Jump to content

[Mistercraft-Galeria] PZL P.7a - egzemplarz testowy. Zima 1933/34 ITBL.

Kolekcjoner WP
 Share

Recommended Posts

Po krótkiej budowie ukończyłem wczoraj model PZL P.7a w dość nietypowym malowaniu. Wg mnie srebrny przód kadłuba i elementów silnika, to była próba przetestowania francuskiego wzoru kamuflażu.

Model przyjemny w budowie i łatwy w montażu. Mistercraft zaskoczył mnie dwoma jednakowymi ramkami w pudełku. Z tego względu użyłem części elementów z zestawu ZTS Plastyk.

Jedynym problemem była kruchość plastiku. Podczas wycinania zastrzałów stateczników poziomych jeden z nich pękł na pół i w ułamku sekundy usłyszałem jak odbija się od ściany w drugim końcu pokoju :szczerbol:. Na szczęście z pomocą przyszło IBG, które do swoich P.11 dodaje fototrawione zastrzały i to je wykorzystałem, po lekkim docięciu. Użyłem również fototrawionych rozpórek podwozia (te linki, nie wiem jak to się fachowo nazywa :) ). Kalkomanie to mix ZTS Plastyk, a dolne wziąłem z arkusza szachownic od Techmodu. 

Podsumowując. Model przyjemny. Polecam na weekendzik.

PZL P.7a 

Testy zimowe w ITBL 1933/34

nr 6.27

1/72

ZTS Plastyk/ Mistercraft

02-1-1.jpg.3a6e8e45fa5fa45a3fc89b6574589b61.jpg

52039526123_7f95f577f2_h.jpg

52039526368_c47162f3e8_h.jpg

52038432662_600f3db2f4_h.jpg

52039526298_57066a1277_h.jpg

52039526218_935d7efe64_h.jpg

52039476741_0af4889490_h.jpg

link do warsztatu: 

Edited by Kolekcjoner WP
  • Like 5

32 minuty temu, kopernik napisał:

Wielki plus za przełamanie monotonii naszych malowań !!! 

Odkąd znalazłem ten egzemplarz P.7a od razu postanowiłem, że muszę mieć jego model. A jest to już mój 9 Puławszczak. W tym roku planuję jeszcze skleić P.11g i P.11c w kolejnym nietypowym malowaniu, czyli Łaciatą 3 od Arma Hobby.

A jeśli chodzi o nietypowe malowania to zostają jeszcze malowania z manewrów, gdzie czasem cały tył kadłuba malowano na biało. Może w przyszłości skleję jakiś samolot z białym tyłem.

• Like 1

21 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał:

A jeśli chodzi o nietypowe malowania to zostają jeszcze malowania z manewrów, gdzie czasem cały tył kadłuba malowano na biało. Może w przyszłości skleję jakiś samolot z białym tyłem.

Mówisz o tym?

g10.jpg

• Like 1