sdkfz Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 (edytowane) Witajcie! Na ukończeniu mam znowu 109-tkę. Model o niebo lepszy niż MasterCraft. Kupiony kilka lat temu. Leżał w szafce. Nadszedł jego czas. Załączam zdjęcia z tego co udało mi się wydłubać do tej pory. Niestety zgubiłem kokpit i fotel. No nic. Ma to być model do w miarę czystego sklejenia i pomalowania. Uwagi mile widziane. Wiem, że zepsułem łączenia kadłubu ze skrzydłami. Mogę to jakoś jeszcze poprawić? Edytowane 17 Kwietnia 2022 przez sdkfz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sdkfz Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2022 (edytowane) Jak przyklejacie tylne skrzydła, aby były równo? Edytowane 17 Kwietnia 2022 przez sdkfz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 Łączenie KADŁUBA ze skrzydłami możesz poprawić - delikatnie rozlamac ,dobrze dopasować na sucho, skleić ponownie. A z tylnym usterzeniem dobrze kombinujesz z odniesieniem do siatki na macie modelarskiej albo przedmiotów w prostopadłymi liniami/krawędziami w tle . I nie zgub więcej części, to model na tym skorzysta (zaopatrz się w woreczki strunowe - pękata paczka danego rozmiaru kosztuje kilka PLN , starcza na lata i jest gdzie drobne części wrzucać aby nie przenosiły się w inny wymiar dołączając do kokpitu 109tki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 18 Kwietnia 2022 Share Napisano 18 Kwietnia 2022 Nie ma czegoś takiego jak tylne skrzydełka to się nazywa usterzenie poziome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 18 Kwietnia 2022 Share Napisano 18 Kwietnia 2022 Stateczniki poziome zazwyczaj koryguję względem siebie na oko w odniesieniu do jakieś płaskiej równej powierzchni. 15 godzin temu, wuwumaster napisał: I nie zgub więcej części, to model na tym skorzysta (zaopatrz się w woreczki strunowe - pękata paczka danego rozmiaru kosztuje kilka PLN , starcza na lata i jest gdzie drobne części wrzucać aby nie przenosiły się w inny wymiar dołączając do kokpitu 109tki) Polecam również zamiast woreczków strunowych jakieś zamykane pudełko plastikowe do większych elementów, oraz pusty i czysty słoiczek po farbie, aby trzymać drobnicę w zamknięciu (ja używam pusty słoiczek 23ml po farbie Tamki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 18 Kwietnia 2022 Share Napisano 18 Kwietnia 2022 To ja jeszcze polobbuje trochę woreczki strunowe : są w różnych rozmiarach, tanie i dostępne od ręki (słoiczki są ok ale - trzeba zużyć farbę), no i są lekkie i miękkie - elementy w woreczkach można trzymać w pudełku po modelu. Słoiczki/pudełka po zapałkach/serkach etc są spoko dla jakichś delikatnych elementów przestrzennych, które mogłyby się połamać w miękkim woreczku np. dociśniętym instrukcją w pudełku. Pozdrawiam ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 18 Kwietnia 2022 Share Napisano 18 Kwietnia 2022 39 minut temu, wuwumaster napisał: (słoiczki są ok ale - trzeba zużyć farbę) No chyba każdy kiedyś jakąś farbę zużył, a przetrzymywanie elementów w słoiczku nie jest jednorazowe i na dobrą sprawę taki słoiczek starczy na zawsze (no chyba, że się go stłucze). Zaletą słoiczków też jest to, że trudniej go zgubić niż worek strunowy, i elementy w środku w przeciwieństwie do worków nie są narażone na przypadkowe wyginanie lub złamania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 20 Kwietnia 2022 Share Napisano 20 Kwietnia 2022 On 4/18/2022 at 1:47 PM, piotr2498 said: No chyba każdy kiedyś jakąś farbę zużył No to ja jeszcze nie ręką w górę. Jakoś tak z każdym latakiem przyjeżdżają ciągle nowe i nowe słoiczki i stoją teraz pactry, tamki, hataki, mr hobby h i c, citadele... co poszło nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carcrusher Napisano 21 Kwietnia 2022 Share Napisano 21 Kwietnia 2022 21 godzin temu, alienus napisał: No to ja jeszcze nie ręką w górę. Jakoś tak z każdym latakiem przyjeżdżają ciągle nowe i nowe słoiczki i stoją teraz pactry, tamki, hataki, mr hobby h i c, citadele... co poszło nie tak? ja również a co do pozycjonowania stateczników: widziałem kiedyś patent z podkładaniem pliczku tych małych karteczek typu sticky notes; są dostępne też takie bez kleju w plastikowym pojemniku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 22 Kwietnia 2022 Share Napisano 22 Kwietnia 2022 W dniu 18.04.2022 o 12:49, piotr2498 napisał: Polecam również zamiast woreczków strunowych jakieś zamykane pudełko plastikowe do większych elementów, oraz pusty i czysty słoiczek po farbie, aby trzymać drobnicę w zamknięciu (ja używam pusty słoiczek 23ml po farbie Tamki) A ja używam plastykowych pojemników zakręcanych lub zatrzaskiwanych po różnego rodzaju lekach, są różnej wielkości i mogą bezpiecznie pomieścić wszelkiej maści drobnicę. Ja naklejam na boczku jakąś taśmę i robię opis, żeby nie pomylić z jakiego modelu pochodzą dane części. Po skończeniu modelu zrywam taśmę, naklejam nową i opisuję kolejny model. Ot i cała filozofia. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi