greatgonzo Napisano 23 Czerwca 2022 Share Napisano 23 Czerwca 2022 Chodzi o broń strzelecką, ale kojarzy mi się ona bardziej z tym działem forum, niż z jakimkolwiek innym. Mąż wcześniej wrócił z Sochaczewa Z browningiem w dłoni nagle wpadł i zbladł To jest fragment piosenki Jeremiego Przybory To było tak, z Kabaretu Starszych Panów. Czy jest możliwość określić o jaki Browning może tu chodzić? Nie w sensie, by wywoływać ducha autora, ale może da się to przyszpilić z jakimś prawdopodobieństwem jaką broń tej firmy mógł mieć na myśli poeta w Polsce w 1962 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 24 Czerwca 2022 Share Napisano 24 Czerwca 2022 Cześć! Myślę, że coś takiego: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pistolet_Browning_HP Patrząc na podobieństwo i pokrewieństwo tej broni do takich konstrukcji jak Colt 1911 albo VIS, to myślę, że można przyjąć, że każdy pistolet nie-Luger (parabelka), nie-Mauser mógł być w tamtych czasach nazywany Browningiem. Pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 24 Czerwca 2022 Share Napisano 24 Czerwca 2022 Raczej taki: Pistolet Browning FN mod. BABY kal. 6,35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2022 Ponieważ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 24 Czerwca 2022 Share Napisano 24 Czerwca 2022 1 godzinę temu, greatgonzo napisał: Ponieważ? Ponieważ bardziej pasuje do Kabaretu Starszych Panów niż kopyto z postu powyżej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2022 Prawda, ale czy to się przekłada na popularność modelu w tamtych czasach na tyle dużą, by rzecz mogła przyjść do głowy poecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 24 Czerwca 2022 Share Napisano 24 Czerwca 2022 Owszem, jest taka możliwość. https://pl.wikipedia.org/wiki/Nabój_6,35_×_15,5_mm_Browning https://pl.wikipedia.org/wiki/Pistolet_Browning_Baby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 24 Czerwca 2022 Share Napisano 24 Czerwca 2022 Mnie osobiście kojarzy się ten fragment piosenki z rewolwerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Lipca 2022 Autor Share Napisano 4 Lipca 2022 Dzięki za info, panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 28 Lipca 2022 Share Napisano 28 Lipca 2022 (edytowane) Przepraszam z odgrzanie zamkniętego (z punktu autora) tematu, ale mam mały update. Otóż jak gdzies czytałem, Browningi różnych modeli były przed wojną tak rozpowszechnione, że w Polsce każdy mniejszy pistolet samopowtarzalny nazywano popularnie "brauningiem". Na takiej samej zasadzie jak kiedyś piecyk gazowy to był "junkers", odkurzacz - "elektroluks", sportowe buty "adidasy" itp. Dlatego sądzę, że w 1962r Jeremi Przybora mógł nie mieć na myśli żadnego konkretnego typu ani modelu pistoletu. Nb. pamiętam z dzieciństwa, że "kolt" był dla nas nazwą każdego rewolweru. Edytowane 28 Lipca 2022 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi