Skocz do zawartości

Airbus A300 Daco Skyline/Airfix 1:144

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, 

Jest to mój debiut na tym forum w warsztacie. Modele sklejam od 2016 roku kiedy miałem 12 lat. Teraz wpadł w moje ręce zestaw firmy Daco Skyline Models SKY144-02b, Airbus A300 w skali 1:144. Samoloty pasażerskie są moim ulubionym tematem. Jest to jedyny model A300 o jakim mi wiadomo. Mam zamiar zrobić go w malowaniu linii Garuda Indonesia rej. PK-GAI, który rozbił się 26.09.1997 o zbocze góry. Wprowadzę pewne przeróbki typu prosta atrapa kokpitu i przedniego przedziału pasażerskiego

Zdjęcia robione telefonem. 

IMG_20220726_123500.thumb.jpg.868bd596c8e8ff7947d8d831e527fd82.jpg

Edytowane przez Pstryk
  • Like 2
Napisano (edytowane)

Podglądam, robiłem go kiedyś w barwach Air France. Wbrew pozorom roboty trochę przy nim będzie. Można się pokusić o pokazanie bagażników, drzwi do nich są osobno, podobnie jak do bulku i pokładu pasażerskiego. Nie musisz robić całego dolnego pokładu, wystarczy że pokażesz kontenery w otwartych lukach :D .

Edytowane przez barszczo
  • Like 1
Napisano
12 minut temu, barszczo napisał:

Podglądam, robiłem go kiedyś w barwach Air France. Wbrew pozorom roboty trochę przy nim będzie. Można się pokusić o pokazanie bagażników, drzwi do nich są osobno, podobnie jak do bulku i pokładu pasażerskiego. Nie musisz robić całego dolnego pokładu, wystarczy że pokażesz kontenery w otwartych lukach :D .

Kiedy pisałem post już trochę pracy miałem wykonane i luki bagażowe pozostawiłem zamknięte😉

Napisano (edytowane)

Kokpit i fragment wnętrza.  Niestety nie mam zdjęcia przed zamknięciem kadłuba. Wnętrze pierwszej klasy nie do końca wyszło po mojej myśli i ostatecznie skończyło się na dwóch ściankach i podłodze. Zabrakło mi umiejętności. Model jak na 1975 rok jest niezły, nawet bardzo dobry. Spasowanie fajne. 

IMG20220727112607.jpg

IMG_20220727_112529.jpg

Edytowane przez Pstryk
  • Like 1
Napisano (edytowane)

Okna zaszpachlowane, kadłub obrobiony z nadmiaru szpachli. Trzeba było dorobić brakujące wystające klimatyzatory na dole kadłuba oraz przeszczepić bumper, ponieważ był położony w miejscu typowym (zbyt wysuniętym do tyłu) dla pierwszych wersji Airbusa. 

IMG20220727223816.jpg

Edytowane przez Pstryk
Napisano

Płatowiec złożony do kupy. Szpachla obrobiona na łączeniach skrzydeł. Następnie wymyję go dokładnie z wszelkiego brudu i odtłuszczę. W międzyczasie zajmuję się silnikami i podwoziem. 

IMG20220728213146.jpg

IMG_20220728_213619.jpg

IMG_20220728_213651.jpg

Napisano

Model pokryty surface primerami od Vallejo, kadłub białym, skrzydła czarnym. Bardzo długo ich używam i zawsze mnie nie zawodzą. Następnym krokiem malowanie kadłuba sprayem TS-101. Wszystkie swoje modele maluję pędzlami, tu dla kadłuba robię wyjątek. 

IMG20220730223435.jpg

Napisano

Czemu kadłub białym, a skrzydła czarnym?

Napisano
8 godzin temu, zaruk napisał:

Czemu kadłub białym, a skrzydła czarnym?

Tak się składa że posiadam aktualnie tylko te kolory podkładów. Skrzydła docelowo będą pomalowane na jasno szaro, więc czarny troszkę zaciemni ten kolor na czym mi zależy, a że kadłub będzie na biało, to i podkład jest biały.

Napisano

Ale tych drugich drzwi po lewej tak nie zostawisz? Wpadły do środka i będzie to koszmarnie widać. Dlatego pisałem że przy tym modelu jest sporo roboty, niektóre z tych drzwi musiałem mocno zalewać cyjanoakrylem. Nie da się ich po prostu wkleić, bo część wpada, część wystaje, a potem i tak musisz je wyrównać. Okna też chyba do poprawki, wszystko powinno być na gładko. W kalkach podejrzewam masz drzwi i okna.

Napisano
4 godziny temu, barszczo napisał:

Ale tych drugich drzwi po lewej tak nie zostawisz? Wpadły do środka i będzie to koszmarnie widać. Dlatego pisałem że przy tym modelu jest sporo roboty, niektóre z tych drzwi musiałem mocno zalewać cyjanoakrylem. Nie da się ich po prostu wkleić, bo część wpada, część wystaje, a potem i tak musisz je wyrównać. Okna też chyba do poprawki, wszystko powinno być na gładko. W kalkach podejrzewam masz drzwi i okna.

Faktycznie trafne uwagi. Będę działał.

Napisano

Niby prosta bryła, a walki jednak trochę z tym jest.

Pasażery fajne są.

Powodzenia!

• Like 1
Napisano

Okna wyrównane i drzwi poprawione, kadłub pomalowany TS-101, jestem w trakcie malowania ogona i skrzydeł.

IMG20220804153647.jpg

Napisano

Ten ogonkowy kolorek ładnie wyszedł.

• Like 1
Napisano
2 minuty temu, zaruk napisał:

Ten ogonkowy kolorek ładnie wyszedł.

Mieszanka Pactry czarnej oraz Vallejo Dark Blue

Napisano
Godzinę temu, Juffre napisał:

Jesteś pewien, że dobrze zaszpachlowałeś te okienka? Wydaje sie, że nie jest tam zbyt równo

Użyłem przy oknach innej, płynnej szpachli i nałożyłem 3 warstwy, ale mimo wszystko mogła się pozapadać gdzieniegdzie bardziej, gdzieniegdzie mniej. Myślę że 2 warstwy lakieru trochę poprawią i wyrównają poziom.

Napisano
Godzinę temu, Pstryk napisał:

Myślę że 2 warstwy lakieru trochę poprawią i wyrównają poziom.

Nie jestem pewien.

Napisano

W trakcie dalszych prac zobaczę co i jak i będę w razie potrzeby poprawiał okna po raz drugi 

Napisano (edytowane)

Wątek malowniczy zakończony. Kalkomanie nałożone i polakierowany dwiema warstwami gloss. Weathering też nałożony. Zostało dodać anteny, okna kokpitu, drzwi, skończyć silniki CF6 i podwozie. 

IMG20220809122936.jpg

IMG20220807151957.jpg

IMG20220807151930.jpg

IMG_20220807_152149.jpg

Edytowane przez Pstryk
Napisano

Airbus skończony 😀. Niedługo galeria. Najwięcej męki pod koniec było z oknami pilotów. Wymagały szpachlowania i idealnego dopasowania ponieważ są troszkę węższe niż miejsca na nie.

IMG20220811170959.thumb.jpg.ee81daeaa6dd9b9aa5a635be8babb9e7.jpg

• Like 3