Jump to content

BMP 1 AM Basurmanin na Ukrainie

chorąży
 Share

Recommended Posts

Założyłem wątek, nie wiem, może zbyt szczegółowy, ale w związku z tym, ze zdjęcia "znikają" może komuś się przydają. Decyzja Ogółu czy potrzebne, w razie ustalenia, że zbędny to prośba do Admina o usuniecie.

I zła informacja dla Modelarzy, na "pierwszy rzut oka tego pojazdu nie da sie zbudować z Trumpeterowskiego zestawu, gdyż ten wyposażony jest w wieżę z w uproszczeniu btr80a a nie z btr82a..

bmp1am.jpeg

Rosyjskie-BMP-1AM-Basurmanin-juz-na-froncie.webp

Edited by chorąży

1 minutę temu, bulik58 napisał:

Nie wiem czy dobrze rozumie iz model otrzymal wieze z BTR-80A a pojazd rzeczywisty z BTR-82A?. 

Chyba tak. 

Na rozkładzie mamy już 7 zniszczonych/opuszczonych wozów z - podobno - 20 wyprodukowanych. 

k87.jpg

6899.png

d4.jpg

dc.jpg

6h6h.jpg

On 5/29/2022 at 8:59 AM, chorąży said:

Założyłem wątek, nie wiem, może zbyt szczegółowy, ale w związku z tym, ze zdjęcia "znikają" może komuś się przydają. Decyzja Ogółu czy potrzebne, w razie ustalenia, że zbędny to prośba do Admina o usuniecie.

I zła informacja dla Modelarzy, na "pierwszy rzut oka tego pojazdu nie da sie zbudować z Trumpeterowskiego zestawu, gdyż ten wyposażony jest w wieżę z w uproszczeniu btr80a a nie z btr82a..

Hmm, nie jestem przekonany co do nazwy - BMP 1 AM Basurmanin. Według Izvestia to... BRM-1K (zmodernizowany).  https://iz.ru/1342497/2022-05-31/uralvagonzavod-otpravil-vs-rf-modernizirovannye-razvedyvatelnye-mashiny

Hmm, nie jestem przekonany co do nazwy - BMP 1 AM Basurmanin. Według Izvestia to... BRM-1K (zmodernizowany).  https://iz.ru/1342497/2022-05-31/uralvagonzavod-otpravil-vs-rf-modernizirovannye-razvedyvatelnye-mashiny

Ja też, dlatego założyłem ten wątek :) nazwę wziąłem z Trumpeter-owskiego pudełka. Może kiedyś w przyszłości wydłubię sobie taki model, dlatego z ciekawością śledzę ten wątek, Terminator-owy z tego samego powodu zresztą też...

• 1 month later...

Tak zacząłem się interesować i to co wypuścił trumpeter to owszem Basurmanin ale w wersji rozwojowej. Żeby zrobić z niego finalną czyli np taką jak jest używany na Ukrainie to musimy rzeźbić wieże na taką jak w btr-82.  Więc albo kupić niedostępny zestaw miniarm, opracować i druknąć samemu albo wyrzeźbić.  Jak ktoś potrzebuje wieży to mogę pomóc :) Ja już dla siebie mam :)

IMG_20220712_083616.jpg

• Like 1