynienia z Eurocopterem 135 ale takich kalek to chyba nie dostanę nigdzie. Zrobić spróbuję, a wyjdzie co wyjdzie 😀

Pozdrawiam,

Paweł

Edytowane przez alienus
Napisano (edytowane)

Na forum jest wyszukiwarka która w kilka sekund znajdzie Tobie warsztat @Mitrandir które takie cudo tutaj już robił (1/72 Revell).

... 😶

Edytowane przez AdamDw
add
  • Thanks 1
Napisano

W skali 1/72 to kalki robił IPMS Świdnica, Bilmodel i Rotor Decals 

Napisano

Jak mogę to pomogę :szampan1:  ale kalki są raczej nie osiągalne. Wybór samego modelu bazowego też ma znaczenie, niestety kalki ze stencilami i uszczelkami do okien ma takie jak potrzeba tylko ten wojskowy swiss army.

Napisano (edytowane)

Tu masz zdjęcie

20191130_120928.jpg

Edytowane przez Wojtek59
  • Like 1
Napisano

Po pierwsze primo - mam dwa zestawy EC-135 Revela  na zbyciu, ino nie chce mi się lecieć "na pocztę".

Po drugie primo - jest na alledrogo

Napisano
16 minutes ago, Wojtek59 said:

Po pierwsze primo - mam dwa zestawy EC-135 Revela  na zbyciu, ino nie chce mi się lecieć "na pocztę".

Po drugie primo - jest na alledrogo

Czyli "niechce mi się, i poszukaj se". Dzięki za konstruktywnego posta 😀

Z pewnością sobie poszukam co trzeba i zamówię i bez takich rad.

Napisano

W jakiej skali będziesz dłubał ? 

janek.jpg

• Haha 1
Napisano

Zacznę od badań co jest dostępne na rynku. Myślałem o czymś większym niż 1/72 bo ciągle takie malutkie robiłem. Wszelkie decyzję obwieszcze 😀

Napisano

Jako że to będzie ten sam wiatrak tyle że po latach to chyba muszę go bardziej obić i pobrudzić 😉 

Myślę że 1/72 go zrobię... a powód dość prozaiczny - bo jeszcze coś widzę. Większe skalę sobie na starość zostawię 😀 

Napisano

Poszedłbym bardziej w tego bo na jego ramkach widzę więcej części, np. noże do rozcinania linii energetycznych nad i pod kokpitem.

https://www.scalemates.com/kits/revell-04986-airbus-helicopters-ec135-air-glaciers--975201

Dla mnie wygląda jakby ten glaciers miał jedną ramkę wiecej. Takie różnice na pierwszy rzut oka pomiędzy tym którym wystawiłeś, a prawdziwym zaznaczyłem na zdjęciu.

Dla mnie wychodzi na to, że ten w wersji glaciers jest dla nas lepszy.

IMG_20220417_223514.thumb.jpg.84d4d2f789c7d7e1ecdc315210314e15.jpg

Napisano

A ja trochę przewrotnie zaproponuję większy zestaw Revella bo jednak większy model to większe możliwości.... 😁

Standardowo przykładem niech będzie dzieło kolegi GEMa

Napisano (edytowane)
14 hours ago, leon said:

A ja trochę przewrotnie zaproponuję większy zestaw Revella bo jednak większy model to większe możliwości.... 😁

Standardowo przykładem niech będzie dzieło kolegi GEMa

No jaaaaa, obejrzalem glarię i tego się nie da odzobaczyć! Mogę się pokusić co najwyżej o karykaturę tego co tam zobaczyłem. Poszukam co w 1:32 jest dostępne. Kolega @DarkWing też niedawno coś w tym temacie kleił na forum, warsztat do przestudiowania. 

Pozdrawiam 

[Edit] w 1:32 to tylko tego idzie zostać  https://www.scalemates.com/pl/kits/revell-04982-eurocopter-ec135-heeresflieger--1119713

Edytowane przez alienus
Napisano

Dzień dobry,

Male co nieco już dojechało.

Także skala 1:72.

Wziąłem dwa różne i powybieram co bardziej pasuje, no i części zapasowe zawsze dobrze mieć po ręką.

20220421_100631.thumb.jpg.94d307613f4c5d8cac96d94829827c55.jpg

Również farbki zgodnie z rekomendacja kolegów co już zęby na tym zjedli.

20220421_100617.thumb.jpg.f00316fc0b5fa4a744022cf0465aef5d.jpg

Teraz trochę zdjęć jeszcze pozbieram, no i coś z kalkami muszę pomyśleć. Podzwonić , popisać...

A moze ktoś chociaż zdjęcie kalek zrobił przypadkiem by można je  było odtworzyć 🤔  zobaczymy co się znajdzie.

A na teraz pozdrawiam,

Paweł

Napisano (edytowane)
Cytat

EC135 - SP HXD Polish Medica Air Rescue

A dlaczego nie Lotnicze Pogotowie Ratunkowe? :hmmm:

Edytowane przez Grzes
  • alienus changed the title to EC135 - Lotnicze Pogotowie Ratunkowe - 1:72 - Revell
Napisano

Witam,

Pierwsze pociągnięcie skalpela się już wydażyło zatem donoszę że pacjent ma się puki co dobrze 😉 chciałem spróbować techniki opisanej przez @Mitrandir w jego warsztacie, i faktycznie - da się skalpelem drzwi wybrać. 

20220424_123727.thumb.jpg.86523d0874502d424bdc04b3331aaf09.jpg

Docelowo chcę mu wszystkie drzwi pootwierać, przednie z obu stron jak i tylne. Mam nadzieję że nie połamie tego maluszka przy tym. A jak wyjdzie to zobaczymy 😀

Pozdrawiam i miłej kawusi.

Paweł 

• Thanks 1
Napisano

To chyba ten sam co i po moim niebie lata czasem. No i to dodatkowy powód żeby tu zaglądać. 

Pozdrawiam.

Andrzej.