podciech Napisano 6 Lipca 2022 Share Napisano 6 Lipca 2022 (edytowane) Witam serdecznie Dziś nie typowo jak dla mnie . Dokładnie rok temu razem z kolegą Piotrem Kozłowskim (WAMOS) postanowiliśmy zrobić trudny , rzadko spotykany projekt a mianowicie dźwig EDK 80 razem z wagonem ochronnym 401z . Model z założenia porusza się za pomocą sterowania DCC natomiast praca dźwigu RC . Moim zadaniem było zbudowanie jak najwierniejszych modeli , natomiast do Piotra należała cała elektronika i kalkomanie . Wspomnę że było to nie lada wyzwanie . Jedno ze zdjęć pokazuje skale wielkości jednego z problemu jaki trzeba było pokonać . Na zdjęciu widać pada , odbiornik i górę podwozia. Do budy o wymiarach 4x 3,5 x2.5cm wysokości trzeba było zmieścić odbiornik , 3 silniczki . 3 przekładnie ,dekoder sterujący wszystkim , głośniczek , bębenki , kondensator .Modele powstały na podstawie dokumentacji zdjęciowej . Oryginalny wagon piko 401z został całkowicie przerobiony natomiast dźwig prawie w całości zbudowany jest z plastiku . Z oryginalnego modelu który jest do zbudowania z elementów foto trawionych ale niestety posiada błędy , wykorzystałem raptem kilka części . Model przedstawia prawdziwy dźwig z przydziałem ZNTK Oleśnica oraz wagon z przydziałem Ostrów WLKP, które można zobaczyć na filmie https://www.youtube.com/watch?v=aQl6NTiIOiY Model wyposażony jest w: dekoder jazdy oraz dźwięku ESU 58412 z gniazdem dekodera, oświetlenie kabiny oraz pulpitu,4 silniki sterujące jazdą dźwigu, poruszaniem wieży, ramienia oraz haku, unikatowe dźwięki stworzone typowo na potrzeby projektu ,gniazda kinematyki , sprężynujące zderzaki Weinerta , ruchome imitacje sprzęgów Weinerta Możecie zobaczyć również działanie dźwigu na dwóch filmach: funkcje dźwiękowe I jazda https://www.youtube.com/watch?v=Q0hh2nwqPQw podnoszenie I ładowanie ładunków https://www.youtube.com/watch?v=-ZY9prMrYwo Pozdrawiam Edytowane 8 Lipca 2022 przez podciech 19 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 7 Lipca 2022 Share Napisano 7 Lipca 2022 Chylę czoło przed waszymi umiejętnościami. Całość prezentuje się niesamowicie Gratuluję świetnego modelu. Masz może filmik prezentujący działanie tego zestawu? Chętnie podglądnąłbym jak to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 7 Lipca 2022 Share Napisano 7 Lipca 2022 To już nie jest modelarstwo. To jest zegarmistrzowska robota!!! Szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Lipca 2022 Share Napisano 7 Lipca 2022 (edytowane) ło Panie.... aż mi buty spadły słowa są zbędne EDIT --------------- mam tylko pytanie czemu taka nietypowa skala 1/87 ? Edytowane 7 Lipca 2022 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 7 Lipca 2022 Share Napisano 7 Lipca 2022 Mistrzostwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podciech Napisano 7 Lipca 2022 Autor Share Napisano 7 Lipca 2022 Bardzo dziękuję koledzy . Jeżeli chodzi o filmiki są dwa linki do nich podałem w opisie na samym końcu . Natomiast skala taka bo jest to naj popularniejsza podziałka w modelarstwie kolejowym czyli H0 1/87 . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 8 Lipca 2022 Share Napisano 8 Lipca 2022 (edytowane) Totalny odjazd. Super. Edytowane 8 Lipca 2022 przez Endrju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 27 Sierpnia 2022 Share Napisano 27 Sierpnia 2022 Niesamowite. piękna kolorystyka, detaliki - jubilerska robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podciech Napisano 28 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2022 Bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi