alienus Posted April 16 Share Posted April 16 (edited) Witam wszystkich, Zamrzyła mi się taka oto piękna maszyna latająca nad moim miastem Nawet córcia zawołała "oooo tatooo takiego byś ulepił!". No i obiecałem, a jak kazdy wie nie odmawia sie 6cio latce Niestety nie wiem nawet od czego zacząć bo dotychczas to kleiłem to co w pudle, tak jak w instrukcji i wszystko było gotowe a tu już tak łatwo to już nie będzie. Zdjęć w sieci trochę jest więc tyle dobrze... Myślę że mam doczynienia z Eurocopterem 135 ale takich kalek to chyba nie dostanę nigdzie. Zrobić spróbuję, a wyjdzie co wyjdzie Pozdrawiam, Paweł Edited April 22 by alienus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamDw Posted April 17 Share Posted April 17 (edited) Na forum jest wyszukiwarka która w kilka sekund znajdzie Tobie warsztat @Mitrandir które takie cudo tutaj już robił (1/72 Revell). ... Edited April 17 by AdamDw add 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek59 Posted April 17 Share Posted April 17 W skali 1/72 to kalki robił IPMS Świdnica, Bilmodel i Rotor Decals Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrandir Posted April 17 Share Posted April 17 Jak mogę to pomogę ale kalki są raczej nie osiągalne. Wybór samego modelu bazowego też ma znaczenie, niestety kalki ze stencilami i uszczelkami do okien ma takie jak potrzeba tylko ten wojskowy swiss army. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek59 Posted April 17 Share Posted April 17 (edited) Tu masz zdjęcie Edited April 17 by Wojtek59 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrandir Posted April 17 Share Posted April 17 30 minut temu, Wojtek59 napisał: Tu masz zdjęcie Dokładnie te. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek59 Posted April 17 Share Posted April 17 Po pierwsze primo - mam dwa zestawy EC-135 Revela na zbyciu, ino nie chce mi się lecieć "na pocztę". Po drugie primo - jest na alledrogo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alienus Posted April 17 Author Share Posted April 17 16 minutes ago, Wojtek59 said: Po pierwsze primo - mam dwa zestawy EC-135 Revela na zbyciu, ino nie chce mi się lecieć "na pocztę". Po drugie primo - jest na alledrogo Czyli "niechce mi się, i poszukaj se". Dzięki za konstruktywnego posta Z pewnością sobie poszukam co trzeba i zamówię i bez takich rad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamsky Posted April 17 Share Posted April 17 W jakiej skali będziesz dłubał ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alienus Posted April 17 Author Share Posted April 17 Zacznę od badań co jest dostępne na rynku. Myślałem o czymś większym niż 1/72 bo ciągle takie malutkie robiłem. Wszelkie decyzję obwieszcze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alienus Posted April 17 Author Share Posted April 17 Warsztat kolegi @Mitrandir odkopany: Jak i galeria! : 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrandir Posted April 17 Share Posted April 17 6 godzin temu, alienus napisał: Warsztat kolegi @Mitrandir odkopany: Jak i galeria! : Ale starocie zerknę do swoich zasobów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alienus Posted April 17 Author Share Posted April 17 Jako że to będzie ten sam wiatrak tyle że po latach to chyba muszę go bardziej obić i pobrudzić Myślę że 1/72 go zrobię... a powód dość prozaiczny - bo jeszcze coś widzę. Większe skalę sobie na starość zostawię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alienus Posted April 17 Author Share Posted April 17 Wygląda mi że to będzie chyba najświeższa wersja od Revella zgodnie ze scalemates: https://www.scalemates.com/pl/kits/revell-04939-airbus-helicopters-ec135-anwb--957493 Wyszło to w 2015 więc pewnie zaraz po tym jak @Mitrandir ulepił swojego Porównując ze zdjęciem dużo różnic nie widzę, choć pewnie jeszcze nie wiem na co patrzeć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vieh_san Posted April 17 Share Posted April 17 Poszedłbym bardziej w tego bo na jego ramkach widzę więcej części, np. noże do rozcinania linii energetycznych nad i pod kokpitem. https://www.scalemates.com/kits/revell-04986-airbus-helicopters-ec135-air-glaciers--975201 Dla mnie wygląda jakby ten glaciers miał jedną ramkę wiecej. Takie różnice na pierwszy rzut oka pomiędzy tym którym wystawiłeś, a prawdziwym zaznaczyłem na zdjęciu. Dla mnie wychodzi na to, że ten w wersji glaciers jest dla nas lepszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leon Posted April 17 Share Posted April 17 A ja trochę przewrotnie zaproponuję większy zestaw Revella bo jednak większy model to większe możliwości.... Standardowo przykładem niech będzie dzieło kolegi GEMa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrandir Posted April 17 Share Posted April 17 Jak już pisałem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alienus Posted April 18 Author Share Posted April 18 (edited) 14 hours ago, leon said: A ja trochę przewrotnie zaproponuję większy zestaw Revella bo jednak większy model to większe możliwości.... Standardowo przykładem niech będzie dzieło kolegi GEMa No jaaaaa, obejrzalem glarię i tego się nie da odzobaczyć! Mogę się pokusić co najwyżej o karykaturę tego co tam zobaczyłem. Poszukam co w 1:32 jest dostępne. Kolega @DarkWing też niedawno coś w tym temacie kleił na forum, warsztat do przestudiowania. Pozdrawiam [Edit] w 1:32 to tylko tego idzie zostać https://www.scalemates.com/pl/kits/revell-04982-eurocopter-ec135-heeresflieger--1119713 Edited April 18 by alienus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrandir Posted April 18 Share Posted April 18 Model jest, ale nie mam kalek... poszły do mojego 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alienus Posted April 21 Author Share Posted April 21 Dzień dobry, Male co nieco już dojechało. Także skala 1:72. Wziąłem dwa różne i powybieram co bardziej pasuje, no i części zapasowe zawsze dobrze mieć po ręką. Również farbki zgodnie z rekomendacja kolegów co już zęby na tym zjedli. Teraz trochę zdjęć jeszcze pozbieram, no i coś z kalkami muszę pomyśleć. Podzwonić , popisać... A moze ktoś chociaż zdjęcie kalek zrobił przypadkiem by można je było odtworzyć zobaczymy co się znajdzie. A na teraz pozdrawiam, Paweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alienus Posted April 21 Author Share Posted April 21 Takie kalki w zestawach się trafily: Oraz ekstra ramka z glaciera: Pozostałe ramki identyczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted April 21 Share Posted April 21 (edited) Cytat EC135 - SP HXD Polish Medica Air Rescue A dlaczego nie Lotnicze Pogotowie Ratunkowe? Edited April 21 by Grzes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alienus Posted April 21 Author Share Posted April 21 Jeszcze nie zmieniłem zaraz poprawę 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alienus Posted April 24 Author Share Posted April 24 Witam, Pierwsze pociągnięcie skalpela się już wydażyło zatem donoszę że pacjent ma się puki co dobrze chciałem spróbować techniki opisanej przez @Mitrandir w jego warsztacie, i faktycznie - da się skalpelem drzwi wybrać. Docelowo chcę mu wszystkie drzwi pootwierać, przednie z obu stron jak i tylne. Mam nadzieję że nie połamie tego maluszka przy tym. A jak wyjdzie to zobaczymy Pozdrawiam i miłej kawusi. Paweł 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted April 24 Share Posted April 24 To chyba ten sam co i po moim niebie lata czasem. No i to dodatkowy powód żeby tu zaglądać. Pozdrawiam. Andrzej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts