podciech Napisano 6 Lipca 2022 Napisano 6 Lipca 2022 (edytowane) Witam serdecznie Dziś nie typowo jak dla mnie . Dokładnie rok temu razem z kolegą Piotrem Kozłowskim (WAMOS) postanowiliśmy zrobić trudny , rzadko spotykany projekt a mianowicie dźwig EDK 80 razem z wagonem ochronnym 401z . Model z założenia porusza się za pomocą sterowania DCC natomiast praca dźwigu RC . Moim zadaniem było zbudowanie jak najwierniejszych modeli , natomiast do Piotra należała cała elektronika i kalkomanie . Wspomnę że było to nie lada wyzwanie . Jedno ze zdjęć pokazuje skale wielkości jednego z problemu jaki trzeba było pokonać . Na zdjęciu widać pada , odbiornik i górę podwozia. Do budy o wymiarach 4x 3,5 x2.5cm wysokości trzeba było zmieścić odbiornik , 3 silniczki . 3 przekładnie ,dekoder sterujący wszystkim , głośniczek , bębenki , kondensator .Modele powstały na podstawie dokumentacji zdjęciowej . Oryginalny wagon piko 401z został całkowicie przerobiony natomiast dźwig prawie w całości zbudowany jest z plastiku . Z oryginalnego modelu który jest do zbudowania z elementów foto trawionych ale niestety posiada błędy , wykorzystałem raptem kilka części . Model przedstawia prawdziwy dźwig z przydziałem ZNTK Oleśnica oraz wagon z przydziałem Ostrów WLKP, które można zobaczyć na filmie https://www.youtube.com/watch?v=aQl6NTiIOiY Model wyposażony jest w: dekoder jazdy oraz dźwięku ESU 58412 z gniazdem dekodera, oświetlenie kabiny oraz pulpitu,4 silniki sterujące jazdą dźwigu, poruszaniem wieży, ramienia oraz haku, unikatowe dźwięki stworzone typowo na potrzeby projektu ,gniazda kinematyki , sprężynujące zderzaki Weinerta , ruchome imitacje sprzęgów Weinerta Możecie zobaczyć również działanie dźwigu na dwóch filmach: funkcje dźwiękowe I jazda https://www.youtube.com/watch?v=Q0hh2nwqPQw podnoszenie I ładowanie ładunków https://www.youtube.com/watch?v=-ZY9prMrYwo Pozdrawiam Edytowane 8 Lipca 2022 przez podciech 19 3 Cytuj
Juffre Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 Chylę czoło przed waszymi umiejętnościami. Całość prezentuje się niesamowicie Gratuluję świetnego modelu. Masz może filmik prezentujący działanie tego zestawu? Chętnie podglądnąłbym jak to działa Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 To już nie jest modelarstwo. To jest zegarmistrzowska robota!!! Szacun Cytuj
M.A.V. Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 (edytowane) ło Panie.... aż mi buty spadły słowa są zbędne EDIT --------------- mam tylko pytanie czemu taka nietypowa skala 1/87 ? Edytowane 7 Lipca 2022 przez M.A.V. Cytuj
podciech Napisano 7 Lipca 2022 Autor Napisano 7 Lipca 2022 Bardzo dziękuję koledzy . Jeżeli chodzi o filmiki są dwa linki do nich podałem w opisie na samym końcu . Natomiast skala taka bo jest to naj popularniejsza podziałka w modelarstwie kolejowym czyli H0 1/87 . Pozdrawiam Cytuj
Endrju Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 (edytowane) Totalny odjazd. Super. Edytowane 8 Lipca 2022 przez Endrju Cytuj
PitersonL Napisano 27 Sierpnia 2022 Napisano 27 Sierpnia 2022 Niesamowite. piękna kolorystyka, detaliki - jubilerska robota. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi