Skocz do zawartości

Letnia ofensywa Hobby Bossa

Kukuruźnik

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 107
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

A co Wy na to:

http://ipmsphilippines.com/v3/index.php?option=com_content&view=article&id=66:hobby-boss-lands-a-winner-with-its-148-tbf-1c-avenger&catid=3:test-shot-reviews&Itemid=28

Bo ja jestem 'lekko' zaskoczony. Przecież Accurate Miniatures wciąż jest jednym z najładniejszych modeli (w ogóle) i szczerze mówiąc wątpię, żeby ten był lepszy. Ceną też chyba nie będą konkurować z AM, bo HobbyBoss'y w 1/48 są drogie jak cholera.

Witam.

Z opisu wynika , że produkt Hobby Bossa ma plusy w stosunku do AM. Przede wszystkim -mechanizm składania skrzydeł - można je zrobić złozone prosto z pudła ; dzielona kabina i o wiele więcej do podwieszenia . Do tego nie wygląda na jakościowo gorszy od AM , jak dorzucą dużą kalkę z różnorodnymi malowaniami - to przebiją AM .

Inna rzecz , ze mogliby zrobić coś oryginalnego , np. Devastatora , który zastąpiłby wysłużony zastaw Monogram .

Pozdrawiam.

A co Wy na to:

HobbyBoss'y w 1/48 są drogie jak cholera.

Modele tej firmy kupowane w Hong Kongu przy dzisiejszym kursie dolara to jedne z najtańszych w tej skali. Pamiętać trzeba też o stosunku cena/jakość który to stawia je na wysokim miejscu.

A co Wy na to:

HobbyBoss'y w 1/48 są drogie jak cholera.

Modele tej firmy kupowane w Hong Kongu przy dzisiejszym kursie dolara to jedne z najtańszych w tej skali. Pamiętać trzeba też o stosunku cena/jakość który to stawia je na wysokim miejscu.

Tanie to one są jak sobie je kupimy sami na Wschodzie. Choć trzeba doliczyć koszt przesyłki z Chin. Ale jak ja widziałem model Raffale w naszych sklepach za grubo powyżej 100, to raczej nie jest tanio.

Tanie to one są jak sobie je kupimy sami na Wschodzie. Choć trzeba doliczyć koszt przesyłki z Chin. Ale jak ja widziałem model Raffale w naszych sklepach za grubo powyżej 100, to raczej nie jest tanio.

Tanio, to może być pojęcie względne Przykładowo od jakiegoś czasu mam ochotę na Mirage III CJ w 1:48. W model-manii można go mieć już za około 60 zł, a z LuckyModel za około 29$ z przesyłką. Jak widać zamawiać ten jeden konkretny model ze wschodu, to nie bardzo jest sens. Ale Rafale można mieć za niecałe 43$ (z przesyłką). Tak więc mocno zależy to od modelu. Generalnie modele w 1:48 chyba aż takie drogie nie są (nawet jak kupujemy je u nas) Podejrzewam, że Rafale jest taki drogi, z uwagi, że to nowość. Przykładowo Avenger, o którym Avi informował, kosztuje w LuckyModel aż prawie 40$ + przesyłka. Ciekawe za ile będzie można kupić go w Polsce...

????!!!!!

Ja w temacie Mi-8T.....

Kupiłem ten model, ale po skonfrontowaniu z dostępnymi materiałami wynika, że to rasowy....Mi-17. pozbawiony jedynie uzbrojenia i belek podwieszeń.

Jeśli ktoś może utwierdzić mnie w przekonaniu, że jednak się mylę niech to zrobi natychmiast, zanim kupię polskie kalki.

????!!!!!

Ja w temacie Mi-8T.....

Kupiłem ten model, ale po skonfrontowaniu z dostępnymi materiałami wynika, że to rasowy....Mi-17. pozbawiony jedynie uzbrojenia i belek podwieszeń.

Tak. Masz racje. I to wersja z powiększonymi zbiornikami paliwa. Z tego co wiem w polsce latały(latają) maszyny w tej wersji z nr 602,603,606,608 i w lotnictwie marynarki 5528. Zeby nie było tak łatwo to w modelu trzeba zrobić harakterystyczne przewężenie na prawym zbiorniku w miejscu przejścia zbiornika właściwego w osłone instalacji klimatyzacyjnej co pokazuje zdjęcie ab8b3dc4cc40d030m.jpg

Druga mała przeróbka to klapka zamykająca gniazda zasilania lotniskowego z lewej strony przedniej części kadłuba. W modelu są dwa wejścia jak w mi-8 ,natomiast w mi-17 jest jedna.15c9ed93d5315ef7m.jpg

Klapka moim zdaniem nieprzeszkadza bo dzwi i tak chyba zrobisz otwarte więc widać jej nie będzie. Co do żaluzji to co ty chcesz przerabiać? Jest tak jak być powinno ,oczywiście jeśli gadem jest 5528. Tak kumam ,chociaż mogę się mylić. A wracając do nazwy zestawu jako Mi-8 to morze być tak że w Rosji niema takiej nazwy jak MI-17. To jest kod handlowy produktu zwanego Mi-8 MTV który idzie (szedł ) na eksport do krajów zaprzyjażnionych Wielkiego Brata ale ta nazwa jakoś się tak przyjęła i tak zostało do dziś .Przypuszczam ze u chinców też nie było Mi-17 tylko MI-8 i ztad to zamieszanie.

Jakby niebyło to modelik jest super i już.

Faktycznie, gad z Marynarki ma żaluzje poziome, takie jak w modelu.

Pisząc o tych żaluzjach patrzyłem na rysunek porównawczy Mi8 i Mi17 z numeru 27 "Lotnictwa z szachownicą". Może ten element był różny w różnych seriach produkcyjnych.

Tak czy siak robię tego morskiego z "oczami" więc nie ma problemu. Te oczy wyglądają kapitalnie i wnoszą trochę życia w ten szary mundurek

• 2 weeks later...

Witam. Kabinka wygląda niezle.Po malowaniu kabiny widzę że będzie to coś zmodyfikowanego ostatnio. Coś z nr 739,735,732, bo malowanie typowe pod gogle noktowizyjne a z tego co wiem to egzemplarze z tymi nr burtowymi są narazie zmodyfikowane do tego standardu.Mówię oczywiście o śmigłowcach polskich. No chyba że robisz coś nie polskiego. Pchaj temat dalej a ja kibicuje. Az tobie zazdroszcze bo wiem ze wtym modelu wszystko pasi jak ulał a ja męcze sokoła z AJ Model. Normalnie rzeznia, masakra, ale się zawziołem żeby go zrobić.

Pozdrawiam

A może takiego

hindbritpole.jpg

PZDR

Konrad, przestań mącić ludziom w głowach

Kolega chce zrobić porządnego, jak pan bóg przykazał, Rosjanina lub Irakijczyka, a Ty wyjeżdżasz z takim czymś... NIE NADA!

A poza tym nie kracz, bo wykraczesz... Jeszcze 'busz' najedzie Iran, a znając geniusz naszego 'kartofla' to na bank się tam wpakujemy

I bedzie lipa do kwadratu

ps.: do TomaszDudek - zmień ten obrazek w podpisie bo to przegięcie z tą wielkością!!!!!!!!!!!!!!