alienus Napisano 24 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Jeszcze parę linków tak by się nie pogubiło - to do kalek, to do zdjęć, to do malowania. https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=23572 https://husarska.com/portfolio_page/eurocopter-ec135-coloring-design-for-polish-hems/ https://heli-scale-quality.de/Rotor-distance-305-to-350-mm/Eurocopter-EC-135-EC-635-Airbus-Helicopters-H135-1-18/EC-135-HEMS-SP-HXX-Decal-193-1-18::639.html https://www.airplane-pictures.net/operator.php?pg=13&p=1122&order=screen_timestamp Ostrze sobie zęby na maszynę co ma nad drzwiami z jednej strony takie coś- zgaduję że to chyba jakaś wyciągarka będzie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 To ja dodam jeszcze link z LPR, bo go tu nie widzę, też sporo zdjęć: https://www.lpr.com.pl/pl/galeria/smiglowce/ec-135/ I jeszcze tutaj https://www.czerwonesamochody.com/categories.php?cat_id=32&sessionid=4r0k6j9s7tvjridtk1kklgss31 Tak to będzie ramię wyciągarki do opuszczania ratownika w trudnym terenie i ewakuacji poszkodowanego. Z tego co widzę to jest demontowalne, bo śmigła o tych samych nr rej. czasem na zdjęciach ją mają, a czasem nie. Kurcze przedwczoraj współpracowałem z jednym Ratownikiem, ale niestety nie było za bardzo czasu na foty, bo inaczej bym jakiś dobry walkaround zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, alienus napisał: Jeszcze parę linków tak by się nie pogubiło - to do kalek, to do zdjęć, to do malowania. https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=23572 https://husarska.com/portfolio_page/eurocopter-ec135-coloring-design-for-polish-hems/ https://heli-scale-quality.de/Rotor-distance-305-to-350-mm/Eurocopter-EC-135-EC-635-Airbus-Helicopters-H135-1-18/EC-135-HEMS-SP-HXX-Decal-193-1-18::639.html https://www.airplane-pictures.net/operator.php?pg=13&p=1122&order=screen_timestamp Ostrze sobie zęby na maszynę co ma nad drzwiami z jednej strony takie coś- zgaduję że to chyba jakaś wyciągarka będzie Pozdrawiam To nie wyciągarka, a belka do podwieszeń. Zwróć jeszcze uwagę, że w pierwszym okresie eksploatacji pod kadłubem były instalowane reflektory, które później zdemontowano. Natomiast jakiś czas później zainstalowano filtry przeciwpyłowe, co zmieniło trochę wygląd i malowanie śmigłowców. A z tego co pamiętam, to pierwsze sześć śmigłowców różniło się od pozostałych układem wlotów NACA na kadłubie i sposobem wentylacji kabiny. Edytowane 24 Kwietnia 2022 przez Wojtek59 Uzupełnienie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 5 godzin temu, alienus napisał: Witam, Pierwsze pociągnięcie skalpela się już wydażyło zatem donoszę że pacjent ma się puki co dobrze chciałem spróbować techniki opisanej przez @Mitrandir w jego warsztacie, i faktycznie - da się skalpelem drzwi wybrać. Docelowo chcę mu wszystkie drzwi pootwierać, przednie z obu stron jak i tylne. Mam nadzieję że nie połamie tego maluszka przy tym. A jak wyjdzie to zobaczymy Pozdrawiam i miłej kawusi. Paweł Ty uważaj, bo z tym przełamaniem to faktycznie nie problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 26 Kwietnia 2022 Share Napisano 26 Kwietnia 2022 (edytowane) Może się przydać. Jak na razie jest to jedyny, znany mi, rysunek Ec-135 z anteną radaru. Edytowane 26 Kwietnia 2022 przez Wojtek59 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 26 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2022 Piękny - super dzięki. Widzę że mój się trochę różni. Np to duże czarne to są oslony z siatki jakichs wylotów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 26 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2022 A żeby nie było że tylko gadam na forum i kawe popijam, to kolejne wycinanki wrzucam okienko też już wycięte w tylnych drzwiach - same drzwi jeszcze wymagają ekstrakcji. Nadal nie połamany Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 26 Kwietnia 2022 Share Napisano 26 Kwietnia 2022 To jest filtr przeciwpyłowy. A tu masz przed modyfikacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 26 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2022 (edytowane) 29 minutes ago, Wojtek59 said: To jest filtr przeciwpyłowy. I helikoptery też na alergie cierpią, co za świat ! Reasumując, najlepiej siatka fototrawiona by się na to chyba zdała Edytowane 26 Kwietnia 2022 przez alienus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 26 Kwietnia 2022 Share Napisano 26 Kwietnia 2022 Znalazłem więcej na ten temat (część korespondencji z kolegą, sprzed kilku lat, zaraz po modyfikacji): "...Na łopatach będzie od teraz zdarzał się RAL3020, zamiast RAL3024. Po instalacji filtrów zmienia się również malowanie - próbka: (- nie mieści się ze względu na wielkość pliku) Zmienia się układ tablicy (central panel). Czasowo (albo i docelowo) będą demontowane dodatkowe reflektory LED spod kadłuba (z cross-tube płóz).... " Ponieważ rysunki są objęte klauzulą, nie mogę ich tutaj zamieścić. „Snorkle” – założone od SP-HXH – ze względu na przeniesienie chwytów powietrza typu NACA pod kadłub i pogorszeniem się wentylacji kabiny. Analagicznie – od SP-HXB do SP-HXG – snorkli nie ma. "...To niebieskie to nie tyle wlot do filtra,co sam filtr. Wcześniej miał kolor czerwonobrązowy, co w oglądzie dawało kolor buro-czarny lub buro-brązowy. Kolor pochodził od koloru oleju, którym nasącza się filtry. Ale wpadli na pomysł, żeby olej nie był zbyt trujący dla pasażerów, bo czasem z filtrów kapie i jest zasysany do silnika, a tam, poprzez upust sprężarki - używany do ogrzewania kabiny. Więc wymyślili "przyjazny" dla ludzi i barwią go na kolor soku z gumijagód. Stąd - niebieski. Jak denaturat. Jak jest nówka sztuka, to przed pierwszym lotem nasączany jest olejem w kolorze niebieściutkim "jak w niebie". Potem w trakcie eksploatacji filtr jest caraz bardziej brudny i ten kolor również taki się robi, Po 300 FH filtr jest myty i od nowa nasaczany olejem - zatem historia się powtarza. Logo wzór ma taki sam, ale jest gdzieindziej, bo tam, gdzie było w poprzednim malowaniu, teraz jest dziura(filtr). W tym malowaniu wypadło też logo Eurocoptera!!! Bo się niezmieściło. Śmigłowiec pozbył się też Ice detection- nie ma go na przed prawym wlotem na wentylator chłodnicy oleju prawego silnika. Ma też podwyższoną MTOW - z 2910na 2950 kg. Jeśli będziesz robił bardzo dokładny model, to taką informację zawiera 'placard' poniżej drzwi kokpitu po stronie pilota..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 26 Kwietnia 2022 Share Napisano 26 Kwietnia 2022 Nowy filtr ma taki kolor: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Kwietnia 2022 Share Napisano 27 Kwietnia 2022 (edytowane) Kiedyś takie wycieczki organizowałem dla dzieci: Edytowane 17 Marca 2023 przez robertmodelarz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Kwietnia 2022 Share Napisano 27 Kwietnia 2022 (edytowane) CD... Edytowane 17 Marca 2023 przez robertmodelarz 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 27 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2022 To jak by byla jeszcze kiedys taka impreza to ja bardzo chetnie z córeczką dzięki za zdjęcia, fantastyczne! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Kwietnia 2022 Share Napisano 28 Kwietnia 2022 8 godzin temu, alienus napisał: To jak by byla jeszcze kiedys taka impreza to ja bardzo chetnie z córeczką dzięki za zdjęcia, fantastyczne! W Wrocławiu to wycieczek nie organizują z uwagi na to, że baza HEMS znajduje się na terenie Portu Lotniczego. Ciężko tam się wchodzi- trzeba przejść normalną procedurę odprawy pasażerskiej. Czasami organizują dni otwarte. Jeżeli potrzebne są jakieś dodatkowe fotki EC-ka to coś tam jeszcze poszukam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 10 Maja 2022 Autor Share Napisano 10 Maja 2022 Coś tam dziubie nie umarło Pierwsze przymiarki do rekonstrukcji dzióbka już zrobione (zaadoptowalem nie użyty zbiornik paliwa od p51 na te potrzeby ) oraz przednie drzwi już po wycięciu mniejszych otworów i w trakcie szpachlowania dziur po wypychaczach od strony wewnętrznej. Rysunki ec135 jakimi dysponuje do przymiarek w 1:72 to trochę bieda, ale wzbogaciłem je o potrzebne mi elementy by " złapać kształt " modelu o umiejscowić brakujace elementy. Nawet rysunek z dokumentacji Airbusa sam w sobie nie trzyma wymiarów jakie podaje, no ale zgaduję że to rysunki tylko orientacyjne. Pozdrawiam , Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 10 Maja 2022 Autor Share Napisano 10 Maja 2022 On 4/26/2022 at 6:36 PM, Wojtek59 said: Nowy filtr ma taki kolor.... Razem z filtrem doszła jeszcze tutaj jakąś kratka. To też część filtra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 Nie pamiętam. Może wyloty powietrza z chłodnic oleju przekładni ? Tu chyba widać lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 12 Maja 2022 Autor Share Napisano 12 Maja 2022 (edytowane) Okazuje się że ogon nie pasuje za bardzo do tego co na rysunkach i zdjęciach, tak więc z pół centymetra musiałem go zmniejszyć. Po lewej rozmiar jak w modelu po prawej już poprawiony. w pierwszej próbie sie nie udało, więc zapas części już się przydał. A tutaj po poprawkach na rysunku do przymiarek: Ta cześć od spodu (stabilizator?) Jeszcze do przeróbki bo też wymiarów nie trzyma. [Edit] nowy z hipsu gotowy: W międzyczasie wycinanki w szkiełkach i spasowanie do wszystkich drzwiczek już zrobione i wyszło to tak: pozdrawiam Paweł Edytowane 12 Maja 2022 przez alienus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 1 godzinę temu, alienus napisał: Okazuje się że ogon nie pasuje za bardzo do tego co na rysunkach i zdjęciach, tak więc z pół centymetra musiałem go zmniejszyć. Po lewej rozmiar jak w modelu po prawej już poprawiony. w pierwszej próbie sie nie udało, więc zapas części już się przydał. A tutaj po poprawkach na rysunku do przymiarek: Ta cześć od spodu (stabilizator?) Jeszcze do przeróbki bo też wymiarów nie trzyma. [Edit] nowy z hipsu gotowy: W międzyczasie wycinanki w szkiełkach i spasowanie do wszystkich drzwiczek już zrobione i wyszło to tak: pozdrawiam Paweł Podziwiam wiarę w poprawność rysunków ... zwłaszcza, że rysuje je człowiek, ktory nie jest nieomylny. Jak to mawiają rzecz ludzka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 12 Maja 2022 Autor Share Napisano 12 Maja 2022 (edytowane) Nałożyłem najpierw pół przezroczyste zdjęcie na rysunek by sprawdzić czy z rzeczywistoscia się pokrywa [edit] no i obrazek jak to wygląda takie nakładanie wiadomo zdjecie ma zawsze lekkie zniekształcenie ale można wydedukować jak coś fundamentalnie jest nie ten teges z rysunkiem. Edytowane 12 Maja 2022 przez alienus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 (edytowane) Na warsztat poszedł wiatrak na ogonie. Odchudziłem mu blaszki trzymające go do ogona oraz łopatki samego wiatraka, wszystko jakieś takie wielkie i kanciate było w modelu. Zredukowałem przynajmniej o połowę (pilniki iglaki). Moje wnikliwe obserwacje dokumentacji i przmyślenia doprowadziły mnie do odkrywczego wniosku że w sumie to powinien się ten wiatrak kręcić, no i taki też kręcący się postanowiłem zrobić. Utoczyłem więc sobie 2mm wałek plastiku, potem połączyłem z kwadracikiem hipsu za pomoca CA... kwadracik na wałku trafił do uchwytu wiertarskiego i zamienił się po chwili w eleganckie i równiutkie kółko (wcześniej nie wpadłem na to by w ten sposób okrągłe elementy sobie wytwarzać, więc przyznaje sobie samolubnie odznakę "tokarz amator"). Z oryginalnego wiatraka zostały tylko łopatki na kółku które przewierciłem po środku na 2mm by pasowało do obudowy z ośką i tak oto mam wszystkie części gotowe do złożenia ruchomego wiatraka. Mała rzecz a cieszy. Rozwiązuje mi to również problem późniejszego malowania bo wiatrak (szary) i osołona (żółty) mają różne kolory a w takim miejscu ciężka sprawa dobrze to wymaskować by równą linię uzyskać. Koniec gadania, słodka focia. U góry model u dołu zapas do porównania. Pozdrawiam Paweł Edytowane 15 Maja 2022 przez alienus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 16 Maja 2022 Autor Share Napisano 16 Maja 2022 Dzień dobry, Dziś przy kawce poskładałem w całość ogon... potem była szpachla na łączeniach. Ciężko było z otworem na wiatrak, by to od środka przeszpachlować, ale się udało cienkimi paskami wyciętymi z gąbki ściernej. Potem trasowanie od nowa linii na ognie oraz nitów oraz poprawki linii modelu. Doszła także ekstra antena i parę detali z tyłu ogona. Przy ogonie planuję jeszcze go trochę wypolerować no i będzie sobie już czekać na podkład, a ja wracam do kabiny. Pozdrawiam, Paweł 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 16 Maja 2022 Autor Share Napisano 16 Maja 2022 (edytowane) Ciekawostki o tym co się z tyłu na ogonie kręci: https://pl.frwiki.wiki/wiki/Fenestron_(aéronautique) Jakoś nie daje mi spokoju to śmigło, trochę ma środek za duży i za mało kulisty... No i brak kropeczki na środku daje po oczach . Poprawić tego nie sposób z czesci z zestawu, jedyne wyjście to budowa wiatraka od zera. A czy się uda taki zbudować? Okaże się w następnym ekscytującym odcinku Edytowane 16 Maja 2022 przez alienus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 17 Maja 2022 Autor Share Napisano 17 Maja 2022 Zmniejszyłem średnicę osłony oraz ją bardziej wyobliłem (chyba nie ma takiego słowa), jak i też dodałem charakterystyczną dziurkę na środku. Myślę że jest dużo lepiej i dużo bliżej oryginału. Aaaa no tak, miałem robić wiatrak od zera ... no więc już łopatki z blaszek zaczynałem strugać gdy pokonała mnie próba wykonania centralnej części (szybki rysunek na kolanie by było wiadomo o ci mi się rozchodzi): Wydaje mi się że najprościej to by było zacząć od wałka 5.5mm i zrobić przez niego wszystkie 10 przewiertów na 0.5, potem wyciąć z niego plasterek 1.3mm z otworami i na końcu zrobić przewiert 2mm. Na koniec wkleić 10 blaszek pod kątem 45 stopni w otwory i gotowe. Tyle teorii, w praktyce odpadam na pierwszych przewiertach - chyba bez jakieś stabilnej stacji do precyzyjnego wiercenia lub ręki precyzyjnej jak u chirurga-zegarmistrza nie do zrobienia. Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi