Skocz do zawartości

Fairey Battle Mk.I - Airfix 1:72

Arghon

Rekomendowane odpowiedzi

Fairey Battle Mk.I
300. Dywizjon Bombowy
Anglia, sierpień 1940

Skala: 1:72
Producent: Airfix
Dodatki: własne
Podstawa: IKEA
Rok Budowy: 2022

DSC09360.thumb.JPG.e3923dfd399a2e88bc94704c2a8f8570.JPG

DSC09363.thumb.JPG.b1a16822267049147bcb75fb5802e224.JPG

DSC09366.thumb.JPG.5e40a413289c31f8f889b9283a1701f7.JPG

DSC09369.thumb.JPG.e467d809351d6f756949fed087229c88.JPG

DSC09374.thumb.JPG.59f2122ad6732938c2bc8c950366897d.JPG

DSC09375.thumb.JPG.427faf32483c04d59a9970447b67cb95.JPG

Edytowane przez Arghon
podmiana zdjęć
  • Like 11

Wielki PLUS za temat (szachownica) i za wykon. 

Trochę razi wykończenie powierzchni sterowych, tzn stery kierunku i wysokości są nieoddzielone natomiast lotki trochę takie nienaturalne zwłaszcza prawa wygląda jakby miała za chwilę odpaść. Ale ogólnie odbiór jak z takiego zabytku OK 👍

Cóż, pozostaje czekać na nową wersje Airfixa, mieć nadzieję że wydadzą.

• Like 1

Eleganckie wykonanie, czyste, przyjemne dla oka 👍

Natomiast dobrze widoczny w całej okazałości dramat wiekowego zestawu wyjściowego, składałem ostatnio starego Defianta to wyglądało to podobnie, dla mnie argument za wybiciem z głowy udziału w licytacjach szalonych cen za ten zestaw i cierpliwe czekanie na nowe opracowanie tej przyjemnej maszyny (ktoś coś ostatnio wspominał w nowościach o nowym Battle🤔)

Pozdrawiam!

ww

• Like 1

W dniu 22.04.2022 o 20:28, jmx62 napisał:

Wielki PLUS za temat (szachownica) i za wykon. 

Trochę razi wykończenie powierzchni sterowych, tzn stery kierunku i wysokości są nieoddzielone natomiast lotki trochę takie nienaturalne zwłaszcza prawa wygląda jakby miała za chwilę odpaść. Ale ogólnie odbiór jak z takiego zabytku OK 👍

Cóż, pozostaje czekać na nową wersje Airfixa, mieć nadzieję że wydadzą.

Gdybym miał oddzielić stery kierunku i wysokości, to musiałbym wykonać je od podstaw, ponieważ mają całkowicie nieprawidłowy kształt. Do tego wielkość skrzydeł itd. itd. Prościej byłoby zrobić cały model od postaw. Prawa lotka jest przesunięta w dół, nie odpadnie, spokojnie.

FRROM ma wypuścić nowy model.
Jest wiele modeli Airfixa, które zostały do zaktualizowania, też mam nadzieję, że go zrobią, gdyż kolekcja samolotów z szeroko pojętej Bitwy o Anglię ma składać się wyłącznie z modeli Airfixa.

W dniu 22.04.2022 o 23:01, wuwumaster napisał:

Eleganckie wykonanie, czyste, przyjemne dla oka 👍

Natomiast dobrze widoczny w całej okazałości dramat wiekowego zestawu wyjściowego, składałem ostatnio starego Defianta to wyglądało to podobnie, dla mnie argument za wybiciem z głowy udziału w licytacjach szalonych cen za ten zestaw i cierpliwe czekanie na nowe opracowanie tej przyjemnej maszyny (ktoś coś ostatnio wspominał w nowościach o nowym Battle🤔)

Pozdrawiam!

ww

Cóż, Janusze Modelarstwa bawią się "bizmezmenów" 😛

Czekam na FRROM.

W dniu 22.04.2022 o 23:37, Baas ArK napisał:

Jestem na TAK! :super:

Zasadniczo bez uwag, a tylko pytania:

1) ciąłeś kabinę? Bo druga sekcja trochę za bardzo odstaje;

2) czy światła pozycyjne na spływach płatów mają być białe, a nie w kolorach sygnałowych?

1. Nie, kabina jest w czterech częściach. Niestety jest bardzo słabej jakości, co widać na zdjęciach. Niestety nie ma zamienników vacu.
2. Tak wyczytałem w monografii. One ogólnie powinny wyglądać inaczej. W środku powinna być kolorowa żarówka, a dookoła przezroczysty klosz (Jak w Hurricane).

Edytowane przez Arghon